Du kan male huset ditt i hvilken farge du vil

FARGEVALG: Det er svært få begrensninger for hvilken farge du kan male huset ditt i, og dermed også få muligheter for en nabo å vinne frem med en klage. © ILLUSTRASJONSFOTO: Evgeny Sergeev/ThinkStock.
FARGEVALG: Det er svært få begrensninger for hvilken farge du kan male huset ditt i, og dermed også få muligheter for en nabo å vinne frem med en klage. © ILLUSTRASJONSFOTO: Evgeny Sergeev/ThinkStock.

- Følg hjertet ditt, sier boligeier som malte huset sitt i sjøgrønt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi beveger oss sakte men sikkert inn i en varmere årstid, og med den kommer også behovet for å vedlikeholde ytterkledningen.

Viktig i denne sammenheng blir hvordan man velger mellom maling eller beis. Og da kommer man heller ikke unna fargevalget. Vanligvis er det gitt, fordi ytterkledningen allerede har en farge.

Men så er det de tilfellene man vil ha forandring, har kjøpt nytt hus med ubehandlet ytterkledning eller kjøpt bruktbolig med farge som ikke helt var den man tenkte.

Og da dukker naturlig nok spørsmålet om farge opp. De fleste har et tradisjonelt fargevalg, som ikke skiller seg vesentlig fra naboenes. Men så har man de som ønsker noe helt annet, en farge som er så spesiell at det nesten bare må bli diskusjoner.

- Vil du invitere til nabokrangel, skal du male huset ditt i en spesiell farge, sier malermester Jens Petter Lunde til klik.no.

- Min oppfatning er at valg av farger handler om moral og etikk.

Liten mulighet for å klage

Veien for de naboene som ønsker å klage og få stoppet prosjektet, kan imidlertid bli veldig lang. Fargen skal være veldig stygg om kommunen skal gripe inn og stanse den.

I et eksempel fra Kristiansand var naboen sterkt misfornøyde med fargen på et hus og klagen endte hos plan- og bygningsetaten i kommunen. Der fikk klagerne lite gehør for sin misnøye, og de fikk følgende svar:

"Når det gjelder fargevalg på hus er det lite som regulerer dette utover at plan- og bygningsloven har bestemmelse om at tiltak ikke skal være skjemmende i seg selv eller i forhold til omgivelsene. Det er ikke reguleringsbestemmelser for området som sier noe om farger, og det er heller ikke vanlig. Siden saken har fått litt oppmerksomhet, har vi vært på befaring. Vi mener den valgte fargen er godt innenfor det som må kunne aksepteres".

Og ifølge byggesaksleder i Kristiansand kommune, Bjørn Harald Andersen, stoppet saken opp der.

Les også: Ny terrasse på en - to - tre

Endte nesten med skilsmisse

Malermester Lunde har fått mange oppdrag hvor kundene har ønsket spesielle farger.

- Vi har malt hus i alle slags farger. Vi har blant annet vært borte i kunder som ønsket å male huset sitt i lilla. Andre har ønsket rosa, men her kan man finne pene farger i gammelrosa.

Lunde kan imidlertid fortelle at det ikke bare er naboer som reagerer på fargevalg.

- Det var et ektepar som var så uenige om hvilken farge de skulle ha, at det nesten endte med skilsmisse.

Han forteller også om naboer som har kommet bort til dem og spurt om det virkelig er slik at huset skal males i den aktuelle fargen.

Les også: Den beste malingen om du har astma eller allergi

- Kan ikke gjøre noe med fargevalget

Malermester Lunde forteller at selv om fargevalgene avviker sterkt fra det normale, er det lite de kan gjøre.

- I noen tilfeller råder vi kundene til å tenke seg om, fordi vi tror de vil gå lei av den spesielle fargen over tid. Og det hender at kundene har snudd, men vi er generelt forsiktige med å prøve å påvirke.

Generelt er rådet fra malermesteren å gå for farger med gråtoner.

- Dette er en farge som inneholder alle farger, og en slik farge vil man bli fornøyd med på sikt. Det er også en farge som ikke støter noen.

Han forteller at dersom kundene ber dem komme med forslag, får de tre varianter å velge mellom.

Svært få begrensninger i fargevalg

- Ja, man kan male huset i hvilke farger man ønsker.

Dette er malermester Lunde sitt entydige svar på spørsmålet om huset kan males i den fargen man ønsker.

Og ifølge advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund skal det være veldig stygt om man skal bli nektet fargevalget.

- I utgangspunktet kan naboer sjelden si noe, men myndighetene kan gripe inn med bakgrunn i skjønnhetsbestemmelsen i plan- og bygningsloven.

Og i paragraf § 29-2 i PBL står det følgende om visuelle kvaliteter: "Ethvert tiltak etter kapittel 20 skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering".

Bor man i et borettslag, kan man imidlertid bli bundet av vedtektene.

- Borettslag kan ha det i bestemmelsene sine hvilke farger som er akseptert, forteller Anders Leisner.

- Dekorerer huset ditt

Da Linda Lie valgte farge til huset sitt på Tjøme, havnet hele saken på kommunens bord. Fargevalget ble også omtalt i media.

Men det var også så langt saken kom, for kommunen hadde ikke noe lovverk mot fargevalg.

- Det var noen få naboer som klage til kommunnen, men representantene syntes det var pent og sa ja, sier hun til klikk.no.

Lie har bodd 20 år på Tjøme og er en kunstnerisk person som blant annet driver Trommereisen Café og Galleri.

- Jeg dedikerte fargene til barn og barnebarn, og nabobarna kaller det for sukkertøyhuset.

Hun forteller at turister stopper opp og kommenterer hvor fint det er.

- Til og med en malermester har kommentert hvor fint det er, og en malingsprodusent har sponsett to lag maling, fordi de syntes det var så flott at noen turte å bruke farger.

Hennes råd til andre som ønsker å male huset i en spesiell farge, er å følge hjertet sitt.

- Liker du en farge, så sett i gang. Dekorer huset ditt og velg andre farger enn de vanlige.

Hennes håp er at flere gjør som henne og velger andre farger enn de vanlige.

- Jeg håper jeg kan inspirerer andre, og at det kan bli starten på en ny æra.

Les også:

Huset ditt kan bli finere i tre farger

Derfor skifter huset farge

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Personvernpolicy