FemiRoma skaper rosa joggebølge:135 «gærne jinter» til Roma Maraton søndag

Fra kjelleren i Bislet til maraton-blomstring i Roma: En oslogjeng av FemiRoma med siste treningsinnspurt før charterflyet bringer 130 maraton-debutanter til Den evige stad. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Fra kjelleren i Bislet til maraton-blomstring i Roma: En oslogjeng av FemiRoma med siste treningsinnspurt før charterflyet bringer 130 maraton-debutanter til Den evige stad. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alf Prøysen diktet om «gærne jinter». Til helgen skal 135 av dem løpe maraton i Roma. Det har bare fire av dem gjort før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til daglig er Vibeke Bjerg rådgiver for råviktige menn og kvinner i bedriftsverdenen.

Ved siden av har hun på under ett år, og to hjerneoperasjoner senere, skapt en lykkelig bølge av ferske kvinnejoggere som ikke kjenner sin egen begrensning:

– Målet mitt var å få jenter opp av sofaen. Nå har vi chartret fly. Søndag skal 135 av oss løpe i Roma Maraton, forteller Vibeke.

– De aller fleste løper helmaraton. Den distansen har bare fire av dem gjort før, legger hun begeistret til.

Fra én til 890 damer

Det var i mars i fjor at hun fikk ideen til bevegelsen FemiRoma. Nå har hun 890 deltakere fra hele landet på FemiRomas Facebook-side.

– Grupper av jenter slår seg sammen og trener lokalt, noen trener for seg selv, og her under Bislett stadion har vi løpetrening en gang i uken for dem som har lyst i Oslo, forteller Vibeke under en av de aller siste øktene før det bærer av gårde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisbeth Lie heter en av de nyfrelste joggerne som skal løpe helmaraton i Roma.

– Jeg begynte å trene med FemiRoma i mai i fjor. Før det hadde jeg jogget litt. Men så måtte jeg operere foten, og var langt nede. Nå er FemiRoma mitt andre liv, sier Lisbeth idet damene møtes denne tirsdagskvelden, klemmer hverandre og utveksler avtaler før start.

Les også: – Jeg kunne jo ikke se ut som moren min

– Var jeg blitt gal?

Lisbeth Lie (t.v.) og Arina Ramberg Flatby (t.h.), får løpetips av Vibeke Bjerg (midten), som også er friidrettstrener. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)Lisbeth Lie (t.v.) og Arina Ramberg Flatby (t.h.), får løpetips av Vibeke Bjerg (midten), som også er friidrettstrener. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FemiRoma-bølgen dreier seg ikke bare om løping, men også vin, mat, hygge - og ikke minst sosialt samvær.

Siste nytt før Roma-turen er at 70 av løperne har meldt seg på oppladings-lunsj lørdag:

God mat, vinkurs og opera på en av Romas bedre restauranter.

– Jeg har aldri gjort en skit før av noe sånt. Så kom Vibeke med denne ideen. Jeg hørte meg selv si: «Ja, det vil jeg». Og nå står jeg her, smiler en av de andre joggerne under Bislett, Arina Ramberg Flatby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og trodde selvfølgelig at jeg var gal. Men nå er jeg i bedre form enn jeg noen gang har vært, fortsetter Arina.

Les også: – Du kan trene frem til du ligger på fødestua

– Dette har gjort så mye for så mange. Vi har et samhold uten like. Mennesker som ellers aldri ville møtes, har blitt kjent og venner, sier hun.

– Vi jobber mye med den sosiale valutaen, skyter Vibeke inn.

Oppdager at de kan bruke kroppen sin

Nina Hanssen (t.h.), som har skrevet bøker om flow i hverdagen og riktig pusteteknikk, har latt seg begeistre av Vibeke Bjergs fenomenale Femi-satsing. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)Nina Hanssen (t.h.), som har skrevet bøker om flow i hverdagen og riktig pusteteknikk, har latt seg begeistre av Vibeke Bjergs fenomenale Femi-satsing. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

– Nettverk, nettverk og nettverk. Vi bygger hverandre opp, sier joggegründer Bjerg, som selv har gått på en skikkelig smell.

I desember måtte hun gjennomgå to kreftoperasjoner i hjernen. Hun justerte sin maraton-ambisjon fra fire til syv timer. Men nå har hun fått maratonforbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så jeg blir med som inspirator. De fleste vil klare å komme i mål på fem-seks timer, mens syv er grensen for å få merket. De fleste er mer opptatt av å gjennomføre enn av tiden, sier Vibeke Bjerg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og noen av dem klarte ikke å gå én kilometer i oppoverbakke da vi begynte! minnes hun.

– Vi har jenter med, med MS. En mangler en arm. Men alle har begynt med å gå fort, så lenger turer og har oppdaget at de kan bruke kroppen, sier Vibeke.

Selv går hun to-tre mil hver dag nå mens hun har løpeforbud.

Den kinesiske mur neste

– Vi heter FemiRoma. Men i 2015 skal vi løpe maraton på Den kinesiske mur, forteller Vibeke Bjerg.

Før den tid er det store planer for en ny kvinne-klassiker i Oslo:

11. oktober går tidenes første FemiLøpet av stabelen på Ekebergsletta i Oslo. Det er et samarbeid der idrettslaget Tjalve arrangerer det praktiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi venter 5000 deltakere på de fem eller ti kilometrene, forteller Vibeke.

– Det er mange kvinner som setter seg ned og koser seg til forfall, oppsummerer hun sin motivasjon.

– Hadde ikke jeg hatt den fysiske og mentale formen, hadde jeg ikke overlevd neste år. For da hadde de ikke operert, sier Vibeke Bjerg.

– Jeg overlever fordi jeg har vært så sterk. Det gir meg enda sterkere motivasjon til å dytte flere videre, sier hun.