Gjør et mobilkupp

BILLIG: Mange av fjorårets toppmobiler får du nå til mye lavere pris.
BILLIG: Mange av fjorårets toppmobiler får du nå til mye lavere pris.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nyeste og råeste mobilene er sjelden snille mot lommeboken, men nøyer du deg med forrige generasjons toppmobiler er det mye å spare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste store mobilprodusentene har fått lansert sine toppmobiler for året. Den eneste som henger etter er LG som ikke lanserer sin G3 før 27. mai, og Nokias Lumia 930 som nok kommer i løpet av sommeren.

Er det en ting toppmodellene fra de forskjellige produsentene har felles, bortsett fra rå maskinvare, så er det høy pris. Et kjapt nettsøk viser at bare toppmodellene til Huawei og Nokia øyeblikket ligger under 5000 kroner. Det er rimelig å anta at heller ikke LG G3 havner under 5000 kronersstreken.

Laveste nettpris på de forskjellige telefonene er i øyeblikket som følger:

Det er ofte ikke de revelusjonerende endringene som er gjort i de nye modellene, dermed kan man fort få veldig mye for pengene ved å bare gå ett år tilbake i tid.

Her er fjorårets toppmodeller som du nå får mye billigere.

Samsung Galaxy S4

Mange ble nok skuffet over at Samsung ikke hadde flere nyheter å vise til når de lanserte sin Galaxy S5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For her er forskjellene i hovedsak raskere prosessor, fingeravtrykksleser, pulsmåler, vanntetting og litt bedre kamera. Spesielt muligheten til å filme i 4K-oppløsning skiller S5-kameraet fra S4.

Samtidig mistet faktisk S5 et par sensorer som Galaxy S4 har. Du får nemlig både temperaturmåler og luftfuktighetsmåler i S4, men ikke i S5. Det er dog kanskje ikke det store salgsargumentet.

Da er det langt mer forlokkende å tenke på at Samsung Galaxy S4 i øyeblikket koster 3300 kroner. Det er 2070 kroner billigere enn S5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samsung slapp også en lett oppgradert versjon av Galaxy S4 senere i 2013. Den hadde raskere prosessor og raskere 4G. Den koster i skrivende stund 3748 kroner.

Galaxy S4 får du også i en vanntettet utgave, Samsung Galaxy S4 Active.

FLAGGSKIP: Samsung Galaxy S4 var Samsungs flaggskip i fjor. Det er fortsatt en bra telefon, bare mye billigere.

FLAGGSKIP: Samsung Galaxy S4 var Samsungs flaggskip i fjor. Det er fortsatt en bra telefon, bare mye billigere. © Samsung

Artikkelen fortsetter under annonsen

HTC One

HTC One fikk mye skryt da dem kom i fjor vår. Ikke bare hadde den rå maskinvare, men også et lekkert design i aluminium.

I år er denne blitt oppgradert til One M8. Hovedforskjellene her er at M8 har fått litt raskere prosessor, 5 tommer skjerm istedenfor 4,7 og to bak-kameraer som skal la deg legge morsomme effekter på bildene dine.

Også 4G ytelsen har blitt litt forbedret. Der One greide maks 100 Mbps nedlasting, greier One M8 150 Mbps. Ikke at det har så mye å si i praksis da du ikke får disse hastighetene i dagens mobilnett uansett.

HTC One får du i øyeblikket for 3468 kroner. Det er 2122 kroner billigere enn One M8.

PEN: HTC One kommer i enten sort eller sølvgrått. Vi holder en knapp på den sorte som den peneste.=

PEN: HTC One har fått skryt for utseendet. Den er fortsatt pen, og nå koster den i underkant av 3.500 kroner. © HTC

Sony Xperia Z1

Sony har hatt suksess med sin Z-serie. Ikke bare er telefonene vanntette, men har ofte noe av den råeste maskinvaren også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony Xperia Z2 har som de fleste toppmodeller fått litt raskere prosessor enn forgjengeren.

Her har Z2 også økt arbeidsminnet fra 2 til 3 GB. Samtidig har skjermstørrelsen vokst fra 5 tommer til 5,2 tommer, men fortsatt med full HD-oppløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet er også forbedret, og tillater nå opptak i 4K-oppløsning, men prisen er i allefall lavere på forgjengeren.

I øyeblikket får du Sony Xperia Z1 til 3490 kroner. Det er 1809 kroner billigere enn Xperia Z2.

RÅ: Selv om det finnes råere mobiler på markedet nå, konkurrerer Sony Xperia Z1 lett mot dagens mobiler, og det for bare 3490 kroner.

RÅ: Selv om det finnes råere mobiler på markedet nå, konkurrerer Sony Xperia Z1 lett mot dagens mobiler, og det for bare 3490 kroner. © Sony

LG G2

LG G2 har strengt tatt ikke fått sin oppfølger enda. G3 er dog bare en uke unna lansering, og prisen på G2 har allerede dalt.

Da vi testet LG G2 i oktober i fjor kostet den 4190 kroner. Nå får du den for 3000 kroner, altså 2190 kroner billigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva G3 vil koste når den blir lansert vet vi enda ikke, men om lekasjene stemmer vil den bli den råeste mobilen på markedet akkurat nå, så det er all grunn til å tro at prisen vil gjenspeile det.

G2 på sin side er fortsatt bra spekket. Her får du firekjerners prosessor på 2,26 GHz, 13 megapiksel kamera, 4G med opp til 150 Mbps nedlasting og en full HD-skjerm på 5,2 tommer.

For bare tre tusenlapper må det kunne kalles et kupp.

BAKTASTER: LG G2 var en bra mobil når den kom, og er fortsatt bra. Selv om det er uvant at alle fysiske knapper sitter midt bakpå telefonen.

BAKTASTER: LG G2 var en bra mobil når den kom, og er fortsatt bra. Selv om det er uvant at alle fysiske knapper sitter midt bakpå telefonen. © LG

Nokia Lumia 925

Nokia Lumia 925 har heller ikke egentlig fått sin etterfølger enda, men Lumia 930 er forventet i løpet av sommeren.

Nokia har likevel lansert både Lumia 1020 og Lumia 1520 . Disse to koster i øyeblikket henholdsvis 4565 kroner og 4450 kroner og må kunne kalles selskapets toppmodeller i øyeblikket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lumia 925 på sin side koster i nå bare 2490 kroner. For det får du en Windows Phone-mobil med 4,5 tommer skjerm og 768 x 1280 pikslers oppløsning, 8,7 megapikslers kamera og en dobbeltkjerneprosessor på 1,5 GHz.

Det er ikke akkurat spesifikasjoner å få bakoversveis av, men så ligger den også lavere i pris enn mange av konkurrentene.

FARGER: Nokia Lumia 925 kommer i en litt mer dempet fargepalett enn tidligere modeller.

WINDOWS: SKal du ha en Windows Phone-mobil, er det ikke Nokia til å komme utenom. Lumia 925 får du nå for bare 2490 kroner. © Nokia

LG Nexus 5

Nexus 5 er produsert av LG, og er en dedikert Google-mobil. Det vil si at Google bruker telefonen som mal når dem utvikler nye Android-versjoner, og dermed blir Nexus-modellene de første som får nye Android-oppdateringer.

Nexus 5 har fortsatt bra spesifikasjoner. Her får du full HD-oppløsning fordelt på 4,95 tommer, firekjerneprosessor på 2,3 GHz og 8 megapiksel kamera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi testet mobilen i desember i fjor kostet den 3879 kroner, og var en bra pris selv da. Nå er den nede i 2635 kroner, en reduksjon på godt over tusen kroner i løpet av et halvt år.

GOOGLE-MOBIL: LG Nexus 5 er for dem som setter pris på å få nye Android-oppdateringer først. Med en prislapp på 2635 kroner er dette i tillegg en billig mobil.

GOOGLE-MOBIL: LG Nexus 5 er for dem som setter pris på å få nye Android-oppdateringer først. Med en prislapp på 2635 kroner er dette i tillegg en billig mobil. © LG

Huawei Ascend P6

Huaweis nylanserte toppmobil Ascend P7 er ganske billig i seg selv, men forgjengeren får du enda billigere. Ascend P6 ligger i øyeblikket på 2190 kroner, noe som er 1405 kroner billigere enn P7.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da får du riktignok bare 720p-oppløsning istedenfor full HD, og 4,7 tommer skjerm istedenfor 5 tommer. Du får fortsatt en firekjernersprosessor, men på 1,5 GHz istedenfor 1,8 GHz.

Kameraet har også litt lavere oppløsning med 8 megapikslers istedenfor 13.

2190 kroner en god pris, selv om telefonen har mange konkurrenter i dette prissegmentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LAVPRISMOBIL: Huawei Ascend P6 har nå en prislapp på 2190 kroner. Det er billig, men det finnes også mange gode konkurrenter i samme prisklasse.

LAVPRISMOBIL: Huawei Ascend P6 har nå en prislapp på 2190 kroner. Det er billig, men det finnes også mange gode konkurrenter i samme prisklasse. © Huawei

Enda billigere

Det er altså penger å spare om man ikke må ha det nyeste og beste.

Enda mer å hente er det om du går enda en generasjon toppmodeller tilbake. Da beveger prislappene seg fort ned mot 2000 kroners-merket. Her er noen eksempler.

Problemet er bare at i denne prisklassen begynner disse gamle modellene å konkurrere med nye billigmodeller med tilsvarende spesifikasjoner. Sony Xperia Z er likevel verdt å legge merke til da dette er en av markedets billigste mobiler med full HD-skjerm.

Les også:

Stilig alt-i-ett PC

Storskjermmobil til lav pris

En PC i karbon