Gule negler kan faktisk reddes

GULE NEGLER: Det finnes faktisk et veldig enkelt kjerringråd som fikser gule negler! © FOTO: Tove Eggen.
GULE NEGLER: Det finnes faktisk et veldig enkelt kjerringråd som fikser gule negler! © FOTO: Tove Eggen.

Mens andre fokuserer på å få bikinikroppen i form, er vi mer opptatt av å fikse gule negler på hender og tær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tar dette med å få bikinikroppen klar for sommeren svært så seriøst.

Hår blir nappet, huden får en runde (eller ti) med selvbruning, formen strammes opp og det lekreste badetøyet blir shoppet på høyt nivå.

Men i det man strekker tærne ut mot strandkanten, og de gule tåneglene lyser opp etter en lang vinter, husker man fort at det var én ting man hadde glemt.

Gule negler

Og det er ikke bare tærne som kan by på ubehagelig overraskelser.

Her om dagen skulle jeg skifte fra en mintgrønn neglelakk til en babyrosa versjon med gullflak, og så til min store skrekk at høyre tommelfinger hadde blitt helt gul.

Jeg vasket og skrubbet med neglelakkfjerneren, men til ingen nytte; midten av tommelen var og forble gul - selv en uke etter med den rosa neglelakken.

Ingen beskyttelse

- Neglelakk kan misfarge neglene hvis du glemmer å bruke base coat, eller underlakk, under fargen. Dette fordi produktet beskytter mot pigmentene i neglelakken, spesielt på mørke, dype farger, forklarer den kjente negledronningen Tone Lise Forbergskog.

Og negleskole-gründeren har helt rett; jeg hadde selvfølgelig ikke brukt underlakk under den mintgrønne neglelakken som satt på i nesten to uker.

Men neglelakker er ifølge Lena Sveen, multi-norgesmester i negledesign, ikke det eneste som kan by på misfarging av neglene.

- En del neglesykdommer kan også misfarge neglen, som for eksempel neglesopp der neglen blir gulaktig og begynner å lukte surt. Røyking, farging av hår og selvbruningsprodukter kan også misfarge negler, sier Sveen.

Saken fortsetter under bildetFY-FY: Daglig bruk av tung neglelakk uten beskyttende underlakk er en sikker vei til gule negler. © FOTO: Tove Eggen.FY-FY: Daglig bruk av tung neglelakk uten beskyttende underlakk er en sikker vei til gule negler. © FOTO: Tove Eggen.

Neglebleker finnes ikke

Vanligvis gjemmes gule tånegler enkelt med en fresh neglelakk i sommerens funky farger. Det virker nærmest som om neglelakk varer lengre på tærne.

Men fingerneglene vil man jo gjerne kunne vise seg med uten neglelakk. Og helst uten å se ut som man røyker 60 sigaretter om dagen. Så hva gjør man da hvis man er typen som mer enn én gang i blant glemmer underlakken?

- Det finnes ikke et produkt spesielt laget for å bleke negler - enda, men du kan utføre en minimanikyr på deg selv ved å buffe neglene lett med en bufferfil, slik at misfargingen forsvinner. Men vær forsiktig med å ikke tynne ut den naturlige neglen ved å file for mye, råder Sveen.

Dessverre har jeg veldig tynne negler fra før av, så ideen om å flise dem ned enda mer var ikke særlig fristende.

Men jeg er jo langt ifra den eneste med denne problemstillingen.

Et raskt googlesøk drar opp sidevis med kjerringråd og triks for å bleke neglene med alt fra sitron, tannkrem, eddik og til og med gebissrens.

Les også: Derfor biter du negler

Saken fortsetter under bildetGULE TÆR: Selv tåneglene fortjener en runde med bleking, men trenger ofte et par runder - og litt lengre påføringstid, for å fjerne slitasje etter en lang vinter. © FOTO: Tove Eggen.GULE TÆR: Selv tåneglene fortjener en runde med bleking, men trenger ofte et par runder - og litt lengre påføringstid, for å fjerne slitasje etter en lang vinter. © FOTO: Tove Eggen.

- Tåneglene mine ser så friske ut!

Ett råd som dukket opp på samtlige nettsider, alt fra motemagasinet Marie Claire til WikiHow, var å rett og slett bleke neglene med hydrogenperoksid og natron.

Og Forbergskog er enig i at dette kan funke.

- Du kan bleke huden rundt neglene og negleplaten med sitronvann, men det er dessverre lite effektivt. Hydrogenperoksid som fås på apoteket kan derimot virke. Får du det ikke av med dette heller, kan du ha på en farget lakk eller gelelakk til misfargingen eventuelt har vokst bort, sier Forbergskog.

Les også: Slik redder du hender og negler i kulda

Etter å ha lest flere kommentarer fra lesere som hadde testet denne blekningsformen selv, ble jeg nødt til å se om det faktisk stemte.

- Dette fungerer, faktisk! Tåneglene mine ser så friske ut nå, skriver Sara Worley på marieclarie.com.

Saken fortsetter under bildetBLEKEMIDDEL: 1. Du trenger en skål, tre prosent hydrogenperoksid, natron og et par q-tips. 2. Hell i én spiseskje med hydrogenperoksiden, 3. Tilsett cirka to og en halv spiseskjeer med natron, 4. Rør godt sammen. 5. Til du får en jevn og tykk pasta som ikke drypper for mye. © FOTO: Tove Eggen. BLEKEMIDDEL: 1. Du trenger en skål, tre prosent hydrogenperoksid, natron og et par q-tips. 2. Hell i én spiseskje med hydrogenperoksiden, 3. Tilsett cirka to og en halv spiseskjeer med natron, 4. Rør godt sammen. 5. Til du får en jevn og tykk pasta som ikke drypper for mye. © FOTO: Tove Eggen.

Saken fortsetter under bildetSTEG FOR STEG: 1. Påfør blekemiddelet på en q-tips, 2. Begynn med å jobbe inn blandingen under neglene, 3. Plasser rikelig over neglene og gni gjerne lett for en skrubbe-effekt, 4. Vent i tre til fem minutter før du skyller av med varmt vann, og vasker hendene godt med såpe. © FOTO: Tove Eggen.STEG FOR STEG: 1. Påfør blekemiddelet på en q-tips, 2. Begynn med å jobbe inn blandingen under neglene, 3. Plasser rikelig over neglene og gni gjerne lett for en skrubbe-effekt, 4. Vent i tre til fem minutter før du skyller av med varmt vann, og vasker hendene godt med såpe. © FOTO: Tove Eggen.

Vi testet

Med en sålig enkel oppskrift på kun to ingredienser, hydrogenperoksid og natron, var det bare å hive seg rundt for å se om den ulekre gule flekken på neglen min kunne blekes vekk.

Det anbefales å bruke en tre prosent hydrogenperoksid, så valget falt på en liten flaske fra en frisørforretning, men dette kan også kjøpes på apoteket til under hundrelappen.

Natron hadde jeg heldigvis allerede i kjøkkenskapet.

Slik gjør du:

  1. Finn frem en liten skål, et par q-tips, en spiseskje og ingrediensene.
  2. Hell én spiseskje med hydrogenperoksid i skålen.
  3. Tilfør cirka to og en halv spiseskje med natron.
  4. Bland godt til du får en jevn og passe tykk pasta som ikke renner for mye.
  5. Dytt pastaen først godt under neglene med q-tips.
  6. Dekk så neglene godt med blanding og gni gjerne lett da natron gir en fin skrubbeeffekt.

Så er det bare å vente i tre til fem minutter, gjerne ti minutter for tåneglene, og skyll deretter av i varmt vann. Vask godt med såpe.

Saken fortsetter under bildetFØR/ETTER: Du kan tydelig se at etterbildet (til høyre) ikke har et spor av gult igjen! © FOTO: Tove Eggen.FØR/ETTER: Du kan tydelig se at etterbildet (til høyre) ikke har et spor av gult igjen! © FOTO: Tove Eggen.

Resultat

Jeg var forberedt på at den gule flekken på tommelneglen min kunne bli svakere, men at den faktisk var helt borte var overraskende. I tillegg var samtlige negler hakket friskere og lysere, og så rett og slett sunnere ut enn før.

På tærne kunne jeg se en svak forskjell, men tåneglene trenger ofte et par runder før blandingen virkelig tar effekt.

Men husk at akkurat som overdreven bruk av hydrogenperoksid kan være skadelig ved bleking av håret, er også hyppig bruk på negler og hud generelt frarådet. Én gang i måneden burde være maks bruk.

Les også:

Vet du egentlig hva denne kan gjøre med hodebunnen din?

Her er neglene alle vil ha nå

Stor test av håndkremer