Barn og skjermtid:– Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

TØFT FOR ØYNENE: Å fokusere nært over lengre tid er unaturlig og slitsomt for øynene og kan i verste fall forstyrre barns synsutvikling. – Det er for lett å bruke iPad-en som barnevakt, mener fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk. Foto: Colourbox.com
TØFT FOR ØYNENE: Å fokusere nært over lengre tid er unaturlig og slitsomt for øynene og kan i verste fall forstyrre barns synsutvikling. – Det er for lett å bruke iPad-en som barnevakt, mener fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tid foran små skjermer vil gi mer synsproblemer. – Foreldre har et ansvar og må sette grenser, mener Norges optikerforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
TIPS:
Jobber du foran dataskjermen store deler av dagen? Gi øynene pause ved å flytte fokus til noe som er langt borte. Hold fokus der i minst 20 sekunder, før du ser tilbake på skjermen.

Både store og små bruker stadig mer tid med øynene fokusert på en skjerm av ett eller annet slag. Selv de minste barna mestrer og liker å leke seg med nettbrett og smarttelefoner.

– Øynene og synsutviklingen går harde tider i møte hvis trenden fortsetter. Vi mener at foreldrene har et ansvar her og bør sette grenser for barnas digital-tid, sier Hans Torvald Haugo, som er generalsekretær og fagsjef Norges Optikerforbund, til ABC Nyheter.

Det finnes mye forskning som viser at nærarbeid, hvor man altså fokuserer på noe som er nært, gir økt andel nærsynte i befolkningen.

Fordi digitale medier er relativt nye er det ikke forsket like mye på dem, men undersøkelser viser for eksempel at vi holder telefoner nærmere øynene enn vi gjør med papir, forklarer Haugo.

– Da er det nærliggende å tro at nærsyntutviklingen trigges enda mer, sier generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på om barnet ditt har dårlig syn? Se tips nederst i artikkelen.

Anbefaler føre-var-holdning

Haugo regner med at dette er noe som vil bli dokumentert med forskning i årene fremover. Enn så lenge mener han foreldre bør ha en føre-var-holdning og sørge for at barna er aktive i stedet for å bruke mye tid foran skjermen.

– Både kropp, sjel og syn/øyne har godt av variasjon. Så vi anbefaler variert aktivitet, spesielt for barn - men også for voksne, sier Haugo.

Mye tid foran skjermen kan også gi andre problemer som hodepine, muskel- og nakkesmerter, slørsyn, tørre øyne, kløe i øynene, sårhet i øynene, vondt i og rundt øynene og dobbeltsyn, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor: – Barn googler seg til digital demens

– Tegning bedre enn nettbrett

Optiker Mari Aastebøl tester fagsjef Rita Aadne Ludviksens evne til å samle to figurer med øynene. Dette er en form for synstrening hun til daglig gjennomfører med barn som har synsproblemer. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC NyheterOptiker Mari Aastebøl tester fagsjef Rita Aadne Ludviksens evne til å samle to figurer med øynene. Dette er en form for synstrening hun til daglig gjennomfører med barn som har synsproblemer. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mari Aastebøl er optiker i Krogh Optikk og jobber til daglig mye med å utrede og hjelpe barn som har problemer med synet. Hun forklarer at det å fokusere på en skjerm er mer anstrengende for øynene enn andre former for nærarbeid som barn kan drive med.

– Det meste vi gjør er på nært hold. Andre aktiviteter som Lego, tegning og klatring gir mer variert bruk av synet enn det å stirre på en skjerm.

– Folk tenker kanskje at det å tegne også er nærarbeid, og at det ikke er så stor forskjell for øynene, men det er faktisk ikke det samme. Øynene er mer avslappet når man tegner, det er ikke like statisk og intensivt som det å se på en skjerm. Det er naturlig å flytte øynene vekk fra arket og flytte fokus underveis, mens barn har lett for å bli veldig oppslukt i det som skjer på skjermen, sier optikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Toåring hekta på iPad

– Kan forstyrre synsutviklingen

Aastebøl forklarer at barns syn utvikler seg mye fra fødselen frem til skolealder. De fleste er født langsynte og etter hvert som øynene vokser og utvikler seg går synet mot null. Mye tid foran skjermen kan forstyrre denne utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Optikeren forklarer videre at øyet er laget for at vi, som jaktfolk, skulle kunne se rett frem og på lang avstand. Det å fokusere på noe på nært hold er mindre naturlig og mer slitsomt for øynene.

– Når vi fokuserer nært går øynene innover, pupillene blir mindre, øyemusklene står i spenn og linsen krummer seg. Funksjonen for å gjøre dette er der og skal fungere, men den er ikke laget for å holde på sånn i lang tid. Da kan man få hodepine og bli sliten.

Hun sammenligner det med å stå inntil en vegg med 90-graders vinkel i knærne. Alle som har prøvd, vet at det fort blir tungt for beina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ekstremt slitsomt for musklene når de aldri får strekke seg ut. Derfor er det viktig å ta pauser, fokusere på noe langt borte en liten stund, før man ser tilbake på skjermen, sier optikeren.

Fordi det er vanskelig å få barn til å forstå og huske på dette, er det viktig at de voksne setter grenser for barnas tid foran skjermen, mener hun.

Les også: – TV på barnerommet øker risikoen for fedme

– Det er totalen som teller

Hvor grensen bør gå, i minutter eller timer, er det vanskelig å svare på, mener optikeren.

– Det er ikke forsket nok på dette, så man vet ikke fasiten. Men det er viktig å huske på totalen, og bruke sunn fornuft. Hvis det er mye nærarbeid med skolearbeidet, så kommer spill og underholdning på PC, smarttelefon eller nettbrett på toppen av det. Da er det bedre å gjøre noe helt annet, som å gå ut en tur og leke, sier Astebøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskning tyder på at de med nærsynthet er mer inne og driver mer med nærarbeid enn de som er langsynte. Det er bra både for kropp, sinn og syn at man er ute og leker og beveger seg, legger optikeren til.

Les også: Barn møter helst vennene på nettet

– For lett å bruke iPad-en som barnevakt

Fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk mener foreldre bør være gode rollemodeller og legge bort sine «dingser», så mye det lar seg gjøre, når de er sammen med barna.

Hun synes ikke det bør være noen selvfølge at barna får bruke familiens nettbrett daglig.

– Det er litt for lett å ta frem iPad-en som barnevakt. Som forelder bør man være ganske restriktiv med dette, kanskje man til og med kan begrense det til helgene, sier Rita Aadne Ludviksen til ABC Nyheter.

Les også: – Sunt å la småbarn spille dataspill

Har barnet ditt dårlig syn?

Tips til foreldre:

– Det er viktig å huske på at barn ofte ikke skjønner at det er noe galt med synet, selv om bokstavene hopper eller de ser to trær når det egentlig bare er ett tre. De har alltid sett det på den måten, og vet ikke at det ikke er det som er vanlig, forklarer optiker Mari Aastebøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis barna går veldig nærme siden når de leser, holder for eller lukker ett øye mens de leser, eller hvis de sier at de ikke liker å lese er det lurt å sjekke synet. Det samme gjelder hvis de dulter mye borti ting.

– Følg med på barna dine, ta dem med på synsundersøkelse. Det er viktig å undersøke synet både før skolestart og når barna begynner å lese for å lære. Barn kan virke fornøyde, selv om de har problemer med synet, så det kan være lurt å sjekke uansett, råder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fireårskontrollen på helsestasjonen plukker opp de mest alvorlige synsproblemene, men absolutt ikke alt.

– Synsproblemer kan forveksles med lese- og skrivevansker, atferdsproblemer og ADHD. Sjekk synet før man eventuelt starter en utredning for en av disse. Da gjennomfører vi en avansert synsundersøkelse, hvor vi undersøker samsyn nøye, forklarer optikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er seks øyemuskler som styrer hvert øye, pluss en linse som jobber i hvert øye, og alt dette skal virke sammen. Gjør det ikke det kan det bli vanskelig å lese og dermed vanskelig å sitte stille og konsentrere seg om oppgaven.

– Om synsundersøkelsen avdekker noe, vil det noen ganger være tilstrekkelig at barnet bruker en brille i en kort periode. Kanskje må barnet trene synet for å bli kvitt symptomene, eller det må begynne med briller på fast basis.

– Det er veldig gøy å se når barn skjønner hvordan øynene fungerer og de blir kvitt plagene sine, når bokstavene plutselig står stille på siden og hodepinen forsvinner, sier optiker Mari Aastebøl.