Meny

Røykfri trend:

Rocker parken uten røyk

RØYKFRI TREND: Miniøya-festivalen og Dyreparken i Kristiansand skal fra i år være helt røykfrie. Også på utendørs arrangementer forventes det nå at voksne tar hensyn til barn, og lar røyken ligge igjen hjemme. Foto: Kjersti Vangerud (Miniøya)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenfryd var først ute, allerede i 2007. I år gjør Miniøya og Dyreparken det også: Blir røykfrie.
Miniøya:

Årlig musikk- og kulturfestival for hele familien.

Arrangeres i Tøyenparken i Oslo, 24. og 25. mai 2014.

Blant artistene som kommer er: Oslo Ess, Silya, Tommy Tee med Lars Vaular, Don Martin og Kaveh, Comet Kid, Frk. Fryd, Fjorden Baby! og selveste Pippi Langstrømpe.

Har femårsjubileum i år.

 


 

 

Dyreparken Kristiansand:

Åpnet i 1965, åpen hele året fra 1970.

Sjimpansen Julius ble landskjent på 1980-tallet. Kaptein Sabeltann ble spilt første gang i 1990.

Utvidet flere ganger, blant annet med Kardemomme By, Badeland og Kaptein Sabeltanns verden.

Om lag 900.000 besøkende i året.

– I år er første gang vi har totalforbud mot røyking på hele festivalområdet, forteller Martine Larsen Rygh, kommunikasjonssjef for musikk- og kulturfestivalen Miniøya.

Miniøya er en årlig festival for barn og familier i Oslo.

– Miniøya lages på barnas premisser. Et totalforbud mot røyking er bare nok et ledd i målet om å gjøre festivalen 100 prosent tilrettelagt for barn, sier Larsen Rygh.

Hittil har de bare fått positive tilbakemeldinger fra alle som har blitt fortalt om det nye røykeforbudet.

Men artistene som skal opptre har ennå ikke fått beskjed om at de ikke kan ta seg en røyk rett før de går på scenen.

Visste du at musikk gjør barn smartere og gir dem bedre hukommelse?

Les også: Professor: – Økt snusbruk bra for folkehelsen

Røykfri verden

– Jeg tror de også vil synes dette er positivt. Miniøya er jo ganske annerledes enn andre arrangementer de vanligvis deltar på, så jeg tror ikke det kommer som noen stor overraskelse at vi nå blir helt røykfrie, sier hun.

Arrangørene av Miniøya regner med at det nye røykeforbudet vil bli tatt imot som en positiv nyhet. At festivalen nå er helt røykfri, er en del av festivalens miljøsatsing «Hjerte for miljø». I år satses det enda sterkere på vegetarisk, økologisk og kortreist mat, i tillegg til nedbrytbar matemballasje og kildesortering av all søppel.

Ta med barna på rockefestival? Selvfølgelig! Her er tipsene som gir hele familien en god festivalopplevelse.

Les også: Støre ser omrisset av en røykfri generasjon

GODT MILJØ FOR MINI: Miniøya satser på å være en miljøvennlig festival, der barna står i sentrum. Kildesortering, nedbrytbar matemballasje og økologisk, vegetarisk og kortreist mat er en viktig del av festivalen.GODT MILJØ FOR MINI: Miniøya satser på å være en miljøvennlig festival, der barna står i sentrum. Kildesortering, nedbrytbar matemballasje og økologisk, vegetarisk og kortreist mat er en viktig del av festivalen. Foto: Hassan Zouhar (Miniøya)

Norges første

Miniøya blir etter alt å dømme Norges første røykfrie rockefestival. Men Tusenfryd var først ute blant landets fornøyelsesparker med å forby røyking inne i parkområdet.

– Tusenfryd har vært en røykfri park siden 2007. Det eneste stedet det er lov å røyke, er i en egen røykesone utenfor parken, like ved inngangen. Det har fungert bra, sier direktør Bjørn Håvard Solli.

Les også: Tøffere for jobbrøykere

Han mener det var klare tegn på hvilken retning samfunnet var i ferd med å gå allerede i 2007. Nå er det en helt tydelig trend at der barn ferdes, skal det være røykfritt. Også utendørs.

Sommarland i Bø, Hunderfossen Familiepark og Kongeparken i Stavanger har alle et generelt røykeforbud, men med noen få røykesoner inne i parken.

Bra for barna - og skogbrannfaren

Dyreparken i Kristiansand har lenge hatt røykeforbud i enkelte områder av parken, men i år går de ett skritt lenger og innfører et generelt forbud mot røyking i hele parken. Unntaket er noen egne røykesoner, som i de fleste andre utendørsparkene.

– Vi har hatt fokus på dette over flere år, men nå har vi bestemt at hele parken skal være røykfri. Dyreparken er en barnepark, og vi vil at barna skal få ha fine opplevelser i et røykfritt miljø hos oss, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot.

Les også: Legeforeningen vil ha røykeforbud i bil

I tillegg har Dyreparken enda en motivasjon for å gjøre parken røykfri: Brannfare.

– Vi er omgitt av skog på alle kanter, og åpen ild utgjør en stor trussel for oss. Vi er rett og slett livredde for skogbrann, sier han.

VIL DU HA DISSE TO PÅ NAKKEN? Det får du kanskje hvis du tenner deg en røyk på feil sted i Dyreparken i sommer.VIL DU HA DISSE PÅ NAKKEN? Det får du kanskje hvis du tenner deg en røyk på feil sted i Dyreparken i sommer. Foto:Ole Martin Buene (Dyreparken)

– Ingen brannfakkel

Til tross for at enkelte medier har forsøkt å fremstille det som om røykeforbudet har vært omstridt, forteller Aamot at det stort sett har fått positive tilbakemeldinger.

– Dette er ikke akkurat noen brannfakkel, men heller en del av en trend som kan ses som en fortsettelse av det gode arbeidet som startet med røykeloven. Det handler om hva slags miljø vi vil skape for barna våre, sier han.

Les også: Røyelover har klar effekt på barns helse

– Hva skjer om noen likevel tenner seg en røyk i parken?

– Vel, vi har jo både Politimester Bastian og Tante Sofie her, advarer Aamot.

Ville du latt barnet ditt ta seg en røyk? Slik reagerer fosteret om du røyker i graviditeten.

Les også: Senterungdommen i Rogaland vil forby salg av tobakk

Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund, er svært fornøyd med den røykfrie trenden.

– Astma- og Allergiforbundet synes det er godt nytt hver gang nye offentlige steder eller arrangementer bestemmer seg for en røykfri linje. Vi vet at om lag 100.000 norske barn utsettes for passiv røyking, og hvert skritt i retning av en røykfri barndom for alle, er et skritt i retning bedre helse og økt livskvalitet, sier han.

Les også:

Tre enkle ingredienser gir barna en perfekt sommer

Her er voksenaktivitetene barna kan være med på

Slik gjør du kunst moro for unga

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus