Meny

MINIGUIDE:

Slik får du fin gressplen

SKABBETE: Det er fullt mulig å få has på ugress og brunflekkete gress. Foto: Karoline Brubæk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En jevn og grønn gressplen er ikke uoppnåelig, men den kommer ikke av seg selv.

Lei av brune flekker , løvetann og mose over hele gressplenen? Da er det på tide å brette opp ermene, finne frem arbeidsklær og redskap og sette i gang. For grunnlaget for sommerens grønne gress, legger du nå.  

Har du ingen plen, sier du? Slik går du frem for å få det

Slik gjør du:

Fjern spor av høst og vinter

Det første du bør gjøre er å rake bort eventuelt løv, kvister og annet rusk og rask som ligger igjen fra høst- og vinterstormer. Skal plenen bli grønn og fin er det viktig at den får så mye luft og lys som mulig.

Fjern ugress

På hagesentre får du kjøpt gress på rull, ferdig til å rulle ut på godt preparert underlag. Illustrasjonsfoto: ProdusentenPå hagesentre får du kjøpt gress på rull, ferdig til å rulle ut på godt preparert underlag. Illustrasjonsfoto: Produsenten

Ørlite ugress i plenen tåler de fleste - spesielt om man er flink til å klippe ofte, for da ser man det ikke så godt. Men større planter eller ugress er det smart å fjerne helt før de sprer seg. Husk på at du ikke bare fjerner det du ser, men at du også sørger for å få med deg roten. Da unngår du at den popper opp igjen om kort tid.

Vi har testet løvetannfjernere , og ugressmiddelet Roundup Gel . Og visste du at vidunderuniversalmiddelet eddik også egner seg til å få bukt med ugress?

Kalk plenen

Du bør kalke så snart som mulig etter at snøen forsvinner - men det skader ikke å gjøre det nå, selv om det har vært varmt en stund i Sør-Norge. Du bør kalke når det regner - eller vanne når du kalker. Kalken skal hjelpe deg å holde plenen grønn og mosefri. Plantasjen anbefaler at du bruker 40 kg grovdolomitt eller granulert kalk per 100 kvadratmeter, annet hvert år.

Fjern mose

Er ulykken allerede ute, det vil si har mosen rukket å få fotfeste i plenen; må det sterkere lut til. Du kan fjerne mosen kjemisk eller manuelt - og det kan du lese mer om her: Slik blir du kvitt mosen

Reparer de brune flekkene

Er plenen trist og brunflekkete? For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner. Er hunden din fremste mistenkte bør du sørge for at den ikke gjør fra seg på samme sted hver gang.

Er det snakk om større områder, og skader fra isbrann, det vil si at vann har blitt liggende på plenen og frosset ihjel gresset, må du gå grundigere til verks: Se hvordan

Gjødsling

Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Du bør gjødsle når det regner - eller i forbindelse med at du vanner plenen. Plantasjen anbefaler følgende:

  • April/Mai: 4-5 kg Blåkorn pr 100 kvadratmeter
  • Juni og juli: 2 kg kalksalpeter pr 100 kvadratmeter
  • August: 2-4 kg Blåkorn per 100 kvadratmeter.

NB! Du bør ikke gjødsle etter midten av august.

Les også: Dropp hagestellet - la det gro!

Vanning

Gresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Illustrasjonsfoto: HusqvarnaGresset bør klippes jevnlig - og for de som ikke synes det er aller morsomst finnes det råd. Både gressklipperbiler, og som på bildet: Roboter som fikser jobben nesten helt av seg selv. Illustrasjonsfoto: Husqvarna

Som hovedregel trenger du ikke å vanne plenen, men i lange tørkeperioder bør du se an plenen. Gresset skal kun vannes dersom det viser tegn på uttørking og misfarging, eventuelt sammen med kalking eller gjødsling om du ikke klarer å time dette etter været.

Klipping

Sist, men ikke minst: Det er viktig å klippe gresset med jevne mellomrom. De første par gangen du klipper om våren bør klippehøyden være 4-5 cm. Senere kan du trimme gresset til 3-4 cm høyde, og siste gang du klipper før vinteren, bør gresset være 5-6 cm høyt.

Flere gressklippere på markedet finklipper tuppene, og lar det ligge som ekstra næring til plenen.

Det lille ekstra

Dersom plenen skranter kan det anbefales å gi den litt toppdressing. Dette vil si at du tilfører plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord.

Hva er ditt beste tips for å holde plenen grønn og fin? Del med andre i debatten

(Kilder: DinSide, Plantasjen, Forbrukerportalen)

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus