– Få den ned fra taket!

TA DEN NED! Har du en takfestet røykvarsler så bør du bytte den ut. Den er sannsynligvis også altfor gammel! Foto: All Over Press
TA DEN NED! Har du en takfestet røykvarsler så bør du bytte den ut. Den er sannsynligvis også altfor gammel! Foto: All Over Press
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takfestede røykvarslere er mindre pålitelige enn varslere som er festet på en brakett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røykvarslere som er festet direkte til taket, er mindre pålitelige enn varslere som er festet på en brakett.

Den er nemlig sannsynligvis både for gammel og for tungbetjent til at den yter tilstrekkelig med sikkerhet.

– Hovedproblemet med de takfestede røykvarslerne, er at det er vanskelig å bytte batteri. Men kan ende opp med at man tror man har batteri i varsleren, men uten at det faktisk gir strøm til varsleren, sier Kai Arne Jenssen til DinSide.

Jenssen gjorde funnene i forbindelse med en masteroppgave i samfunnssikkerhet.

Les også: Slik brannsjekker du boligen din

Bytt til en brakettfestet

Jenssen oppfordrer alle som har en takfestet røykvarsler til å bytte til en brakettfestet modell.

En takfestet røykvarsler er skrudd fast i taket, og du må klatre opp og bytte batteri mens du balanserer oppunder taket. En brakettfestet røykvarsler tar du ned og kan bytte batteriet trygt nede på bakken - før du fester hele enheten i taket etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BRAKETTFESTE: Eksempel på røykvarsler med brakett. Denne er altså sikrere, ifølge ekspertene. Foto: Colourbox.comBRAKETTFESTE: Eksempel på røykvarsler med brakett. Denne er altså sikrere, ifølge ekspertene. Foto: Colourbox.com

Jenssen gjorde oppdagelsene om forskjellene mellom de takfestede og de brakettfestede røykvarslerne under et prosjekt med funksjonstesting av røykvarslere.

– Det var da jeg opdaget at mange fortsatt har takfestede røykvarslere i bruk, og jeg så at det var problemer knyttet til nettopp denne typen røykvarslere, sier Jenssen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedproblemet med disse er at det er vanskelig å bytte batteri. Man må gjerne opp med en gardintrapp for å betjene den. Man kan også ende opp med at man har batteri i varsleren uten at det faktisk gir strøm til varsleren. Et annet problem var at mange ikke oppdaget at de var tom for batteri, at det ikke var batteri eller at ikke batteriet ga strøm til varsleren, forteller Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart produkt tillatt: Spray som slukker brann

Overfølsomme

Et annet problem med takfestede varslere, er ifølge Jenssen at det da ofte er snakk om ioniske varslere. Disse blir mer og mer følsomme for røyk over tid - som kan føre til at de blir overfølsomme og gir veldig rask varsling på røyk.

– Dersom røykvarsleren ofte gir unødige varslinger, for eksempel ved matlaging, ender mange opp med at man tar ut batteriet, og man glemmer å sette batteriet inn igjen etterpå. Mange nyere varslere har en pauseknapp som kan trykkes inn, men det har ikke denne typen, sier Jenssen.

Han sier også at det ligger en trygghet i at du ikke kan sette den nye vareleren opp igjen, før du har batteriet på plass.

Alle bør bytte etter ti år

Det er ikke bare brannslukningsapparater som går ut på dato.

– Har du en takfestet røykvarsler så bør du bytte den ut. Den vil uansett være så gammel at den har overskredet levetiden, man anbefaler uansett at røykvarslere skal byttes hvert tiende år, sier Jenssen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1 Skadeforsikring, sier til DinSide at han ikke tror det er produsert takmonterte røykvarslere de siste ti årene - og at det da uansett er på tide å bytte disse ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt råd er at man skal bytte røykvarsler hvert tiende år, da vil den være så full av støv, at den uansett bør byttes. Myndighetskravet om røykvarslere kom i 1990, og jeg tror at det fortsatt finnes varslere fra denne tiden i en del boliger. Men da er det større sannsynlighet for at den ikke virker, enn om den tilfeldigvis skulle virke når du trenger den, sier Nilsen til DinSide.

– Har du en gammel røykvarsler, så få den ned fra taket, oppfordrer Nilsen!

Også Lars Haugrød, senioringeniør ved avdeling for forebygging hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), støtter anbefalingen om brakettvarslere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler også røykvarslere med brakett, og dersom du ikke har dette er det veldig viktig å trykke på testknappen etter batteribytte, slik at du får bekreftet at batteriet er satt riktig inn, understreker han.

Ikke kjøp den billigste!

Dersom du har en røykvarsler som er eldre enn ti år, er altså oppfordringen å bytte den ut - uansett om det er snakk om en takfestet eller en brakettfestet. Dersom du skal kjøpe nytt, er rådet fra både Jenssen og Nilsen at du ikke bør kjøpe den billigste du finner.

– Kjøp en optisk røykvarsler. Det er ofte slik at de billigste varslerne du får i dag, fortsatt er ioniske. Det er etter min mening utdatert teknologi. Så ikke kjøp den billigste røykvarsleren, oppfordrer Jenssen.

Haugrød i DSB anbefaler også optiske varslere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er viktig å tenke på når du skal velge røykvarsler er deteksjonsteknologi og hvor mange du trenger. Vi anbefaler optiske varslere som er koblet sammen i serie. Det vil si at dersom én piper, piper alle, sier Haugrød til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsen forteller at myndighetskravet sier at du skal ha én røykvarsler per bolig, men at du med fordel bør montere flere.

– Sett på flere varslere enn det som er myndighetskravet. Pass på at du har tilstrekkelig antall varslere, det er en billig investering. Og kjøp seriekoblede varslere, sier Nilsen.

Les også: Velg to typer røykvarslere

Kjøp godkjent og pass på plasseringen

Haugrød understreker også at plasseringen av røykvarsleren er veldig viktig.

– Dette beskrives i monteringsanvisningen til hver solgte varsler i Norge. Det er også mulig å kjøpe en anordning som gjør at batteriet befinner seg i en holder på veggen med ledning opp til selve røykvarsleren i taket. Da kan man skifte batteri uten å balansere på noen ting, sier Haugrød.

Dersom du er i markedet for nye røykvarslere, bør du forsikre deg om at produktene du kjøper er godkjente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsen minner også om ditt ansvar i forhold til utstyrets funksjon. Ifølge sikkerhetsforskriftene i forsikringen, er det nemlig ditt ansvar å passe på at du har sikkerhetsutstyr som fungerer.

– Du må sørge for at du ikke har noe gammelt som ikke fungerer. Ved en eventuell skade, og du i teorien skulle du ha klart å slokke dersom sikkerhetsutstyret hadde fungert som det skulle, kan i teorien forsikringsutbetalingen reduseres, forteller Nilsen til DinSide.

Sjekk også om ovnen din er ulovlig