Slik redder du hender og negler i kulda

ELDRE HENDER: Ved dårlig beskyttelse og pleie av hender og negler, vil huden eldes raskere. © FOTO: Thinkstock.
ELDRE HENDER: Ved dårlig beskyttelse og pleie av hender og negler, vil huden eldes raskere. © FOTO: Thinkstock.

Tørre hender og flisete negler nå på vinteren kan resultere i at hendene dine ser eldre ut enn de egentlig er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når det kommer til huden på kropp og ansikt, er det ikke måte på for hvor mye penger og tid vi tillater oss å bruke for å finne de perfekte pleiende produktene.

Vi gjør nærmest alt for å få både friskere og finere hud - og dermed også et yngre utseende. Når det kommer til hendene og neglene våre, derimot, har vi lett for å sluntre unna - spesielt nå på vinteren.

Men visste du at dårlig pleie og vedlikehold av hendene nå i kulda kan gjøre at de faktisk eldes raskere?

Eldes tidligere

- Huden vil eldes tidligere dersom den er veldig tørr og ru. Dette skaper en unormal, stressende situasjon, der hudbarrieren ofte er svekket - noe som igjen ofte fører til svie og irritasjon. Det skaper ytterligere stress på huden. Det vil også sette i gang reparasjonsmekanismer i huden som fremskynder aldringsprosessen, forklarer Hanna Burho, hudpleier og tidligere faglærer ved Hudpleieakademiet.

Og det er nettopp nå på vinteren at huden opplever en tørrere tilstand enn ellers på året. Og er det én kroppsdel som ofte er helt uten beskyttelse, ja, så er det nettopp hendene.

Påvirkes av temperaturforandringer

- Hender og negler blir ofte tørre, ru og flisete om vinteren på grunn av tørr luft, både inne og ute, samt nedsatt blodsirkulasjon ut til negler som en følge av lave temperaturer, sier Burhol og legger til:

- Nedsatt sirkulasjon skyldes at man gjerne fryser og er kald. Dermed får både hud og negler nedsatt tilførsel av næringsstoffer. Celledelingen vil dermed gå langsommere, og fornyelsen av hudcellene deretter. Dette kan føre til at neglene vokser saktere, blir svakere, sprøere og knekker lett i kombinasjon med uttørrende faktorer.

Den kalde luften ute, blandet med den tørre luften fra varmeanlegg på kontoret og i hus, gjør det spesielt vanskelig for hendene å holde på fuktigheten.

Helt ubeskyttet

I tillegg til at det kalde været gjør sitt beste for å tørke ut og stresse huden vår, er vi generelt for dårlige til å stelle pent med hender og negler.

- Negler er som hår; de må stusses og holdes ved like for å holde seg fine. Du bruker jo balsam etter sjamponering? Negler som brukes mer, krever også mer. Jeg ser stor forskjell på de som bruker hendene mye i hverdagen sammenlignet med de som ikke gjør det, sier Marna Haugen, innehaver av skjønnhetssalongen Hos Marna og bloggeren bak komikerfrue.no.

De fleste av oss har en skuff full av håndhansker som vi husker å bruke nå og da. Men disse er ikke bare lure for å unngå og kjenne kulden på hendene, men også for å beskytte huden mot ytre påkjenninger.

Og det er ikke bare kulda hendene trenger beskyttelse fra.

- UVA-stråler er like sterke året rundt, og penetrerer også glass. Dette er en annen viktig faktor til hudaldring, hvor hendene er spesielt utsatt da de ofte ikke er tildekket eller beskyttet, tipser Burhol.

Flisete negler

- Jevnlig stell av neglene er et must for å holde de fine. Bortsett fra dette, skal en la neglene være i fred, og ikke pille for mye på og rundt dem, sier Haugen.

Uten riktig pleie av hendene, spesielt om vinteren, vil neglene ofte bli flisete, tynne og knekker lett av i tuppene. Men det er ikke så mye mer enn en god pleierutine som skal til, for å holde hendene fine selv gjennom de kaldeste månedene.

Saken fortsetter under bildetEKSFOLIER: En god peeling som eksfolierer huden og fjerner de døde hudcellene fra hånd og rundt neglen, er livreddende for tørre hender og flisete negler nå på vinteren. © FOTO: Tove Eggen. EKSFOLIER: En god peeling som eksfolierer huden og fjerner de døde hudcellene fra hånd og rundt neglen, er livreddende for tørre hender og flisete negler nå på vinteren. © FOTO: Tove Eggen.

Forebygging

- For å forebygge aldring av hendene, er det viktig å være flink til daglig håndpleie i form av gode håndkremer, negleolje og gjerne en peeling for hender en til to ganger i uka. Peelingen fjerner døde hudceller, noe som både skaper en mykere overflate, og gjør penetrasjonen av ingrediensene i håndkremen lettere. På dagtid er det viktig å bruke en fuktgivende krem med UV-filter etter hver håndvask for å gi tilbake noe av det man fjerner under vasken, råder Burhol.

Og det er ikke bare om dagen man burde pleie hendene. Om natten jobber nemlig huden både i ansiktet og på hender ekstra godt.

Den reparerer ytre skader fra forurensing og vær, og kan lettere ta til seg næring i form av gode fuktighetskremer.

- På natten bør man bruke en nærende krem eller balm på hendene, gjerne med bomullshansker over slik at kremen ikke forsvinner inn i sengetøyet. Negleolje gir næring til negl og neglebånd, og bør masseres lett inn på og rundt neglen, forklarer Burhol.

Hjemmestell

Hvis neglene dine har blitt veldig tynne og slitte i vinter, anbefales det en tur til profesjonelle neglepleiere. Men ekspertene har også gode råd for hva man kan gjøre hjemme selv for å reparere neglene igjen.

- Har man tørre, sprø negler vil jeg anbefale samme regime som ved forebygging, i tillegg til negleforsterker som påføres en til to ganger i uka. Det er også viktig med negleolje hver kveld og Omega-3-tilskudd smører huden innenfra, tipser Bruhol.

Man kan også ta en vitaminsjekk hos lege for å være sikker på at man ikke mangler noe. Flere vitaminer er nemlig viktige kofaktorer til celledeling - kroppens grunnlag for vekst og dannelsen av nytt vev.

Les også:

Her er det nye gatemote-fenomenet

Oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

Slik ble Kenza (22) en av verdens mest leste motebloggere

Personvernpolicy