Meny

Lik mamma?

Åtte tegn på at du har blitt som moren din

LIKNER: Det er ikke nødvendigvis kun utseende du tar etter din mor. Ting du gjør og sier kan også få deg til å innse at du kanskje er mer lik moren din enn du trodde. Foto: Thinkstock

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det skjer uten at du er klar over det.

Du tar deg selv i å gjøre ting som hun gjorde da du var liten. Si det samme til barna dine som hun sa til deg da du var yngre. Ting du til og med fortalte deg selv at «sånn skulle du ikke si».

- Det viser bare hvor lett barn og mennesker husker adferd fremfor ord, forteller familieterapeut Ailin Strømsholm, ved familieterapien.no.

Ikke alltid slik

Strømsholm forteller at hvis mor har vært vår nærmeste og sterkeste rollemodell, så preger det oss langt inn i voksenlivet.

– Vi mennesker hermer raskt atferd etter mennesker som står oss nær. Mye av dette foregår automatisk uten at vi bevisst tenker på det. Dersom mors atferd har vært god og utviklende - så er det helt fint at man aper etter ovenfor sine egne barn, sier hun.

Samtidig forklarer hun at det ikke alltid er slik at man blir lik sin mor.

- Torskemødre får torskebarn, men hos mennesker er heldigvis variasjonen mye større. Noen opplever at de har utviklet seg til å bli veldig annerledes enn sin egen mor. Men man kan likevel oppleve at man i enkelte situasjoner opptrer slik man husker sin mor gjorde.

Les også: Reise med små barn

Åtte tegn

Hvis du kjenner deg igjen i tre eller flere av disse beskrivelsene, kan du gå god for at du er i ferd med å bli som din mor.

1. «Kaller du dét musikk?»

Hvis du har barn, vil du på et eller annet tidspunkt si eller tenke denne setningen. Musikken barna dine hører på vil for deg bli enten slitsom og masete, eller alt for livlig. Du skrur av NRJ og the Beat på radioen til fordel for gode gamle klassikere på P4 eller Klem FM.

2. Tar en tidlig kveld

Dette er sikkert tegn. Før kunne du sannsynligvis være våken til langt over midnatt - uten særlig problemer. Men nå, når klokken nærmer seg 22, frister sengen mer enn å sitte oppe. Du bør jo tross alt få minimun åtte timer søvn!

3. Moderlige utsagn

«Du kommer til å fryse om du går ut i det der» og «hva var det jeg sa? Jeg sa jo at det kom til å skje». Tydeligvis har disse frasene en tilslørt evne til å sette seg fast i hjernebarken din, for 20 år senere kommer uforventet og plutselig ut av din egen munn.

4. Interiørkjøp

En av gledene med å flytte hjemmefra er at du slipper å gjøre de tingene du aldri så poenget med å gjøre. Så den dagen du får ditt eget sted dropper du å kjøpe duker. Men plutselig en dag kjøper du en. Og den dagen du kjøper matchende servietter... da er alt håpet ute.

Les også: Vil du oppleve varig kjærlighet bør du lese dette

5. Hamstrer inn

Å kjøpe inn et stort kvantum når du er på butikken er et annet tegn på at du begynner å bli som din mor. Mødre går aldri tom for noe. De har alltid nok mat til å forsørge en hel landsby, og kjøper inn nok doruller og vaskemidler som kunne holdt hele gata gående i flere år.

6. Pakker for mulige hendelser

Da du var yngre var det kun penger, en god bok, klær og tannbørsten som var med på turer. Kanskje til og med også mobiltelefonen slik at du kunne holde kontakt med vennene eller kjæresten. Nå pakker du ned alt du kunne trengt dersom verden skulle gå under i morgen. Førstehjelpsutstyr, piller og tabletter for diverse sykdommer som kanskje, muligens, kommer til å intreffe, tre ganger så mye klær som dere og ungene trenger, og to pakker ekstra med bleier til minsten.

7. Hønemor

Du gruer deg til barna skal på sin første utflukt alene med vennene. Har de pakket med seg nok? Er det dekning der de skal slik at jeg kan få tak i han/henne? Du er bekymret. Du klemmer og koser på barnet ditt når du leverer det til avtalt sted, helt til sønnen eller datteren din sier «det er bra nå, mamma. Slapp av!». Det er tross alt flaut å bli dulla med foran kompisene.

Les også: Når barnefaren er ukjent

8. Beskjeder i matpakka

Du står opp tidlig for å skrive en lapp i matpakka til ungene før de drar på skolen. Lapper som «Jeg er glad i deg», «ha en fin dag på skolen» og liknende. Du husker hvor koselig det var å få en slik lapp med på skolen da du var på deres alder.

Er det flere hendelser hvor du har opplevd liknende? Del gjerne i kommentarfeltet!

Les også:

Slik får du morgenfuglene til å sove lenger

Oppdra barna med hundedressur

– Glade barn gir ulykkelige tenåringer

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus