Cøliaki:

Ti tegn på at du ikke tåler gluten

CØLIAKI: Symptomene på cøliaki er urolig mage med luftplager og oppblåsthet, samt jernmangel og tretthet. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
CØLIAKI: Symptomene på cøliaki er urolig mage med luftplager og oppblåsthet, samt jernmangel og tretthet. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Tretthet, leddplager og urolig mage? Årsaken kan være cøliaki.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er cøliaki:
  • Overfølsomhet for gluten, som finnes i hvete, rug, og bygg.
  • Vanlige symptomer er magesmerter, fordøyelsesproblemer, slapphet og vekttap.
  • Når pasienten spiser glutenfri kost, forsvinner plagene.
  • Ca. én av hundre nordmenn lider av cøliaki.

(Kilder: Norsk Cøliakiforening og Folkehelseinstituttet)


Cøliaki, eller glutenintoleranse, er hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat. Når magen slår seg vrang over en lengre periode er det mange som automatisk tenker at de er overfølsomme for gluten, kjent som cøliaki.

Symptomer på cøliaki

Men visste du at det også finnes en rekke andre tegn på cøliaki?

– Symptomene på cøliaki er urolig mage med luftplager og oppblåsthet, samt jernmangel og tretthet. I tillegg kan det være en lang rekke andre symptomer som leddplager, håravfall, diaré eller forstoppelse, og hos barn dårlig lengdevekst, sier overlege ved Oslo universitetssykehus og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin, Knut E. A. Lundin.

Les også: Slik blir du kvitt oppblåst mage

Diffuse tegn på cøliaki

Cøliaki var tidligere en sykdom man trodde bare ga symptomer fra tarmen, det vil si diaré og dårlig opptak av næringsstoffer.

Det er imidlertid en lang rekke med mer «diffuse» symptomer som kan gjøre cøliaki vanskelig å avdekke:

1. Hudvansker: Hvis du har cøliaki kan det påvirke huden din. Forandringer kan oppstå like etter at du har spist mat med gluten.

2. Sterk kløe: Noen med cøliaki kan oppleve kløende utslett eller eksem. De som har hudsykdommen «dermatitis herpetiformis» har ofte cøliaki i tillegg.

3. Pusteproblemer: I likhet med matallergier kan cøliaki forårsake pustebesvær. I tilfeller med anafylaktisk sjokk kan pusten bli svært dårlig. Om du opplever omfattende pustevansker, oppsøk medisinsk hjelp med en gang.

4. Jernmangel: Cøliaki resulterer i dårligere opptak av kroppens næringsstoffer. Viktige byggestener som jern, folat og Vitamin B12 absorberes ikke som normalt, og man kan utvikle anemi. Med jern- og vitamintilskudd kan problemet reduseres.

5. Trøtt og sliten: Lite energi til tross for tidlige kvelder? Hvis du føler deg uopplagt over lengre tid, kan det være et symptom på cøliaki.

Les også: Unngå mage-fellene

6. Håravfall: Hvert døgn løsner det mellom 100 og 150 hår fra hodet vårt, og dette er helt normalt. Men hos enkelte løsner det mange flere - plutselig eller gradvis. Hårtap kan skyldes mangel på grunnleggende næringsstoffer som følge av cøliaki.

7. Depresjon: Alle føler seg nedfor fra tid til annen, eller har mindre gode dager. Vedvarer depresjonen over lengre tid, kan det være et tegn på at noe er galt, for eksempel at kroppen ikke er i næringsmessig balanse som følge av cøliaki.

8. Redusert vekst: En del barn med cøliaki har kun forstoppelse som symptom, mens andre opplever manglende lengdevekst og er i dårlig form.

9. Vektnedgang: Kanskje ingen ulempe, tenker noen. Likevel bør det tas på alvor. På lang sikt kan kroppen gå glipp av viktige mineraler og næringsstoffer dersom du har cøliaki.

10. Sårdannelser i munnen: Sår i munnhulen er ubehagelig, og kan være et tegn på cøliaki. Både tenner og tannkjøtt blir ekstra sensitivt.

Les også: Spiste seg friskere

Én prosent har cøliaki

Hvor hyppig sykdommen forekommer i Norge vet vi ikke med sikkerhet, men det er grunn til å anta at kanskje så mange som én av hundre i den norske befolkning har cøliaki.

Under halvparten av disse får stilt diagnose.

– Cøliaki rammer folk i alle aldre, fra små barn til eldre. De fleste får sykdommen i voksen alder. Den rammer bare de som har genet HLA-DQ2, og det finnes hos cirka 25 prosent av nordmenn. Det betyr at de aller fleste med genet ikke får sykdommen. Noen cøliakere har et annet gen som heter HLA-DQ8, det finnes hos 20 prosent av nordmenn, sier Lundin.

– Vi vet svært lite om hvorfor sykdommen bryter ut, men vi vet mye om hva som skjer i tarmen hos cøliakere. Det ligner et såkalt irritabelt tarmsyndrom som typisk kommer i voksen alder. Det kan dukke opp etter stress og etter en tarminfeksjon som for eksempel turistdiaré, utdyper han.

Les også: Glutenfritt betyr ikke sunt

Blodprøve gir svaret

Ved hyppige symptomer og mistanke om cøliaki, vet Lundin råd.

– Det finnes en veldig god blodprøve som fanger opp de fleste med cøliaki. Hos pasienter med cøliaki blir den normal når de går over til glutenfri kost, og det er derfor viktig å teste seg for cøliaki før man endre kosten. En negativ blodprøve utelukker ikke helt at man har cøliaki. Diagnosen bekreftes med gastroskopi, der legene fører ned en slange med kikkert ned forbi magesekken og til tolvfingertarmen for å ta små vevsprøver, forklarer overlegen.

Glutenfri mat

Hvis man i likhet med tusenvis av andre nordmenn har fått påvist cøliaki, er det ingen grunn til å fortvile.

Lær deg å lage glutenfri mat, råder forsker i immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland.

– Generelt er et glutenfritt kosthold ofte «sunnere» enn et vanlig kosthold, fordi en ikke like lett kan ty til enkle løsninger som pizza og pasta til middag, men må satse på mye grønnsaker og rent kjøtt eller fisk. Det er mye glutenfri inspirasjon å hente i andre lands matkulturer, særlig asiatisk mat (fra Japan, Thailand, India, Vietnam og Kina), sier hun.

Les også: En av fem har kvinnelidelse som gir sterke mensensmerter

– Den største utfordringen med å leve glutenfritt er å lage glutenfritt brød, men dette er blitt mye enklere enn det var for noen år siden. Nå finnes det gode, velprøvde melblandinger som fungerer bra til baking og som fåes kjøpt i de fleste matvarebutikker. Det finnes også mange gode oppskrifter og hjelp å få på nettet og hos Norsk Cøliakiforening, sier Spurkland.

Det er ingen grunn til å kutte ut gluten hvis du tåler det og magen din fordøyer gluten uten problemer.

Viktig skille

Noen har cøliaki, mens andre plages av glutensensitivitet. Begrepsforvirret? Overlege Knut E. A. Lundin ved Oslo universitetssykehus hjelper oss å forklare:

– Cøliaki skyldes en immunreaksjon i tarmen, immunsystemet oppfatter gluten fra hvete, rug og bygg som fremmed og angriper det. Dermed forsvinner tarmtottene og opptaket av næring blir svekket. For cøliaki har vi en veldig god blodprøve som fanger opp de fleste med sykdommen. Hos pasienter med cøliaki blir den normal når de går over til glutenfri kost, og det er derfor viktig å teste seg for cøliaki før man endre kosten.

En negativ blodprøve utelukker ikke helt at man har cøliaki. Diagnosen bekreftes med gastroskopi, der legene fører ned en slange med kikkert ned forbi magesekken og til tolvfingertarmen for å ta små vevsprøver.

Les også: Test av glutenfrie øl

– Glutensensitivitet er en annen tilstand som ikke er like godt forstått. Den er sannsynlig vanligere, og vi vet at cirka 20 prosent av norske befolkning prøvde glutenfri kost i 2013. Markedet for glutenfri kost øker i alle land, og den aller største andelen av denne maten spises ikke av cøliakere, men av glutensensitive.

Det er sannsynlig ikke veldig mye overlapp mellom gruppene.

– Vi rekrutterte 130 personer som levde glutenfritt, 35 av disse hadde genetisk risiko for cøliaki (et gen som heter HLA-DQ2) men vi fant bare tre med cøliaki. Glutensensitivitet kan skyldes en overfølsomhet for hvete med at kornslag med gluten er vanskelig å fordøye i tarmen. Men det er også data som tyder på at immunreaksjon er inne i bildet, sier Lundin.

Les også:

Glutenfrie desserter du kan nyte

Glutenfri Pavlova og krydderkake uten egg

Slik lager du lavkarbokaker

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy