Barn og søvn:– For lite søvn gir økt risiko for overvekt hos barn

VIKTIG FOR HELSEN: – For lite søvn, på et hvilket som helst tidspunkt i løpet av den tidlige barndommen, virker negativt på kroppsvekten, sier den amerikanske forskeren Elsie Taveras. Foto: Colourbox.com
VIKTIG FOR HELSEN: – For lite søvn, på et hvilket som helst tidspunkt i løpet av den tidlige barndommen, virker negativt på kroppsvekten, sier den amerikanske forskeren Elsie Taveras. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta grep for å sikre at barna får nok søvn i tidlig barndom, råder forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvn er livsviktig. For lite søvn knyttes til en rekke både fysiske og psykiske plager.

Små barn har det heller ikke godt når de sover for lite. Nå antyder ny forskning at småbarn som jevnlig sover mindre enn anbefalt, har høyere risiko for overvekt, melder Forskning.no.

Dette stemmer overens med en rekke studier de senere årene som har sett en sammeheng mellom søvn og kroppsvekt.

Det er forskere ved Massachusetts General Hospital som har fulgt barn mellom seks måneder og syv år.

– Vår studie har funnet dokumentasjon på at det å få mindre søvn enn anbefalt i tidlig barndom, er en uavhengig og sterk risikofaktor for fedme, sier forsker og sjef for barneavdelingen ved Massachusetts General Hospital, Elsie Taveras, i en pressemelding.

Les også: – For lite søvn kan føre til tap av hjerneceller

Dårligst søvn, mest kroppsfett

Forskerne brukte data fra en undersøkelse som tillot dem å følge med på barnas søvnmønster og utvikling av kroppsvekt over en lengre periode. Dataene ble samlet inn fra mødrene til drøyt 1000 barn. Mødrene ble intervjuet da barna deres var rundt seks måneder, tre år og syv år. I tillegg svarte det på spørreundersøkelser da barna var ett, to, fire, fem og seks år gamle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien definerer forskerne det som lite søvn dersom barnet sover mindre enn 12 timer når det er mellom seks måneder og to år. Det samme gjelder tre-fireåringer som sover mindre enn ti timer, og fem- til syvåringer som sover mindre enn ni timer i døgnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens andre studier stort sett forholder seg til kroppsmasseindeks (BMI), altså forholdet mellom vekt og høyde, ble også total mengde kroppsfett, magefett, samt omkrets på hofter og midje målt da barna var syv år gamle.

Totalt sett viste resultatene at barna som hadde hatt dårligst søvnmønster i løpet av sine første syv leveår, hadde de høyeste kroppsmålene, inkludert magefett som man regner som spesielt negativt for helsen.

Undersøkelsen viste at dårlig søvn var vanligere for barn i familier med lav inntekt, der mødrene hadde lite utdanning og blant etniske minoriteter. Men selv da forskerne korrigerte for disse og andre faktorer fant de en sammenheng mellom dårlig søvn og fedme hos barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Undersøkelse: Økning av søvnvansker blant nordmenn

– Nok søvn like viktig hele tiden

Mens tidligere forskning har antydet at søvn er spesielt viktig for de aller minste, viste resultatene fra denne studien at nok søvn var like viktig i hele perioden barna ble fulgt.

– Vi fant ikke en spesiell kritisk periode da søvnmangel hadde spesielt negativ påvirkning på kroppsvekten. I stedet så vi at for lite søvn, på et hvilket som helst tidspunkt i løpet av den tidlige barndommen, virket negativt, sier forsker Elsie Taveras i pressemeldingen.

Fordi overvekt også kan føre til søvnforstyrrelser, var det viktig for forskerne målte barna på et tidlig tidspunkt og så fulgte utviklingen deres, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barn opptil fem år bør sove på dagen for å lære bedre

– Innfør fast leggetid

– Selv om vi trenger flere undersøkelser for å slå fast hvorvidt bedre søvn vil føre til mindre fedme, kan vi allerede nå anbefale at helsepersonell lærer unge pasienter og foreldrene deres hvordan de kan sikre bedre søvn, sier professor Taveras som også er tilknyttet Harvard Medical School.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun nevner det å sette en fast leggetid, styre unna koffeinholdige drikkevarer og unngå forstyrrende teknologisk utstyr inne på barnas soverom, som noen råd.

Flere studier de senere årene har knyttet TV på barnerommet til økt risiko for fedme.

Les mer: - TV på barnerommet øker risikoen for fedme

Se video: Forskere: – Barn blir feite av tv på rommet

Det er ikke slått fast hvorfor søvnmangel henger sammen med overvekt.

Forskerne har flere teorier, blant annet at lite søvn gjør at man spiser mer og gjør dårligere valg når det gjelder hva man skal spise.

– Noen trenger mindre søvn

Bjørn Bjorvatn, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, mener det er grunn til å advare mot at barn får for lite søvn.

Han understreker likevel at som voksne, har barn forskjellig søvnbehov. Derfor trenger ikke foreldre bekymre seg om barnet sover mindre enn de anbefalte timene, så lenge det virker opplagt på dagtid.

– Forskere bør skille mellom de som sover lite fordi de ikke trenger mer søvn, og de som velger vekk søvn, sier Bjorvatn til Forskning.no.

Les også: Barn trenger like mye søvn om sommeren