Rødvin, syre og Jif Baderom ødelegger marmor:

Slik unngår du skader på naturstein

MARMORBENK: Ønsker du en lekker kjøkkenbenk av marmor? Da må du unngå visse rengjøringsmidler, og være forsiktig med rødvin, olje og sitrus. Foto: Boform
MARMORBENK: Ønsker du en lekker kjøkkenbenk av marmor? Da må du unngå visse rengjøringsmidler, og være forsiktig med rødvin, olje og sitrus. Foto: Boform

Dette er hva du må tenke på hvis du vurderer marmor eller annen natursten i hjemmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er naturstein?
 • Naturstein er en fellesbetegnelse på bergarter som kan deles opp til plater, blokker og emner av forskjellig slag.
 • Brukes til blant annet kledning av gulv, vegg og tak, murestein og gravmonumenter.
 • Kan deles inn i myke (kalkstein, marmor, kleberstein, serpentinitt og sandstein) og harde (granitt, gneis, kvartsitt, gabbro, larvikitt og anortositt) steintyper.
 • Myke steintyper inneholder mineraler som er mykere enn stål og/eller har svake bindinger mellom mineralkornene. Dermed er de lettere å bearbeide enn de harde typene.

(Kilde: Norges Geologiske Undersøkelse)Dette bør du vite før du kjøper naturstein:

 • Hvor hard er den?
 • Hvordan vedlikeholder du den?
 • Hvor mye kan du tåle av endringer i mønster og farge?

(Kilde: Mie Grevstad, interiørarkitekt)

Natursten kan gi lekre bad , kjøkken eller gang, men pass på. en kjøkkenbenk av naturstein trenger skikkelig vedlikehold.

Mie Grevstad, interiørarkitekt MNIL i Magenta Interiørarkitekter, har jobbet med mange personer som ønsker natursten i hjemmet. Hun er alltid påpasselig med å forklare at natursten krever spesielt vedlikehold. I en familie der stenfliser av travertin prydet baderommet, var kjøperne flinke til å vedlikeholde stenen riktig. Men da de kom tilbake fra ferie, oppdaget de sjenerende flekker på gulvet.

– Ungdommen i huset hadde hatt fest. Flekkene var oppkast, som er syreholdig, forteller Grevstad.

Jif baderom spiste opp kalksten

Noen natursteiner tåler nemlig syre dårlig.

– Rødvin og sitrus og alt som er syreholdig reagerer med kalken. Da kan man få hvite flekker på stenen. Marmor kan også få flekker av farget mat, som rødbet. Hvis du setter en flaske med olje på benken, kan du også få merke, sier Cathrine Sterner, medeier i Stenprosjekt AS på Røa i Oslo.

Det er imidlertid mulig å få bort mye, om uhellet skulle være ute på kjøkkenbenken.

Også Jif spray kan skade naturstein, og Sterner har personlig erfaring med det fra badet hjemmet.

– Vi brukte mye Jif-spray for baderom på glassveggen. Sprayen rant ned og ble liggende på gulvet. Den spiste opp kalkstenen, forteller hun.

Les også: Match tapet og interiør

Imidlertid understreker hun at det er forskjell på kalksteintypene, og anbefaler kunden å teste det ut.

– Ta en løs flis, spray på og la ligge noen timer. Når man bruker Jifen noen ganger i uken, ser man ganske fort om det kommer lyse flekker, sier hun.

=KAFFE PÅ MARMOR: Kaffe er sølt på behandlet marmor (t.v) og ubehandlet marmor (t.v). Foto: Leif Inge Bergslid (BGS Naturstein)

=FLEKK: Resultatet av kaffesøl ble en tydelig flekk på ubehandlet marmor. En svak flekk kan også anes til venstre, på behandlet marmor. Foto: Leif Inge Bergslid (BGS Naturstein)

Myk og hard naturstein

FORSIKTIG NÅ: Kaffe, rødvin, Cola og en del rengjøringsmidler kan skade marmor. Foto: Stenprosjekt AS FORSIKTIG NÅ: Kaffe, rødvin, Cola og en del rengjøringsmidler kan skade marmor. Foto: Stenprosjekt AS

Grunnen til at kalkstein og marmor ikke tåler så mye, er at det er ganske myke steintyper. Såkalt blokkstein deles gjerne inn i harde og myke steintyper, og granitt sorterer under de harde.

Overflaten til myk naturstein kan få flekker av sure stoffer, for eksempel vin, sitronsyre og sure rengjøringsmidler, skriver Norsk Bergindustri i natursteinsheftet Innemiljø. «Det innebærer en begrensning med hensyn til å bruke kalkstein og marmor til benkeplater eller bordplater i for eksempel kjøkken», skriver de videre. Skader som kan oppstå er blant annet:

 • bleking
 • rustdannelser hvis steinen inneholder jernmineraler
 • overflateskader
 • avskalling
 • groper på kalkstein som følge av påkjenning fra blant annet rengjøringsmidler

Norsk Bergindustri anbefaler at overflaten blir finslipt eller polert hvis man likevel ønsker å benytte de sårbare materialene.

Les også: Slik får du et lysere interiør

Lisbeth Alnæs, forskningsleder ved SINTEF Byggforsk råder folk til å være spesielt nøye med å undersøke steinens oppbygning og tetthet hvis de vurderer naturstein i våtsoner.

– Steinleverandør bør kunne gi informasjon og anbefaling, både om egnethet og behov for overflatebeskyttelse, sier Alnæs.

SPREKK: Myk naturstein sprekker lettere enn hard naturstein.=SPREKK: Myk naturstein sprekker lettere enn hard naturstein. Illustrasjonsfoto: Charlie Bard (Colourbox.com)

=FUGESKADE: Fugemasser kan smitte over på steinen og samle smuss, så det skjer skittent ut. Foto: Arne Nesje

Urin kan ødelegge badeflisene

Arne Nesje, sekretariatsleder i Byggkeramikkforening forteller om en typisk ond sirkel på et bad med naturstein:

– Urin er en syre, og syre løser opp kalk. Hvis du har en polert, hvit marmor, vil urinflekker etse overflaten, og sette merker. Da går man gjerne på med rengjøringsmidler som også inneholder syre. Etter hvert er steinen helt ødelagt, sier han.

Jo mer du gnukker på marmoren med rengjøringsmidler, jo mattere og mer nedbrutt blir den.

Les også: Knallfarget kjøkken

Som seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, er Nesje mye rundt og inspiserer skader som er oppstått på naturstein.

– Det vanligste er flekker på lyse steiner, typisk Cola, rødvin, kaffe og blomsterpotter av leire, der stoffer i leiren trekker ned i steinen.

Salmiakk er et annet rengjøringsmiddel som du bør unngå. I tillegg ser Nesje ofte at fugemassene smitter over på steinen og samler smuss, så det skjer skittent ut. Sprekker og avskalinger forekommer også.

– Hvis du mister en kjele eller noe hardt, kan en myk stein lettere sprekke opp. Det vil avhenge av kvalitet og tykkelse.

Nesje mener både steinleverandører og renholdsprodusenter kan opplyse bedre.

Les også: Nå kan hele slekta lage mat sammen

– Ofte får man manglende info fra steinleverandøren, og leverandører av renholdsprodukter bør være flinkere med produktinformasjon, mener han.

Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg, medgir at Jif Baderom kan skade kalkstein.

– Jif Baderom er et tensidholdig produkt med lav pH for effektivt å fjerne baderomssmuss som blant annet inneholder kalk. Dette produktet skal på grunn av sin lave pH ikke benyttes på syrefølsomme overflater som marmor, kalkholdige materialer, naturstein eller gammel emalje. Det står oppgitt i bruksanvisningen på produktets bakside. Spraydysen skal gjøre at det normalt sett ikke skal komme produktrester på gulvet når en sprayer på inni et dusjkabinett, sier hun.

Hun understreker at Jif Kjøkken og Jif Universal har høyere pH-verdi, og ikke skal skade naturstein.

Les også: Fjern vond lukt fra kjøkkenet med enkle midler

STEINTØFFT: Cafe Royal Hotel i London har bad som inspirerer. Effekten med steinblokker er hentet inn i de luksuriøse badene, men her er gipsen byttet ut med vakker marmor som også er veldig aktuelt i trendbildet. Dørene med frostet glass henter inspirasjon fra tradisjonell japansk arkitektur.=MARMORBAD: Vakker og trendy marmor på dette badet i Cafe Royal Hotel i London, men sårbart for flekker. Foto: Amit Geron

Vil ha kalksten og marmor uansett

Selv om stenleverandøren Stenprosjekt AS ikke kan garantere flekkfri stein, selger de «masse» kalksten, og en god del marmor.

– Vi forteller kundene at med kalksten og marmor risikerer de flekker. Til bruk på kjøkkenet anbefaler vi heller kompositt eller granitt, for det tåler alt. Likevel selger vi veldig mye kalksten, det er billigere og veldig fint, sier Sterner.

Hun tror det store type- og fargeutvalget i kalkstener er grunnen til at så mange velger det.

– De velger det selv om den er litt utsatt. Granitt og kompositt gir et litt hardere uttrykk og egner seg for et strammere, moderne miljø, mener hun.

Når kundene uansett ønsker natursten, anbefaler Sterner at de er nøye med å mette platen med en porefyller, både før bruk, men også jevnlig, omtrent en gang i året.

Les også: Får du riper her, sliter du

Sterner anbefaler å rense platen hvis man søler.

– Hvis man får en hvit flekk, kan man pusse lett, eller mette platen med en olje eller porefjerner. Men det vil aldri bli 100 prosent, sier Sterner.

Søren Emil Kristensen, arkitekt i Boform leverer mye stenplater til kjøkkenet, og mye marmor, og får tilbakemeldinger fra kundene er at det er lettere å holde rent enn mange tror.

– Marmor får ikke brukes ubehandlet på kjøkken, men det finnes veldig bra impregneringsmidler, sier han.

Kristensen anbefaler at daglig rengjøring gjøres med vanlig grønnsåpe. Da slipper du rengjøringstabber, som å bruke eddik og sitron til rengjøring av naturoverflater.

=NÅR DU VASKER: Ikke la syreholdige vaskemidler eller salmiakk renne ned og bli liggende på naturstein-flisene. Foto: Stenprosjekt AS

=TRAVERTIN: Travertin er en lekker naturstein som er «myk» og dermed krever riktig vedlikehold. Foto: Stenprosjekt AS

Før du kjøper natursten

Det er også noen andre ting du bør tenke på, om du vurderer natursten til boligen. For det første at den lekre prøven på natursten kan være ulik resultatet du får på gulvet eller kjøkkenbenken.

– Den kan være mørkere eller lysere, avhengig av hvor i bruddet man har tatt stenen fra. Hvis man ønsker natursten, må du være litt laidback. Du må ha litt rom for spenn i både mønsteret i steinen og fargen, mener Grevstad, som råder folk til å be om tre store prøver og til å spørre leverandøren hva spennet i fargen er.

Les også: Slik planlegger du kjøkkenet

Man må rett og slett like patina, og at natursteinen blir litt slitt, og kanskje med noen flekker, mener Grevstad, som slår et slag for å bruke norsk naturstein.

– Når vi nå først har begynt å åpne opp for spennende stener, finnes det mye spennende norsk sten, som granitt og basalt, som kanskje har en tilknytning til stedet man skal bruke stenen. Det er litt vilt med brasiliansk eller kinesisk skifer når vi har skifer i Norge, sier hun.

Hvordan gikk det så med kunden som fikk ungdommelig oppkast over badegulvet? De har flekker til dags dato. Og ikke nok med det.

– Vaskehjelpen vasket dusjkabinettet på bad nummer to med Jif Baderom, forteller Grevstad.

Gjett hva som skjedde med gulvet der.

Les også:

Slik fikser du riper i kjøkkenplaten

Ti fantastiske bad

Slik vasker du gulvet

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy