Meny

Barn som biter:

Vokt dem for barna - de biter!

LYKKEBITER: At et barn biter, trenger ikke bety at det er aggressivt. Noen barn setter tennene i deg av ren begeistring. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen barn kan bli så begeistret at de setter tennene i deg av ren lykke.
Stell av barnebitt:
  • Menneskebitt kan være like farlig som bitt fra hund eller katt, og kan i verste fall føre til blodforgiftning.
  • Rens med antibiotikasalve selv når det bare er en rift.
  • Har det gått hull og såret blør, ta kontakt med lege. Selv om de aller fleste barn har fått stivkrampevaksine gjennom vaksinasjonsprogrammet, kan det være nødvendig med oppfølging og antibiotikabehandling.
  • Har en voksen blitt bitt og det er ti år eller mer siden forrige stivkrampevaksine, anbefales det å ta en påfyllingsdose.

 

(Kilder: Klikk.no og MediPluss Legesenter)

– Jeg forstår at det kan høres rart ut, men noen barn kan faktisk bli så glade at de setter tennene i deg, sier Liv Marit Rugland, førskolelærer på småbarnsavdelingen Krabbestua ved Espira Sånum Barnehage i Mandal.

Rugland påpeker at det kan være mange grunner til at noen tyr til tennene. Sinne, frustrasjon eller ellevill begeistring. Selv har hun opplevd å bli bitt i rumpa av en lykkelig liten tass.

– Ja, de biter der de får tak, sier hun lattermildt.

Les også: Smådjevler eller englebarn?

Begrens oppmerksomheten

Hanne Kvaløsæter er pedagog og sitter i ekspertpanelet til Barnehage.no. Hun trekker også fram sjalusi og ønske om oppmerksomhet som mulige årsaker til biting.

– Det kan være forhold i hverdagen som stresser barnet, og de blir frustrerte fordi de ikke kan uttrykke følelsene sine i ord, sier pedagogen.

Det er viktig å gi barna klar beskjed om at biting ikke er akseptert.

– Unngå kjefting, men si bestemt stopp. Som voksen må du si tydelig ifra, med kroppsspråk og ord, at biting ikke er greit. Ta barnet bort fra leken og situasjonen, men ikke gi mer oppmerksomhet utover det, råder Hanna Kvaløsæter.

Har du lett for å havne i kjeftefella? Her er 12 gode råd til positiv barneoppdragelse.

Les også: Ti tips til en harmonisk morgenstund

Spredningsfare

Biting kan være smittsomt, spesielt hvis de andre barna ser at det fører til økt oppmerksomhet fra barnehagepersonalet.

– Gi trøst og oppmerksomhet til det barnet som er blitt bitt. Vis bitemerket til barnet som har bitt og forklar hvorfor «Maja» gråter. Små barn forstår ikke konsekvensene av det de gjør, og trenger å få det forklart – gjerne flere ganger, sier førskolelærer Liv Marit Rugland.

Slik ser du om barnet ditt har det bra i barnehagen.

Hun er klar over at det er mange foreldre som synes det er sårt at barnet deres biter, og er opptatt av å få en god dialog mellom foreldrene og barnehagen. Smågnagerne trenger klar melding, og det er viktig at de voksne samarbeider.

Les også: Det er din feil at ungen sutrer

– Bitingen forsvinner ikke av seg selv, det må avlæres, og her må alle dra i samme retning. Men det er ikke alltid nødvendig å ta opp bitehendelsen fra barnehagen når dere kommer hjem hvis vi allerede har snakket om det i barnehagen, sier førskolelæreren.

Pass på infeksjonsfaren dersom et barn blir bitt. Menneskebitt kan noen ganger være verre enn rottebitt.

Les også: Ikke la kjeftingen bli en vane

Ned på gulvet

Når du skal være sammen med små mennesker, er det mye å lære ved å gå ned på deres nivå. Bokstavelig talt.

– Smårollinger er kjappe, og på et knips er det en som setter tennene i sidekameraten. Derfor er det lurt å holde seg på gulvet når du er sammen med de minste barna.

Etter hvert som du blir kjent med dem, lærer du å lese situasjonen og forstår når noe er i ferd med å skje, sier Rugland.

Les også: Unngå gretne barn om morgenen

Hanne Kvaløsæter er enig og oppfordrer foreldre og barnehagepersonell til å være oppmerksomme på når bitingen skjer. Er det under lek, eller i overgangssituasjoner hvor det råder usikkerhet og kaos, som før måltider eller under påkledning?

– Det beste er å være føre var, sier hun.

Les også:

Slik skiller du trass og atferdsproblemer

En av fire mobbes i barnehagen

Barnas lek er viktigere enn du tror

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus