Slik sjekker du gassgrillen på riktig måte

SJEKK: Dersom zalovannet bobler, er gasslangen lekk, og må byttes. (Foto: NEWSWIRE)
SJEKK: Dersom zalovannet bobler, er gasslangen lekk, og må byttes. (Foto: NEWSWIRE)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burde du bytte slange på gassgrillen? Sommerens viktigste test tar du nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kull eller gass? Det er mange gode grunner til å velge sistnevnte til sin foretrukne grillmetode, og den viktigste for mange er at det er enkelt. Skru på gassen, trykk på tenningen, eventuelt tenn på med en fyrstikk og voilà: grillen er klar for ventepølser, flintstek eller sliders.

Se hvilke grillpølser du bør velge

På ett område er det likevel litt mer jobb med gassgrillen: Vedlikehold. I motsetning til kullgrillen, der vedlikeholdet stort sett gjøres av estetiske og hygieniske årsaker, er det sikkerheten som bør stå i høysetet før du erklærer gassgrillsesongen for åpnet.

Slangen har begrenset levetid

Et av de største problemområdene med griller er gasslangen. Den er laget i gummi, som kan sprekke opp etter noen års bruk, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å bytte slangen minst annenhvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du usikker på hvor gammel slangen din er, er det heldigvis lett å sjekke: Den er datostemplet. Som du kan se på bildet til høyre, er den merket med produksjonsår, og kvartal. For eksempel betyr 4Q/12 at slangen er produsert senhøsten 2012, og snart er moden for utskiftning.

SJEKKK DATOSTEMPLINGEN: Gasslangen bør byttes annet hvert år, litt avhengig av hvor utsatt du oppbevarer den. (Foto: KRISTIN SØRDAL)SJEKKK DATOSTEMPLINGEN: Gasslangen bør byttes annet hvert år, litt avhengig av hvor utsatt du oppbevarer den. (Foto: KRISTIN SØRDAL)

Hvor lenge slangen holder, er også avhengig av hvordan du oppbevarer grillen. Står den alltid under tak, beskyttet for vær og vind, holder den sannsynligvis lenger enn om den står ute i sol, regn og snø, hele året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du har grillen stående på terrassen året rundt, får slangen lengst levetid om du tar den av før vinteren og oppbevarer den innomhus. Men da må du også være nøye med å få koblingspunktene tette når den settes på igjen, sier Espen Nordheim i Elkjøp i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sjekker du slangen

I tillegg til å sjekke datoen kan du ta bøyetesten på slangen.

- Ser du sprekker, bør den byttes, sier Nordheim.

I tillegg anbefaler han at du tar såpebobletesten med jevne mellomrom. Til dette trenger du oppvaskmiddel og vann, blandet ut i forholdet 2:1.

– Lag en tykk såpevannsblanding som du smørere på slangen og begge koblingspunkter. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen. Dersom den ikke er helt tett, vil du se bobler, sier Nordheim.

Les mer: Slik griller du trygt med gass

Når du bytter slange

Pass på når du kjøper ny, at du velger en godkjent spesialslange. Denne skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Pass også på at regulatoren er montert riktig: Lukk ventilen før du setter regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass.

Når du kjøper eller fyller på gassflasken, er det viktig å passe på at den transporteres stående. Den bør plasseres i litt avstand fra grillen, helst unna direkte sollys.

Mens du er i gang, trenger kanskje grillen litt rengjøring fra sist du brukte den? Heldigvis trenger du ikke vaske grillristen, du kan brenne bort matrestene: sett grillen på maks med lokket lukket. Etter ca fem minutter er matrestene forkullet, og du kan børste det bort med en stålbørste.