Meny

Hvor lenge bruke et badehåndkle:

– Det hoper seg opp en del døde hudceller

BAKTERIEBOMBE: Håndklær kan bli rene bakteriebomber uten at det syns noe særlig, men man skal heller ikke vaske dem for ofte. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så hvor ofte bør du vaske badehåndklærne?

Kanskje du dusjer hver dag eller annenhver dag, du tørker deg med håndkleet og henger det opp igjen. Men hvor ofte skal du da vaske håndkleet? Oftere hvis du dusjer hver dag, eller annenhver dag?

– Det hoper seg nok opp en del døde hudceller i håndklærne, noe det også gjør det i sengetøy og klær. Til og med mesteparten av støvet i hjemmet vårt består av døde hudceller. Dette tåler vi, sier Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS, til Kvinneguiden.

Hun mener samtidig at man ikke skal skrubbe seg hardt med håndkleet, dersom man da ikke bruker det som en slags peeling.

– Peeler man seg med håndkleet bør det vaskes etterpå. Men skrubb heller med et godt produkt i dusjen og klapp huden tørr med håndkleet, tipser Johansen videre.

Les også: Advarer mot å tørke klær inne

– Ikke etter hver dusj

HUDEKSPERT: Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS. Foto: DermanorHUDEKSPERT: Kjersti Johansen, Cand. Scient. og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS. Foto: Dermanor

Håndklær kan bli rene bakteriebomber, uten at det syns noe særlig, noen vasker også derfor håndklærne for sjelden.

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», mener at hvor ofte man skal vaske badehåndkle er avhengig av hvilke krav man har til renhet/komfort, hvor ofte man dusjer og hvilke muligheter man har for å tørke håndklærne etter bruk.

Les også: Vasker du tøyet ditt skittent?

– Jeg vet om folk som bare bruker håndklærne én gang før vask. Det syns jeg lite om. Selv hotellgjestene blir i dag oppfordret til å bruke håndklærne mer enn én gang for å spare miljøet, sier Hagesæther til Kvinneguiden.

– Hjemme sparer vi også penger i form av mindre forbruk av vaskemidler, vann og strøm til oppvarming og slitasje av tekstilene, understreker hun.

Les også: Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Bør vaskes oftere

Johansen mener at hvis man er nøye med å henge håndklærne opp etter bruk, slik at de tørker fort, kan man godt bruke samme håndkle flere dager.

– Man bør bytte håndkle én til to ganger i uka, litt etter hvor ofte man bruker det. Håndklær som har ligget fuktig i treningsbag, eller liknende, bør vaskes hyppigere, sier Johansen.

RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther. Foto: PrivatRENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther. Foto: Privat

Malin Skaar, som leder Lilleborgs forbrukerservice, kommer med et vesentlig poeng:

– I utgangspunktet er man ren når man tørker seg, og man kan derfor bruke et håndkle mange ganger før det bør vaskes. Det er viktig at man henger håndkleet opp slik at det tørker godt mellom hver gang. Jeg tenker at man bør bruke sunn fornuft i forhold til hvor ofte det bør vaskes - utfra hvor ofte man dusjer, men man kan nok fint bruke det en ukes tid før vask, sier Skaar til Kvinneguiden.

Les også: Er du skyldig i disse vasketabbene?

Felles håndklær som det som henger ved vasken, bør derimot vaskes ofte.

– Jeg anbefaler at man vasker felles håndklær cirka to ganger i uken. Det kommer selvsagt an på hvor mange som bruker håndkle, om det er sykdom og så videre, sier Skaar.

Hagesæther er enig:

– Ja, fordi det er hyppigere i bruk og fordi det fortere blir skittent. Ikke minst med barn i huset . Felles håndklær bør vaskes oftere enn personbundne håndklær. Mitt personlige håndhåndkle inneholder bare mine egne bakterier, og behøver ikke vaskes så hyppig som et felleshåndkle, sier Hagesæther.

Les også: Slik tørker du tøyet raskere

Vask på høyere varme ved sykdom

HENG DET OPP: - Det er viktig at man henger håndkleet opp slik at det tørker godt mellom hver gang, sier Malin Skaar som leder Lilleborgs forbrukerservice. Foto: LilleborgHENG DET OPP: - Det er viktig at man henger håndkleet opp slik at det tørker godt mellom hver gang, sier Malin Skaar som leder Lilleborgs forbrukerservice. Foto: Lilleborg

Det er vanlig å vaske håndklær og undertøy på 60 grader, dette holder vanligvis greit:

– 60 grader holder fint. Alle «vanlige» bakterier drepes ved temperaturer over 52 grader.

– Men er det sykdom i huset bør en vurdere å vaske ved høyere temperatur så lenge det er fare for smittestoffer i håndklærne. Det vil si ved 85 grader, anbefaler Hagesæther.

Les også: Når gode vaskemaskiner lukter dårlig

Skaar forteller at man kan bruke vanlig vaskemiddel til kokevask dersom det ikke står på emballasjen at man ikke kan benytte det til kokevask.

– Tøymykner er en fordel å bruke siden det bidrar til å bevare farge og fasong lengre, og ikke minst gjør det håndklærne mykere. Velger man tøymykner med parfyme så lukter det også ekstra godt av håndklærne, sier hun.

Les også:

En veldig vanlig hygiene-uvane

Få er klar over hvor farlig det er

Helseplagene du ikke tør å snakke om

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus