Meny

Nå skal uteplassen fargelegges

MINTGRØNT: – En grå sittegruppe med fargerikt tilbehør er veldig i tiden nå, forklarer Yvonne Dengin, hagedesigner og daglig leder i Dengin hage og landskap. (FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med lyse gråtoner inntar mintgrønt, sitrongult og skarprosa hagemøblene.

De siste årene har utemøblene ofte vært mørkebrune og svarte. Nå går de derimot lysere og mer fargerike tider i møte.

–  Det er mye lyse gråtoner, sandfarger og beige. Og det som er helt nytt i år, er sterke farger og pasteller, forklarer Yvonne Dengin, hagedesigner og daglig leder i Dengin hage og landskap.

Vi er på Ballerud hagesenter i Bærum. Dengin går forbi sandfargede sittegrupper, lyseblå benker og knallrøde lenestoler.

–  Fargene som er trendy nå, er det jeg vil kalle dropsfarger. Rød, sitrongul, rosa, oransje, havgrønn og mint, sier Dengin.

Både møbler, pynteputer og annen dekor kommer nå i disse sterke fargene. Men bruk dem med måte, råder Dengin.

–  Det frisker veldig opp med knallgrønne stoler eller skarprosa puter. Men jeg ville ikke hatt sterke farger på alt. Da blir det fort litt tivoliaktig, sier hun, og peker på en grå sofa med mintgrønne puter.

–  Dette er veldig fint. Fargekombinasjoner som dette er veldig i tiden nå, sier hun.

Les også: Ny terrasse på en-to-tre

Vedlikeholdsfritt

I tillegg til sterke farger, er trenden også at møblene skal være vedlikeholdsfrie. Møbler i kompositt, kunstrotting, aluminium, plast og stål er det vi kjøper mest.

–  Folk vil ikke lenger ha tremøbler som må males eller oljes. De vil ha det enkelt, sier Dengin.

Disse møblene er også nettere og lettere enn de klassiske tremøblene. Komposittbord ser også ut som treverk, men er ofte laget av resirkulert plast.

–  Mange er skeptiske til kompositt, fordi de tror det ligner på dårlig laminat. Men det stemmer ikke, det ser veldig bra ut! I tillegg sparer vi noen trær, sier Dengin.

Den vedlikeholdsfrie trenden strekker seg også til putene. Flere leverandører har begynt å produsere puter i materialer som er vannavstøtende eller slipper vannet rett igjennom. Dermed slipper du å ta dem inn, eller legge dem i putekasser, når det regner.

Les også: Billig maling like bra som dyr

Stue nummer to

Hilde Rokke Poppe, pressekontakt hos Plantasjen, nevner også sterke farger som årets største trend.

–  Cafémøblene kommer nå i farger som sterkt gult, rødt, turkis og oransje. Vi har ikke pastellfarger i år, men dette vil nok også komme etter hvert, sier hun. Hos Plantasjen er det også vedlikeholdsfrie utemøbler folk helst vil ha.

–  De er laget av plast, men det ligner veldig på tre. Folk er også mer opptatt av at hagemøblene både skal fungere som en sittegruppe og en spiseplass, litt som en stue nummer to, sier Rokke Poppe.

Bente Gabrielsen Mesinele, design- og utviklingsansvarlig for Skeidar og Living, trekker også fram at interiøret utendørs nå oftere matches med hvordan vi har det innendørs.

–  Vi ser også at folk søker komfort i større grad enn før, også når det gjelder møblering av uterommet. I tillegg har folk blitt generelt mer vågale enn de var tidligere, både når det gjelder farge- og materialbruk, sier Gabrielsen Mesinele.

–  Vi spår at korallfargede stoler blir en hit. De som ikke våger et helt møbel i farger, kan heller dra inn farger i interiøret, for eksempel med en pute eller et stilig fat, sier hun.

Les også: Du kan få laget dine egne designmøbler gratis

Velger klassisk

Hos IKEA er årets møbelfarger knall gult, grønt, hvitt og sterkt rødt.

–  Pasteller er også i tiden, men ikke like mye på utemøbler. Det har vi kun på møbler for barn, sier Siv Egger, pressekontakt i IKEA. Hun mener kundemassen deler seg mellom to stiler: de som ønsker tremøbler i tradisjonell stil, og de som vil ha den moderne stilen med plast, metall og sterke farger.

Bente Grønlund, innkjøpssjef hos Ballerud hagesenter, ser at mange velger de klassiske møblene fremfor de fargerike.

–  Alle våre leverandører har kommet med en serie i farger i år, men vi må nok si at nordmenn heller kjøper møbler i gråbrunt, og spriter opp med tilbehør. Så trenden fra leverandørene er sterke farger, mens trenden for våre kunder ser ut til å bli det gråbrune, sier Grønlund.

Grunnen tror hun er at mange ser på kjøp av hagemøbler som en investering, og at de ikke våger å gå for de sterke fargene på møbler de skal ha i ti år.

–  Folk vet jo at trender endrer seg over tid. Men det folk virkelig etterspør nå er puter som tåler regn. Møblene skal gjerne ha en ramme av rustfritt stål eller aluminium og puter som henger fast i møblene, sier hun.

Les mer om bolig og interiør her!

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus