Ølet som reiste fra Norge til Australia

Vår ølkjenner skulle gjerne sett Frydenlunds ny-gamle Pale Ale i glassflaske.
Vår ølkjenner skulle gjerne sett Frydenlunds ny-gamle Pale Ale i glassflaske.

Ringnes relanserer en over 100 år gammel suksess!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheters øl-kjenner

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Når Ringnes relanserer en gammel klassiker fra Frydenlund så ligger det ingen tilfeldigheter bak sluttproduktet.

Her har man gravet seg dypt ned i arkivene for å gjenskape en av Norges første eksportsuksesser innenfor bryggeribransjen.

Frydenlund Pale Ale anno 2014 er en balanse mellom god gammeldags tradisjon, og ny kunnskap.

Les også: Gamle damer reddet øl-drømmen

Frydenlunds eksporteventyr

Mads Langaard, som grunnla Frydenlund Bryggeri i 1859, var opprinnelig seilskute-skipper fra Lillesand. Han hadde god nese for business og hans ambisjoner for Frydenlund strakte seg langt utover landets grenser; han ville selge øl til hele verden!

Det var storhetstid for den norske handelsflåten og han så et marked for å eksportere øl fra Norge, spesielt til varmere land som hverken hadde godt klima for brygging, eller kjøleteknisk utstyr og kompetanse.

Mads LangaardMads Langaard

Til dette trengte han et bryggeri med nok kapasitet. Dernest trengte han hjelp av den norske handelsflåten til å frakte ølet over verdenshavene. Og sist men ikke minst, måtte han utvikle et øl som tålte de strabasiøse ferdene og varmen som ventet under andre himmelstrøk.

Høsten 1865 var ølet for tropene klart; «et øl der taalte alle vanskeligheter under sterkt skiftende temperaturer». Frydenlund Pale Ale ble faktisk sendt så langt som til Australia og Sør-Afrika.

Les også: Tungrockere lanserer eget øl

Veien til et lysere og mildere øl

Pale Ale var opprinnelig en øltype som ble utviklet i England, etter at kull ble lettere tilgjengelig. Før dette var det vanlig å malte kornet i bygninger der man hadde vedfyring under perforerte gulv. Dette ga et røkt og mørkebrunt malt som var velegnet for Brown Ale.

Med kullets inntreden ble det nesten ingen røyksmak og fargen på maltet ble også mye lysere. Dette ga Pale Ale den karakteristiske ravfargen og tørr, nøtteaktig maltsmak.

Kullet var dyrt så derfor ble Pale Ale dyrere enn f.eks Brown Ale.

Les også: Pils, please

Et puslespill fra gamle arkiver

Ved hjelp av gamle dokumenter, analyser og kunnskap om råvarene og bryggmetodene fra 1800-tallet, har Ringnes rekonstruert den gamle storheten. Bortsett fra at det originale ølet fra 1800-tallet hadde en noe høyere alkoholprosent, skal dagens utgave være tett opp til forgjengeren.

I utviklingen av den moderne versjonen er det brukt både tid og ressurser for å finne den rette smaken og her er særlig maltblandingen viktig. Frydenlund Pale Ale er basert på krystallmalt og Palemalt som gir en fin fylde, hint av karamell, en tørr nøtteaktig smak og lite brentsmak.

En stor utfordring med å gjenskape et så gammelt øl er å finne frem til den riktige gjærstammen. Ringnes, som jo er en del av Carlsberg-gruppen, har gått i dybden i samlingen på 40.000 gjærkulturer som finnes i Carlsbergs samling.

Her valgte man ut flere skotske overgjær og testet disse ut før man fant den perfekte gjærtypen til brygget. Frydenlund Pale Ale er gjæret ved relativt høy temperatur, noe som gir en rask forgjæringstid og som etterlater en ren aroma.

Les også: Lag ditt eget øl

Tilpasset den nye tid

For å få en litt mer moderne vri på humlekarakteren, har man valgt å bruke amerikansk humle; Columbus, Tomahawk og Zeus. Typisk for disse humlesortene er et lett preg av sitrus i duften på ølet.

Britiske ales brygges ofte på humlesorter med tydeligere preg av granbar og harpiks preg, mens Frydenlunds moderne versjon er litt mer i grenselandet mellom engelsk tradisjon og den moderne amerikanske tradisjonen.

Vi har testet den gjenopplivde Pale Ale fra Frydenlund.

Frydenlund Pale Ale

Ølet er lyst kobberfagret og har et fint og tett hvitt skum. Duften er veldig god, mye fruktighet, gress, sitrus, litt karamell, en anelse pære, hint av hav – en meget fin og behagelig duft.

Smaken er mer nøytral enn duften. Myk og fin fruktighet, litt appelsin, svak karamellsmak, litt nøtter, en anelse harpiks. Ølet fremstår som veldig lett å like, godt komponert og er en meget god tilvekst til Frydenlund sitt sortiment.

Denne vil garantert passe utmerket til en Hamburger og til sommerens grillfester.

Du finner dette ølet i en butikk nær deg! Frydenlund Pale Ale er en spenstig og artig relansering fra Ringnes.

Skulle gjerne ha sett at denne også ble lansert i sin opprinnelige styrke – og i glassflaske!

Personvernpolicy