Disse to porselens-tallerknene skal ikke vaskes på samme måte

BØR BEHANDLES ULIKT: Vanlig porselen og benporselen med gullkant kan ikke kjøres på det samme programmet i oppvaskmaskinen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BØR BEHANDLES ULIKT: Vanlig porselen og benporselen med gullkant kan ikke kjøres på det samme programmet i oppvaskmaskinen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Slik bevarer du porselenets holdbarhet og glans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slenger du alt middagsservise i oppvaskmaskinen uten å tenkte nevneverdig på hva slags materiale det er laget av og hva det tåler av vasketemperatur, såpemengde og vaskeprogram?

Da bør du lese videre.

Ikke alt middagsservise skal nemlig vaskes på 65 grader i oppvaskmaskinen.

Slik vasker du opp riktig.

Ulike materialer

De fleste middagsserviser er laget av porselen, steingods og fajanse (glasert keramikk).

I hovedsak skal alle disse behandles likt, men det finnes unntak.

Mens vanlig porselen er brent på 1400 grader, og dermed også tåler kokende vann, vil det fint kunne tåle vask i en vaskemaskin der normaltemperaturen er maks 65 grader.

Gull og platina

Dekorerte gjenstander ha godt av et mer skånsomt program. Særlig om det er gull- eller platinabesetning.

- Hvitt porselen og porselen hvor dekoren ligger under eller i glasuren kan maskinvaskes uten problemer. Gull og platina dekorer krever større forsiktighet med hensyn til oppvask. Feil vaskeprosess med overdosering av vaskemidler eller for høy vanntemperatur kan utsette glasuren for angrep, sier Floyd Malek, produksjonssjef i Porsgrunds Porselænsfabrik.

Sjekk vår test av oppvaskmidler.

porselen, keramikk, rengjøring, oppvask, oppvaskmaskin

HØY TEMPERATUR: Vanlig porselen tåler 65 grader i oppvaskmaskinen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Istock

Forskjellig prselen bør behandles ulikt

Christianias Glasmagasin anbefaler at middagsserviser behandles ulikt.

- Serviser laget av benporselen, dekortert med med sølv- eller gullkant, kan vaskes i oppvaskmaskinen, men vi anbefaler halvvering av såpemengden og bruk av skånsomt vaskeprogram. Det er også lurt å åpne døra kjapt etter at vasken er ferdig så det får luftet seg godt, opplyser Kari-Mette Bakke, ekspeditør i Christianias Glasmagasins serviseavdeling.

Er serviset derimot laget av vanlig porselen, tåler det vanlig behandling i oppvaskmaskinen.

- Vi anbefaler alltid bruk av skyllemiddel for å bevare servisets holdbarhet og glans, forteller Kari-Mette Bakke.

Har de hvite tallerkene blitt full av stygge grå skrapemerker som tilsynelatende ikke går vekk? Det finnes heldigvis noe du kan gjøre.

Redusere slitasje

- I tillegg kan bruk av glansemiddel kan redusere friksjonen mellom tallerkenene, noe som vil redusere slitasjen ved stabling, understreker Floyd Malek hos Porsgrunds Porselænsfabrik.

Han forteller at slitasje på middagsservise hovedsakelig oppstår ved stabling og tømming av oppvaskmaskinen. Slitasje på kopper oppstår spesielt ved at de vibrerer mot hverandre i oppvaskmaskinen. Bruk av inndelte oppvaskkurver vil bidra til å forhindre slitasjen.

porselen, keramikk, rengjøring, oppvask, oppvaskmaskin

HVITT PORSELEN: Glansemiddel anbefales for å beholde porselenet vakkert så lenge som mulig. © ILLUSTRASJONSFOTO: Istock

Alkaliske oppvaskmidler

Men det finnes også andre årsaker til slitasje:

- Oppvaskmidler er som regel sterkt alkaliske, og overdosering kan føre til angrep på glasuren. For høye vanntemperaturer kan forverre dette ytterligere. Glasuren på porselen er i hovedsak gjennomskinnelig glass. Dette kan bli mattet ned over tid i vaskemaskinen på samme måte som krystall, forklarer Floyd Malek.

Middagsserviser trenger slett ikke være kjedelig. Har du god fantasi kan du lage ditt eget humoristiske servise.

Hindre nedmatting av glasuren

Alle Wik & Walsøes porselensserviser kan vaskes i oppvaskmaskin. Produsenten anbefaler skånvask og bruk av glansemiddel for å beholde porselenet vakkert så lenge som mulig. Fordi en glansfull overflate gjør porselenet mer motstandsdyktig mot riper og nedmatting av glasuren.

- Det er umulig å svare eksakt på hvordan serviser bør vaskes. Det kommer an på materialet. Er det antikk porselen med gullkant ville jeg kun vasket det med håndvask. Nye serviser tåler mye mer og kan vaskes på de fleste programmer i oppvaskmaskinen. Men jeg ville lest i manualen først, sier Katrin Ohlander, pressekontakt i BSH Husholdningsapparater.

Hun mener at skyllemiddel ikke er viktig for selve rengjøringen og resultatet av den.

- Det har samme effekt som poleringsmiddel på en bil. Det får bilen til å skinne enda mer etter at du har vasket den.

Les mer:

Slik forsvinner oppvasken kjappest

Du behøver ikke skylle oppvasken

Slik plasserer du bestikket i oppvaskmaskinen

Personvernpolicy