Lær deg vasketriksene:Vasker du klærne dine riktig?

KNYTTNEVE-TRIKSET: Det finnes en hel haug med vaskemyter der ute. Blant annet at "vaskemaskinen skal fylles halvfull". - Dette stemmer ikke i det hele tatt, sier Ingunn Grimstad Klepp (SIFO). Hun forteller at du som hovedregel skal ha plass til en knyttneve på toppen, det såkalte "knyttneve-trikset". © FOTO: Martine Jonsrud
KNYTTNEVE-TRIKSET: Det finnes en hel haug med vaskemyter der ute. Blant annet at "vaskemaskinen skal fylles halvfull". - Dette stemmer ikke i det hele tatt, sier Ingunn Grimstad Klepp (SIFO). Hun forteller at du som hovedregel skal ha plass til en knyttneve på toppen, det såkalte "knyttneve-trikset". © FOTO: Martine Jonsrud
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke alt du har lært om tøyvask som gjelder. Ekspertene avliver vaskemytene, og deler sine beste tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klesvask er en smakssak, ifølge Ingunn Grimstad Klepp. Hun er etnolog, jobber ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og ga ut boken Ren Ull i fjor høst.

- Noen ønsker stive håndklær, andre kan ikke fordra nupper på trøya. Alle vasker klærne sine ut fra hvordan de liker å ha dem. Likevel finnes det noen hovedregler, som ikke alltid stemmer overens med det folk tror er riktig, forteller Klepp.

Svettelukt og lufting

Hun er først og fremst opptatt av at de fleste vasker klærne sine for ofte.

- Det er langt ifra nødvendig å vaske klærne så ofte som vi gjør i dag. Ull, for eksempel, trenger faktisk ikke å vaskes med mindre de er flekkete eller synlig skitne, opplyser Klepp.

De stoffene en må være obs på når det gjelder svettelukt, ifølge Klepp, er de syntetiske som polyester og akryl.

- I slike stoffer utvikles lut raskere, og trenger derfor hyppigere runder i vaskemaskinen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mye vasking er verken bra for deg eller miljøet.

- Det tar jo mye tid og penger å skulle vaske klær annenhver dag, og dessuten er det en stor miljøbelastning. Husk at vaskemaskinene bruker mye elektrisititet, sier Klepp.

Les også: – Du må kunne forvente at klærne skal tåle både bruk og vask

Juks med kortprogram

Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos vaskemiddelkjeden Lilleborg, tror også at mange vasker klærne sine for ofte.

- Absolutt. Jeg tror mange slenger tøy ukritisk i skittentøyskurven når de rydder, uten å sjekke om tøyet har flekker først, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaar understreker at sokker og undertøy bør vaskes etter én gangs bruk, mens gensere, bukser og liknende fint kan brukes flere ganger, så lenge de luftes godt.

- Mange liker følelsen av helt fresh tøy hver dag derimot, og da kan jeg anbefale oppfriskningsprogram, også kalt kortprogram, på maskinen. Dette funker veldig bra så lenge ikke tøyet er skittent, og dessuten tar det mye mindre tid, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på om det er flere ting du gjør feil når du vasker klær? Vi spurte Skaar og Klepp om deres beste tips, og hvilke vasketips vi ikke trenger å bry oss om.

Les også: Slik vasker du trygt

Saken fortsetter under bildet FRISK LUFT: Det holder å henge ut klærne dine i frisk luft, så lenge det ikke er flekker på dem. FOTO: Colourbox FRISK LUFT: Det holder å henge ut klærne dine i frisk luft, så lenge det ikke er flekker på dem. FOTO: Colourbox

Her er mytene du kan legge på hylla:

1. "Vaskemaskinen skal fylles halvfull"

 VASKER FOR MYE: Mange vasker klær når de egentlig ikke trenger det. - Det tar opp mye tid, dessuten er det ikke spesielt miljøvennlig, sier etnolog Ingunn Grimstad Klepp. FOTO: Colourbox VASKER FOR MYE: Mange vasker klær når de egentlig ikke trenger det. - Det tar opp mye tid, dessuten er det ikke spesielt miljøvennlig, sier etnolog Ingunn Grimstad Klepp. FOTO: Colourbox

- Dette stemmer ikke i det hele tatt, sier Klepp.

Hun forteller at du som hovedregel skal ha plass til en knyttneve på toppen, og legger til at det er viktig å huske på at de fleste vaskemaskiner tar fem kilo eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vanlig å putte inn for lite klær i vaskemaskinen, og det resulterer i unødvendig mye vask. Jeg foreslår at man prøver å ta en bøtte, sette den på vekta og fylle opp klær til fem kilo, slik at man ser hvor mye det faktisk er, sier Klepp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaar er enig og råder ofte folk til å bruke knyttneveregelen, men understreker likevel at man kan putte for mye klær inn også.

- Da vil man oppleve et dårligere vaskeresultat, så det er viktig å la det være igjen noe luft på toppen, sier Skaar.

Les også: Vasker du klærne riktig?

2. "Jo mer såpe, jo renere blir det"

Hvis klærne dine er veldig skitne, kan det være fristende å slenge oppi en god dose ekstra vaskemiddel. Ifølge Skaar og Klepp er ikke dette en god løsning.

- Det kan faktisk bli mindre effekt av å bruke mer vaskemiddel. Dette er fordi det dannes mer skum og vannet får ikke kommet ordentlig til, sier Klepp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Skaar er det viktig å følge doseringsanvisningen på vaskemiddelet, fordi den er beregnet på vannmengden.

- Du skal verken dosere for mye eller for lite. Samtidig går det an å strekke seg til 10 ml opp eller ned alt ettersom hvor skittent tøyet ditt er og hvor mye du har i vaksemaskinen, mener hun.

Klepp foreslår at man bruker et ekstra skylleprogram, hvis tøyet er veldig skittent. -

Dette er mye mer effektivt, sier hun.

Les også: Filtrene du bør vaske hver tredje måned

Saken fortsetter under bildet VASKEMIDLER: Uike vaskemidler gir forskjellig effekt. - I dag finnes det midler for nesten hva som helst, men det betyr ikke at klærne blir helt rene av den grunn, sier Klepp. Hun forteller at vanlig hjemmevask ikke kan drepe alle bakteriene vi omgir oss med. FOTO: Colourbox VASKEMIDLER: Uike vaskemidler gir forskjellig effekt. - I dag finnes det midler for nesten hva som helst, men det betyr ikke at klærne blir helt rene av den grunn, sier Klepp. Hun forteller at vanlig hjemmevask ikke kan drepe alle bakteriene vi omgir oss med. FOTO: Colourbox

Artikkelen fortsetter under annonsen


3. "Undertøy og vanlige klær kan ikke vaskes sammen"

Artikkelen fortsetter under annonsen

 DROPP TØYMYKNER: Har du lagt merke til at treningstøyet ditt får en vond lukt etter vask? Det kan være fordi du har brukt tøymykner. FOTO: Colourbox DROPP TØYMYKNER: Har du lagt merke til at treningstøyet ditt får en vond lukt etter vask? Det kan være fordi du har brukt tøymykner. FOTO: Colourbox

- Det er ingen hygiensk grunn til å ikke vaske undertøy og vanlige klær sammen, så lenge du kjører et program på 60 grader og resten av tøyet tåler det, sier Skaar.

Klepp mener også at undertøy og vanlige klær kan vaskes sammen.

- Dette er ikke noe problem. Jeg vil heller si at dette er et smart grep, spesielt hvis man ønsker å tenke på miljøet, sier Klepp.

Les også: Slik vasker du dyna riktig

4. "Bruk alltid tøymykner"

- Visste du at tøymykner faktisk kan lukte veldig vondt? spør Klepp. Hun forteller at tøymykner ikke passer på syntetiske tekstiler som fleeceklær og treningstøy.

- Jeg vil fraråde å bruke tøymykner på disse klærne, rett og slett fordi tøymykneren kan bidra til at det utvikles vond lukt som ikke går bort i vask, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaar er enig i at tøymykner ikke bør brukes på pustende, syntetiske materialer, men hun understerker at den fungerer veldig godt på andre stoffer.

- Tøymykneren smører fiberhårene, og bidrar til mykere tøy, bedre fargebevaring og til at tøyet beholder fasongen lenger, sier hun.

Les også: Derfor skal du vaske føttene i dusjen

Saken fortsetter under bildet VASKE FOR HÅND: KOMMER MER INFO VASKE FOR HÅND: KOMMER MER INFO


5. "Ull er vanskelig å rengjøre"

Artikkelen fortsetter under annonsen

 LETTERE ENN DU TROR: Det skal ikke mye til for å gjøre ullgenseren din god som ny. Husk å lufte den ofte, og bruk ullprogram når du en sjelden gang vasker den. Ull er faktisk et av de stoffene som er enklest å rengjøre. FOTO: Colourbox LETTERE ENN DU TROR: Det skal ikke mye til for å gjøre ullgenseren din god som ny. Husk å lufte den ofte, og bruk ullprogram når du en sjelden gang vasker den. Ull er faktisk et av de stoffene som er enklest å rengjøre. FOTO: Colourbox

- Dette er en vanlig misoppfattelse. Ull blir faktisk veldig lett rent, sier Klepp. Derfor kan du vente lenge med å legge ullgenseren din i vaskemaskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Skaar har ull egenskaper som gjør at man fint kan utsette vask ved å heller henge det ut til lufting, som nevnt tidligere.

- Men du må selvsagt vaske det av og til, og spesielt ullundertøy, sier hun.

Klepp avliver også myten om at ull må vaskes for seg.

- Ull må vaskes på ullprogram, med ullvaskemiddel, men det er ingenting i veien for å putte inn andre klær i samme vasken. Verken ullet eller de andre stoffene vil ta skade av det, sier Klepp.

Les også: Vask dusjen med sitron eller Zalo

6. "Vaskemaskinen gjør klærne helt rene"

- Det gjør den faktisk ikke, det er mer snakk om ulike grader av renhet, forteller Klepp.

Vasken må opp til kokepunktet for å desinfisere klærne. Denne desinfiseringen er vanlig på sykehus og i offentlige bygg, men ikke hjemme hos folk.

- Bakteriene drepes ikke når vi vasker klær hjemme, sier Klepp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er det ingenting å bekymre seg for.

- Vi har ikke noe vondt av disse bakteriene, sier hun og forklarer at vannet gjør mesteparten av jobben.

- Vannet er vår beste venn i klevasken. Det desinfiserer ikke, men løser opp og skyller bort. Vann, kjemikalier og temperatur jobber sammen for å rengjøre klærne dine så godt de kan, avslutter Klepp.

Les også: Her glemmer vi å vaske

Saken fortsetter under bildet SJELDENT: Jeans er et av de plaggene som absolutt ikke trenger å vaskes mer enn noen ganger i året, ifølge ekspertene. FOTO: Colourbox SJELDENT: Jeans er et av de plaggene som absolutt ikke trenger å vaskes mer enn noen ganger i året, ifølge ekspertene. FOTO: Colourbox


Les også:

Her er før-bildet av Caroline (27)

Er det greit at 15-åringer gjør dette?

Blir faktisk menn kjekkere med årene?

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no