Meny

Derfor husker du drømmene dine

SØVN: Franske forskere har studert hvorfor noen av oss ofte husker hva man har drømt, mens andre ikke. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjerneaktiviteten avgjør om du husker drømmene dine, viser ny studie.

Mange opplever å drømme om natten. Da kan det være frustrerende å våkne opp, uten å huske helt hva man faktisk drømte om.

For å finne ut hvorfor noen av oss ofte husker det vi drømmer, mens andre ikke, målte forskerne ved Lyon Neuroscience Research Center hjerneaktiviteten til 41 personer mens de sov og var våkne, skriver Forskning.no.

Les også: Syv ting de som sover godt gjør riktig

Høy aktivitet

I studien fant forskerne ut at det er store forskjeller på aktiviteten i hjernen hos de som ofte husker drømmene sine og de som sjeldent gjør det.

Hos de som ofte husker drømmene sine var det høy aktivitet i hjernebarken - den fremre delen og på siden over øret. Aktiviteten i disse områdene gjør at man blir mer følsom for omgivelsene, og at man blir påvirket av lyd og lukt.

Forskerne mener at de som våkner ofte også husker mer fordi de lagrer drømmene i langtidsminnet når de våkner. En sovende hjerne har altså ikke evne til å lagre drømmer eller annen informasjon.

Les også: Jo da, du kan faktisk sove deg penere

– Svært spennende

Til Forskning.no sier Janne Grønli, førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Bergen, at man tidligere trodde hjernen sov når vi gjorde det.

– Dette er en svært spennende studie. Forskergruppa har kommet med flere funn de siste årene som kan hjelpe oss med å forstå hvordan hjernen fungerer når vi drømmer, sier Grønli.

Hun forteller at det er usikkert hvorfor det er kommunikasjon mellom hjernedelene når vi sover. Mens man er våkne, er dette nettverket oftest aktivt når man er kreativ, men hun kan ikke si noe om de som ofte husker drømmer er mer kreative.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus