Billig mat med egg og løk

OPPSKRIFT PÅ BILLIG MAT: Her er en superbillig rett som lages med løk og egg. Det er billig mat, det. © Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ BILLIG MAT: Her er en superbillig rett som lages med løk og egg. Det er billig mat, det. © Foto: Erik Hannemann

De fleste har alt de trenger til denne retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billig mat, det er en egen øvelse i de Olympiske kulinariske leker. Og alle som får det til er vinnere. Det konkurreres i flere grener. En populær gren kalles matauk. Her er det om å gjøre å få masse frisk luft og sanke inn bær, sopp, fisk og annet fra havet og markens grøde.

En helt annen øvelse er å benytte seg av det man har i huset, populært kalt "tager det man haver". Å beherske den edle kunsten det er å kunne vippe opp en billig middag uten at det går på stoltheten, selvrespekten eller smaken løs betraktes som den vanskeligste grenen - nettopp fordi man stort sett må ta til takke med enkle ingredienser.

Billig mat

Det finnes et helt kobbel av legendariske, billige retter. Vichysoisse er en av dem. Potetsuppa som Louis Diat gjorde kjent for en hel verden på begynnelsen av 1900-tallet har bevist at den tåler tidens tann. Italiensk brødsuppe er også på den lista over kulinariske nødverger.

Den største av dem alle er likevel løksuppa. Løksuppa er i en særklasse. Men, når vi skreller oss innover, ja, så oppdager vi at kjernen i stjernen er selve løken. Det er løken som er roten til alt godt.

Billig rett med løk

Så, jeg vil slå et slag for kokt løk. Jeg respekterer alle som nettopp falt ut. For det høres ikke spesielt spennende ut. Men, alle som lager denne retten vil gjøre det igjen. De vil ha en rett de kan spise når du er blakk, har glemt å handle - eller bare har lyst på noe godt.

Foruten å kunne koke løk, som er innen rekkevidde for de aller fleste, skulle man tro, må du også beherske stilgrenen posjering av egg. Dersom du har blitt imponert over at noen har servert deg posjerte egg ble du lurt. Det er ikke vanskelig.

Vel, dette er slik du går fram: skjær løken i skiver og kok den i 30 minutter. Skru på grillelementet i ovnen. Legg løken i ildfaste former (som du skal servere den i) og dryss over ost. La den smelte i ovnen. Og i mellomtiden har du posjert egg.

Server skålene med posjert egg på toppen og dryss over hakket persille dersom du er så heldig å ha det for hånden.

Medaljeseremonien i denne øvelsen arrangerer du automatisk selv og det er påkrevd at det hele ender i nytelse.

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Personvernpolicy