– Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Man bør få en grundig sjekk hos legen og utelukke cøliaki før man legger om til et glutenfritt kosthold, råder ernæringsfysiolog Lise Friis Pedersen i Cøliakiforeningen.

ØKT FOKUS: De senere årene har gluten i kosten fått mye oppmerksomhet. Cøliakiforeningen oppfordrer til en grundig sjekk hos legen, for å utelukke cøliaki, før man eventuelt legger om til et glutenfritt kosthold. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ØKT FOKUS: De senere årene har gluten i kosten fått mye oppmerksomhet. Cøliakiforeningen oppfordrer til en grundig sjekk hos legen, for å utelukke cøliaki, før man eventuelt legger om til et glutenfritt kosthold. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange sliter med mage- og tarmproblemer. Rundt 20-30 prosent av befolkningen har såkalt irritabel tarm syndrom, som er en diagnose som gis ved kroniske mage- og tarmproblemer uten kjent årsak.

De senere årene har gluten i kosten fått mye oppmerksomhet, fordi mange pasienter mener de reagerer på dette proteinet som finnes både i hvete, rug og bygg, selv om de ikke har sykdommen cøliaki.

Dette kalles glutenintoleranse uten cøliaki eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Andre igjen reagerer på en gruppe kortkjedete karbohydrater som fordøyes dårlig i tynntarmen og som derfor kan kan gi mage- og tarmplager.

– Disse har fått samlebetegnelsen FODMAP og er for eksempel fruktaner i hvete, rug og bygg, laktose i melkeprodukter, visse typer frukt og grønnsaker, belgfrukter, visse sukkerarter og kunstige søtstoffer, forklarer ernæringsfysiolog Lise Friis Pedersen i Cøliakiforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er overlapp mellom irritabel tarm, ikke-cøliakisk glutensensitivitet og de som reagerer på FODMAP. Hvis man befinner seg i dette landskapet kan man ha alt eller bare noe, sier hun til ABC Nyheter.

Bakgrunnen for denne saken: Forskere: – Glutenintoleranse eksisterer kanskje ikke likevel

– Vanskelig å få stilt diagnose

Ernæringsfysiologen sier det er vanskelig å få stilt en diagnose dersom man reagerer på visse matvarer, så lenge det ikke gir utslag på blodprøver eller gir andre klare biologiske forandringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sånn sett er det greiere med cøliaki, da ser man antistoffer i blodet og i tillegg kan man undersøke tarmen og se ødelagte tarmtotter, da vet man med sikkerhet at det er cøliaki og at man blir kvitt plagene ved å avstå fra gluten.

Les også: Ti tegn på at du ikke tåler gluten

– Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Det har blitt stadig vanligere å kutte ut gluten i kosten, uten at man har en cøliakidiagnose. Markedet for glutenfrie varer har vært i kraftig vekst de senere årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange føler seg bedre av å kutte ut gluten, ikke bare i mage og tarm, men i hele kroppen, sier Pedersen.

Hun understreker at man ikke bør begynne på et glutenfritt kosthold før man har blitt grundig undersøkt av lege.

– Aller først bør man få utelukket at man har cøliaki eller dermatitis herpetiformis (DH). Det er en stor ulempe å begynne på glutenfri kost, for så å måtte gå tilbake til gluten for å få stilt en cøliakidiagnose. Mange får kraftigere reaksjoner når de begynner på gluten igjen, enn da de spiste gluten fast, for kroppen reagerer veldig etter et opphold.

– Det er synd for det er en så stor ulempe for dem og gir så mange unødvendige plager. Og kanskje de heller ikke får en cøliakidiagnose. For å få grunnstønad fra NAV må de ha en sikker diagnose, forklarer Pedersen.

Om man har utelukket en cøliakidiagnose og har tenkt til å forsøke å kutte ut gluten eller å legge om til FODMAP-redusert diett, bør man ha kontakt med lege eller ernæringsfysiolog, mener Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er både upraktisk og dumt å kutte ut masse matvarer fordi man tror man reagerer på det, så reagerer man kanskje ikke i det hele tatt. Kanskje man hører på en bekjent eller et familiemedlem som har hatt positiv effekt av å kutte ut noe, men så er det ikke det som er problemet i det hele tatt. Det er lurt å snakke med profesjonelle før man legger om dietten på denne måten, sier ernæringsfysiolog Lise Friis Pedersen i Cøliakiforeningen til ABC Nyheter.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Foto: HelsedirektoratetFoto: Helsedirektoratet