Oppskrift på løyrom: Svensk smaksbombe

POTETRETT: Råraka med løjrom er både enkelt og godt, ifølge Øyvind Hjelle. Men vær nøye med råvarene. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Råraka med løjrom» er latterlig enkelt og latterlig godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til en og annen OK skiløper, noen helt greie tennisspillere og popmusikk i verdensklasse kommer det en del gode retter og mattradisjoner fra Sverige. At «råraka med løjrom», som er så svinsk enkelt og så utrolig godt, ikke har fått fotfeste i det norske kjøkken, er nesten ubegripelig. De blågule fortjener kred for å ha laget noe så fantastisk enkelt og så inni hampen godt.

Når du lager «råraka med løjrom» ligger djevelen i detaljene, for å si det sånn. For dette kan bli kjempevondt hvis du bruker feil potet eller feil rogn/kaviar. Sørg derfor for å ha ekte svensk løyrom og mandelpoteter for hånden når du går i gang. Etter hvert, når du har fått tak på retten, kan du eksperimentere videre med røykt fisk, sild og andre typer rogn.

Løyrom er en av Sveriges fremste delikatesser, og produseres etter tradisjonsrike metoder i Kalix i Nord-Sverige en kort periode på høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løyrommen kommer fra en liten laksefisk som vi kjenner bedre som lagesild i Norge. Denne lille tassen produserer en anselig mengde rogn, som med mye tradisjon, kunnskap, kjærlighet og bitte litt salt blir til en gyllen oransje smaksbombe, herlig i kombinasjon med sprøstekt potet. Fersk løyrom er supert, men dette er faktisk en av de råvarene som ikke forringes nevneverdig av en tur i fryseren, noe som gjør dette til en vinner hele året. Spiller ingen rolle om det er kaldt eller varmt, lyst eller mørkt ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle liker sprøstekt potet, men ikke svidd potet. Bruk aller helst mandelpotet eller en annen gul og melen potet. Poteten skal ikke gjennom annet en rasping på rivjernet, før den saltes lett og stekes i smør i en panne. Annet tilbehør er finhakket rødløk, rømme og – hvis du vil – litt dill og sitron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nu kjør vi ...

Les også: Årets letteste oppskrift

Oppskrift på «råraka med løjrom»

Ingredienser 4 Pers.

6 stk. mandelpotet

1 ts maldonsalt

1/4 ts nymalt svart pepper

50 g klaret smør

4 ss rømme

4 ss løyrom

1 stk. rødløk

2 dusk dill

1 stk. sitron

Sjekk denne oppskriften også: Nå skal det bli andre boller!

Framgangsmåte:

Skrell mandelpotetene og riv dem opp grovt på et rivjern. De blir brune i rekordfart så ikke riv opp for mye av gangen. Derfor gjør jeg det «à la minute» som det så fint heter. Det betyr at jeg bare river det jeg skal bruke for hver rak hver gang.

Salte og pepre poteten og la det stå i 30 sekunder. Samle alt sammen som en snøball i hånden og skvis ut det meste av vesken. Det skal ikke være helt dønn tørt, men det er viktig å få ut en del av vesken som dannes etter riving og salting.

Start stekingen med klaret smør. Klaret smør er helt ordinært smør (ikke margarin) som er smeltet i en liten kjele, hvoretter du forsiktig heller fettet over i en ny skål. Bunnslammet lar du bli igjen i kjelen. Det er fettet som du har helt av som skal brukes til stekingen. Det som ligger igjen i kjelen du varmet opp smøret i, kan du bare kaste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk en god og varm panne til stekingen. Legg 2 ss smør i pannen og fordel poteten utover. Press poteten utover med en stekespade til den er helt flat og 10-20 cm i diameter.

Pass på at den ikke revner, men holder seg sammen som en liten «plate».

Stek den på moderat varme, slik at den blir god og sprø på en side før den får samme behandling på andre siden. Legg råraken over på et brett og stek de andre ferdig. Dette kan fint gjøres flere timer før gjestene kommer. Varme alle sammen før servering, og legg opp en solid spiseskje med løyrom, rømme og finhakket rødløk.

Ukens vinanbefaling: Knallkjøp fra Savoie

Denne uken har jeg funnet fram en utrolig god hvitvin fra det ukjente vinområdet Savoie i de franske Alpene. Den tilbyr utrolig god kvalitet til en beskjeden penge.

Løyrom med rødløk, creme fraiche og råstekte poteter passer godt til tørre, syrlige hvitviner og musserende viner. Løyrom har delikat sjøsmak som trenger litt fedme i form av creme fraiche.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De råstekte potetene er med på å gi retten et rustikt preg som passer godt. De åpenbare vinvalgene til en slik rett er Blanc de Blancs Champagne eller en hvit Burgunder med diskré eikebruk. Og det kan du godt velge.

Jeg har valgt å bevege meg litt bort fra allfarveien denne uken, og har funnet fram en vin fra et av Frankrikes minst kjente vindistrikter Savoie. Savoie ligger øst for Lyon i de franske alpene. Her dyrkes flere druetyper med flott karakter, som det ikke er vanlig å finne andre steder i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av underområdene her heter Chignin, hvor det lages karakterfulle hvitviner av den lokale druen Jacquére. Det alpine, kontinentale klimaet er ypperlig for syrlige, middels fyldige hvitviner. Ukens anbefaling, Chignin Vieilles Vignes 2013 (varenummer 4405401, kr 139,90, bestillingsutvalg), kommer herfra, og er laget av den lille økologiske produsenten Andre et Michel Quencard. Vinen har avdempet aroma av kjølig frukt, lav alkohol og høy sitrusaktig syre. Den er lett, men fokusert, med flott mineralitet i ettersmaken, hvilket passer løyrommen utrolig godt. Vinen er med på å løfte fram den eksklusive, delikate smaken av løyrommen, mens syren renser effektivt fett og protein i crème fraîchen, slik at munnen er klar for bit etter bit med den knallgode retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg synes det er utrolig at en såpass rimelig vin kan ha så flotte egenskaper sammen med mat, så min anbefaling er klar: prøv denne vinen fra Savoie og gi de velkjente vinene en pause.

Vinen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.