– Stoffer i solkrem og tannkrem kan ødelegge sædkvaliteten

SKADELIGE STOFFER: – Våre funn er urovekkende, for det ser ut som om noen hormonforstyrrende stoffer kan være mer skadelige enn tidligere antatt, sier den danske forskeren Niels Erik Skakkebæk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SKADELIGE STOFFER: – Våre funn er urovekkende, for det ser ut som om noen hormonforstyrrende stoffer kan være mer skadelige enn tidligere antatt, sier den danske forskeren Niels Erik Skakkebæk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hormonforstyrrende stoffer som finnes i flere dagligdagse produkter, kan påvirke menns sædkvalitet og være en forklaring på lav fruktbarhet, ifølge danske og tyske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om hormonforstyrrende stoffer

Det har lenge vært kjent at en del stoffer kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr og gi hormonforstyrrende effekter.

Hormoner styrer en lang rekke funksjoner hos mennesker, dyr og planter og er særlig viktig for utvikling og vekst. Fostre og barn/avkom er derfor ofte mest følsomme for påvirkning fra hormonforstyrrende stoffer.

Påvirkningen kan skje ved at stoffene etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket, men mulig innvirkning på kjønnshormonene og da særlig det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har fått mest oppmerksomhet.

Østrogen styrer blant annet kjønnsutviklingen hos fostre og unge individer både hos mennesker og dyr. Hos hanndyr kan påvirkning fra østrogenlignende stoffer medføre en «feminisering».

Noen vanlige hormonforstyrrende stoffer

Parabener: Brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Ethylhexyl Methoxycinnamate: UV-filter. Utbredt i solkrem.

Resorcinol: Fargestoff, brukes mye i hårfarge.

Ftalater: En gruppe kjemikalier som tilsettes PVC-plast for å gjøre den myk.

Bisfenol A: «Byggestein» i plasttypen polykarbonat, en hard og gjennomsiktig plasttype. Har tidligere vært brukt i bl.a. tåteflasker, men det er nå forbudt.

Slik kan du unngå hormonforstyrrende stoffer

  • Se etter svanemerkede produkter. De har vært gjennom en omfattende helse- og miljøsjekk, og inneholder ingen hormonforstyrrende stoffer.
  • Se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kriterier for innholdsstoffer, samt et sett med tilleggskriterier. Blant annet er parfyme totalforbudt.

Kilder: Miljøstatus Norge og Grønn hverdag

Hormonforstyrrende stoffer er en gruppe kjemikalier som blant annet kan skade fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne hos mennesker og dyr. Påvirkningen kan skje ved at stoffene etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner.

I fjor kom Verdens helseorganisasjon (WHO) med en omfattende rapport der det ble advart om at hormonforstyrrende stoffer er skyld i flere folkesykdommer.

Rundt 800 stoffer er eller mistenkes for å være hormonforstyrrende. Men bare en liten andel av disse kjemikaliene har blitt testet for hvilken effekt de har på helsen vår. De aller fleste av kjemikaliene som brukes kommersielt i dag, har ikke blitt testet i det hele tatt, ifølge WHO-rapporten.

Nå har imidlertid danske og tyske forskere gått sammen og testet effekten 96 hormonforstyrrende stoffer har på sædceller.

Ifølge forskningen kan visse UV-filtre som brukes i solkrem, visse stoffer som brukes for å gjøre plast myk og det antibakterielle stoffet triclosan, som blant annet finnes i tannkrem, påvirke menns sædkvalitet.

Den ferske studien viste at 30 av de 96 testede stoffene kunne forstyrre bevegelsesmønsteret til menns sædceller i så stor grad at det kan påvirke fruktbarheten.

Det skriver den danske avisa Politiken.dk.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer er skyld i flere folkesykdommer

– Kan være mer skadelig enn antatt

– For første gang har vi påvist en direkte sammenheng mellom virkningen av hormonforstyrrende stoffer fra kjemikalier i industriprodukter og negativ effekt på menneskelige sædcellers funksjon. Det er helt nytt og meget overraskende, sier professor Niels Erik Skakkebæk, ved Rigshospitalets avdeling for Vækst og Reproduktion, ifølge avisa.

Forskeren mener funnene muligens kan forklare hvorfor noen par er ufruktbare, selv om både mannen og kvinnens organer er i orden.

– Slik jeg ser det, er våre funn urovekkende, for det ser ut som om noen hormonforstyrrende stoffer kan være mer skadelige enn tidligere antatt. Men det gjenstår å se gjennom videre forskning, om våre funn kan forklare redusert fertilitet som er veldig vanlig i moderne samfunn, sier Skakkebæk til avisa The Independent.

Les også: Nedslående funn av hormongift i tyggis

Påvirker bevegelsesmønster

Den dansk-tyske studien, som er publisert i tidsskriftet EMBO Reports, viser at kjemikaliene trenger inn og etterligner virkningen av det kvinnelige hormon progesteron, som normalt dannes av celler rundt kvinnens eggcelle.

Progesteron skal «lokke» sædcellene til egget ved å påvirke en sensor på sædcellen (CatSper). Men noen hormonforstyrrende stoffer som brukes i vanlige forbrukerprodukter, kan etterligne denne virkningen og dermed påvirke sædcellenes bevegelsesmønster, skriver Politiken.

– Det dreier seg blant annet om flere UV-filtre som brukes i solkremprodukter, ftalatbløtgjørere og det antibakterielle stoffet triclosan, som blant annet finnes i tannkrem, sier Skakkebæk ifølge avisa.

Les mer: – Ikke bruk denne tannkremen

Skadelig cocktaileffekt

I menneskers kroppsvæsker finner man ikke ett enkeltkjemikalie eller et lite antall kjemikalier, men heller komplekse kjemiske cocktailer med mange forskjellige hormonforstyrrende stoffer, der hvert stoff har svært lav konsentrasjon, forklarer forsker Timo Strünker ved Centre of Advanced European Studies and Research i Bonn, Tyskland, som også har bidratt i studien.

– Vi prøvde å etterligne denne situasjonen i våre eksperimenter. Når de blandes sammen, vil disse cocktailene, på tross av den lave konsentrasjonen av ingrediensene, føre til stor effekt på sædcellene. Således vil kjemikaliene i komplekse blandinger samarbeide med å forstyrre sædens funksjon. Dette har ikke blitt vist tidligere, sier Strünker til The Indepentdent.

Skakkebæk og kollegene mener flere hundretusener av kjemikalier raskt kan testes for potensiell påvirkning av menns sædceller. De mener studien gir vitenskapelige beviser, som kan bidra til å forme internasjonal lov og praksis.

– Det er viktig at miljø- og helsepolitikere tar fertilitetsproblemene mer alvorlig, sier Skakkebæk ifølge Politiken.

Les også: – WHO-rapporten bør være en vekker for norske politikere

Skakkebæk har forsket på utviklingen i mannlig infertilitet i en årrekke. I 1991 la han frem forskning som viste at spermiekonsentrasjonen hos mennesker hadde sunket med nesten 50 prosent i løpet av mindre enn 50 år. Lav konsentrasjon av sædceller i sperma er en viktig årsak til mannlig infertilitet.

Tidligere forskning på hormonforstyrrende stoffer har vist at det er fostre og de minste barna som er aller mest utsatt for skadelige effekter av hormonforstyrrende stoffer.

Les også: Knytter forurenset brystmelk til testikkelkreft

Personvernpolicy