Eldes kvinner raskere enn menn?

SANNHET ELLER MYTE? Er det virkelig sånn at menn blir kjekkere med årene, mens kvinner bare forfaller? Vi tok spørsmålet til et par eksperter. Over ser du to kjente fjes; Goldie Hawn (68) og Liam Neeson (61). Fordi kjendiskvinnene ofte har en tendens til å fikse seg fjonge på den røde løperen, valgte vi å gå for en usminket versjon av Hawn. Hvem synes du ser best ut? Foto: Stella Pictures
SANNHET ELLER MYTE? Er det virkelig sånn at menn blir kjekkere med årene, mens kvinner bare forfaller? Vi tok spørsmålet til et par eksperter. Over ser du to kjente fjes; Goldie Hawn (68) og Liam Neeson (61). Fordi kjendiskvinnene ofte har en tendens til å fikse seg fjonge på den røde løperen, valgte vi å gå for en usminket versjon av Hawn. Hvem synes du ser best ut? Foto: Stella Pictures

Er det virkelig sånn at menn bare blir kjekkere med årene, mens det derimot går andre veien for kvinner? Vi tok spørsmålet til ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes en myte om at menn bare blir kjekkere med årene, mens det bare går nedover for kvinner.

Men stemmer egentlig dette, eller er det rett og slett bare snakk om en skrøne som har blitt en allmenn sannhet?

Menns hud tykkere

Isabella Bukurie Krasniqi, klinikksjef hos Elite Helse Medisinsk Senter, tror på myten, og har argumentene klare.

– Menn får ikke like lett rynker som kvinner, og årsaken er at mannens hud er tykkere, fastere og mer elastisk. En tynn hud gir lettere rynker enn en tykk hud. Mannens hud inneholder også mer kollagen, sier hun.

Hun forteller også at menn veldig sjeldent får de såkalte “røykerynkene” rundt munnen som kvinner ofte får, også de kvinnene som ikke røyker.

Medieskapt myte

Linn-Heidi Lund, spesialist i klinisk aldringspsykologi, tror derimot ikke på myten. Hun mener den stammer fra medier.

– Det er ingen objektiv sannhet slik jeg ser det, at menn blir kjekkere med årene enn kvinner. Dette er myter først og fremst skapt av medier, sier hun.

– Det er svært individuelle forskjeller når det gjelder hvordan mennesker av begge kjønn eldes. Det er bare å se seg rundt, legger hun til.

Hun mener at hvorvidt noen er attraktive, først og fremst handler om utstråling og personlig stil.

– Folk kan være vakre og unge, men likevel ha mangel på utstråling og karisma. Å være attraktiv handler også i stor grad om en persons tro på seg selv og sin egen attraktivitet, sier Lund.

Skjønnhetsmyten KVINNER HAR EN TYNNERE HUD: Ifølge Isabella Bukurie Krasniqi, klinikksjef hos Elite Helse Medisinsk Senter, får ikke menn like lett rynker som kvinner. – Årsaken er at mannens hud er tykkere, fastere og mer elastisk. En tynn hud gir lettere rynker enn en tykk hud. Mannens hud inneholder også mer kollagen, sier hun. Foto: Thinkstock.com

Kvinners idealalder

Selv om Lund mener myten er medieskapt, er det ikke alltid at tro på egen attraktivitet holder en attraktiv. Det finnes faktisk en idealalder for kvinner, hvor de er mest seksuelt attraktive og fruktbare.

I en studie fra Psykologisk institutt ved NTNU, kom det frem at menn ønsker unge og fruktbare kvinner.

Studiet avslørte at menn, uansett alder, søker kvinner med idealalderen 21 år når de er på utkikk etter en korttids- og langtidspartner.

Dette er nemlig fordi det er det året i livet kvinnen er mest fruktbar. Yngre menn søkte oppover før de fylte 21 år, men nedover i alder etterpå.

Overgangsalderen påvirker

Psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU mener idealalderen kan være noe av grunnen til at kvinner higer etter et ungdommelig utseende.

– Kvinner vet dette, og derfor bruker man push up-bher og rynkekremer. Kvinner eldes jo ikke raskere dersom man tenker helsemessig, men dersom man tenker på at seksuell tiltrekning har evolvert fordi det har med reproduksjon å gjøre – så er overgangsalderen et faktum, sier han og legger til:

– Det gjør at kvinner regnes som mindre seksuelt attraktive etter overgangsalder, og vurderes som mest seksuelt attraktive når de er på topp reproduktivt.

Dersom ikke kvinner hadde overgangsalder eller var reproduktivt på høyden senere i livet, så ville preferansene våre ha reflektert det - slik virker evolusjonsprosessen. Men menn er ikke på fruktbarhetstoppen hele livet, heller.

– Menn taper også reproduktiv verdi med alder, men langt i fra like brått og i like stor grad som kvinner, sier Ottesen Kennair.

Skjønnhetsmyten KJEKKE MENN I VOKSEN ALDER: Både Pierce Brosnan (60) og George Clooney (52) er kjent for å holde seg godt. Foto: Stella Pictures

Kvinner mer utseendepresset

Psykolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem, har i en årrekke forsket på kroppsidealer og menneskers syn på skjønnhet. Hun mener myten handler om dagens kroppsidealer.

– Det er et generelt kroppsideal i samfunnet vårt som sier at ungdommelighet er attraktivt, og at det kvinnelige idealet er spesielt fokusert på ungdommelighet.

Og det er det undersøkelser som kan bekrefte. I fjor gjennomførte Allure Magazine, sammen med det amerikanske analysebyrået Penn Schoen Berland, en undersøkelse om aldring.

Undersøkelsen gikk ut på at det å bli eldre og samtidig se yngre ut, er mer og mer utbredt i vårt samfunns kollektive bevissthet. 2000 mennesker, både kvinner og menn, fra hele verden deltok.

Hele 84 prosent av mennene og 91 prosent av kvinnene som deltok, svarte at kvinner er under større press til å se yngre ut enn menn.

Undersøkelsen viste også at vi ser mer negativt på kvinner med grått hår enn menn. Toppsvaret på hva deltakerne assosierte med grå hår, var «gammelt» når det gjaldt kvinner, og «sofistikert» når det gjaldt menn.

Anti-aging veldig populært

I tillegg avslørte undersøkelsen at nesten halvparten av kvinnene ville vurdert anti-age-injeksjoner eller plastisk kirurgi.

Hos Elite Helse Medisinsk Senter er slike behandlinger svært attraktive.

– En av de mest populære behandlingene vi gjør er blant annet Baby Botox, en mildere utgave av Botox-doseringen. Den sørger for at man bevarer bevegelighet på de aktuelle områdene, og tas for å myke opp bekymringsrynker, sinnarynke og kråketær, sier Bukurie Krasniqi og legger til:

– Ellers er filler for å mykne linjer som gir en sur munn, fylde i lepper, løft i kinn, tarmskylling for en flatere mage og laser for fettreduksjon populære behandlinger.

Skjønnhetsmyten HUDEN: Ifølge Bukurie Krasniqi er det hovedsakelig tre ting som gjør huden gammel; gener, sol og røyking. Hun sier videre at det også synes på huden hvordan kroppen har det på innsiden. – Huden er vårt største organ, og eldes også raskere av et ubalansert kosthold, sier hun. Foto: Thinkstock.com

Dette eldes huden av

Det er hovedsakelig tre ting som gjør huden gammel; gener, sol og røyking.

Gener kan man ikke gjøre noe med, men livsstil er fullt mulig å endre - den bestemmer faktisk 50 prosent av utfallet. For eksempel er hudkrem noe kvinner bør revurdere å bruke.

– Menn bruker mindre fuktighetskrem enn kvinner, og det kan de godt fortsette med. Vi er kritiske til bruk av hudkremer. Du skal ha serum og peelinger for cellefornyelse, sier Bukurie Krasniqi.

Grunnen er at jo mer fuktighetskrem du bruker, desto mer trenger du.

– Huden blir avhengig, og det er ikke bra. Fuktigheten legger seg utenpå det øverste hudlaget som kitt, og holder fuktigheten ute. Det eneste som virkelig hjelper hvis du skal redusere hudens aldringsprosess er aktive medisinske kremer, laser og peelinger, fortsetter hun.

Sunn livsstil

Bukurie Krasniqi sier også at det synes på huden hvordan kroppen har det på innsiden. Huden er vårt største organ, og eldes også raskere av et ubalansert kosthold.

– Man bør ha et stabilt kosthold som innebærer spising med jevne mellomrom og ikke bare ett - to måltider om dagen, periodevise dietter og jo-jo slanking, som har tatt helt av i det siste. Huden blir gammel av slikt.

Lund sier seg enig med klinikksjefen om hva som kan føre til tidligere aldring av kvinners hud. Hun trekker også frem fysisk aktivitet og alkohol.

– Overdreven soling, det å røyke og drikke alkohol utover de anbefalingene som helsemyndighetene gir, spise ubalansert og ikke være i regelmessig fysisk aktivitet, kan føre til tidligere aldring av huden, sier hun og legger til:

– Alkoholens negative virkninger har nok kommet for lite frem i denne sammenheng, og det er ikke veldig mye man bør drikke før man er galt ute å kjøre, sier Lund.

Kvinner tåler mindre enn menn, og bør helst ikke drikke mer enn totalt syv glass vin eller små glass med øl i uken. Kanskje noe du bør tenke på neste gang du er på fest?

Les også:

Ikke la huden din lure deg

Denne gjør deg både sunnere og vakrere

Ti tips til vakker vinterhud

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no