Meny

Desserten som gjør alle blide

OPPSKRIFT PÅ SUNDAE: Det er faktisk noen regler som skal følges for at en oppskrift på sundae er nettopp en sundae. Her er dem. © Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ SUNDAE: Det er faktisk noen regler som skal følges for at en oppskrift på sundae er nettopp en sundae. Her er dem. © Foto: Erik Hannemann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen har mislykkes med denne. Noensinne.
Sundae

En sundae er en herlig dessert. Den lages av iskrem, pisket krem, kirsebær og gjerne litt nøtter. I denne oppskriften på sundae er det også litt sjokoladesaus.

Til 4 porsjoner:

8 kule iskrem, gjerne hjemmelaget

2 dl kremfløte

4 ss sukker

8 stk kirsebær

8 ss sjokoladesaus

4 ss pistasjenøtter

4 ss granbarsirup, eller annen sirup

Fremgangsmåte:

Pisk kremfløte og sukker stivt. 

Hakk nøttene.

Om du vil, kan du koke kirsebærene i litt sirup (50/50 vann og sukker) i noen minutter først.

Bruk høye glass. Ha i litt sjokoladesaus langs kantene av glassene. 

Legg iskremkuler nederst. Hell over granbarsirup.

Legg på krem. Pynt på kirsebær og dryss over pistasjenøtter. 

En stor og mektig dessert bæres bort til bordet. Den serveres i et høyt glass, kanskje samme glasset som ble brukt til å servere Hurricanes i kvelden i forveien. Du vet, den gigantiske drinken du aldri vil glemme at du drakk enten du vil eller ikke.

Jeg legger merke til at ikke alle er like ivrige etter dessert. Mardi Gras i New Orleans kan ta på.

Men Sundae, det skulle jeg ha. Jeg ville ikke la sjansen til å smake herligehten i sitt eget hjemland gå fra meg.

Sundae, hva er nå det?

Jo, det skal vise seg at det ikke er så lett å bli enige om det. Men, det vi kan enes om først er at sundae er en dessert.

Så langt, så godt.

Det er få som bruker krefter på å bevise at Sundae ble oppfunnet utenfor USA. Og, for eksempel Larousse Gastronomique, hevder at desserten oppsto på slutten av 1800-tallet. Syndige søtsaker var i utgangspunktet ikke allment akseptert i det puritanske Amerika.

I et sitat som er kjent i Sundae-miljøene skriver forfatteren Henri Troyat om sitt møte med Sundae i USA. I sin harang om Sundaens fortreffelighet skriver han at han aldri vil glemme den og at hans smaksløker ble utsatt for en "voldelig ekstase" og at en "hel opera av" av smaker rullet over tungen.

Vel.

Oppskriften på en Sundae

I en stram definisjon av en Sundae består den av vaniljeiskrem, en sirup (eller sukkerlake), pisket krem og kirsebær (eller hermetiske cocktailbær). Det er også innenfor med hakkede nøtter.

Når det er sagt, så vil du måtte tråle USA på kryss og tvers for å finne en streit Sundae. Det ligger i Sundaens natur å la seg pynte, overøse, overdrysse og forherlige i ordets rette forstand. Det skal ikke spares på konfettien.

Nettopp derfor dukker en Sundae nesten uten unntak opp med et for- eller etternavn. For eksempel:

Caramell sundae, jepp med karamell

Hot fudge sundae, med fudge

Turtle sundae, nei ikke med skilpadde, men med fudge, karamell og pecannøtter

Brownie sundae, for en som virkelig er fysen

The return of the Sundae?

Det er din oppgave å balansere dine aller villeste sukkerfantasiene med en tilmålt porsjon fornuft. Her må høyre og venstre hjernehalvdel jobbe sammen.

Jeg har laget min egen oppskrift på Sundae som du finner nedenfor. Men, som du skjønner - her er det fritt fram for improvisasjon.

Den blir selvsagt bedre om du lager iskremen selv (og da er krokanis suverent!). Og jeg liker friske kirsebær og kan ikke fordra hermetiske. Det morsomme var å bruke granbarsirup som jeg en gang kjøpte på Bondens Marked.

Og så klarte jeg ikke å dy meg for å helle sjokoladesaus over.

Min oppskrift finner du nedenfor - jeg vil gjerne høre om du har noen tips og triks! Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus