Åpen for alle - alltid

De beste klestipsene fra Forsvaret og GardenDette skjedde med skjorta etter ti minutter i dusjen

SUPERTIPS: Det er ikke bare en sliten sveis og stram svettelukt som kan fikses i dusjen. Få med deg Forsvarets supertips under! Foto: Colourbox.com.
SUPERTIPS: Det er ikke bare en sliten sveis og stram svettelukt som kan fikses i dusjen. Få med deg Forsvarets supertips under! Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gå ikke glipp av Forsvarets tips som gjør garderoben din såpass ren og ryddig, at du fortjener både utmerkelse og medalje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste av oss har vel prøvd å løse hverdagsproblemer med ting vi har liggende hjemme , som å fjerne blåbærflekker med surmelk eller å legge gensere som loer i fryseren.

Kjerringråd eller såkalte ”lifehacks” har tross alt eksistert i mangfoldige år, lenge nok til at de fleste av oss har blitt noen erfaringer rikere og flere rødvinsflekker fattigere.

Men om du trodde at det bare var pensjonister med en forkjærlighet for varmruller og kamferdrops som kan knep om fuktighetskrem og statiske plagg, bør du tenke om igjen.

Møt våre nye Orakler når det kommer til kjerringråd; Forsvaret!

Massevis av tips og triks

For jammen er Forsvaret og Garden armert med massevis av tips og triks til en ren og rynkefri garderobe - noe som for så vidt ikke er så rart, da de har mange flere ting å tenke på når de kler seg til jobben, enn om rosa egentlig passer sammen med rødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De presise uniformreglene til Forsvaret strekker seg tross alt over tjue (!) sider og inneholder ord som centimeter og millimeter.

Og uniformene og skoene blir virkelig ikke såpass rynkefrie og blanke av seg selv - ja, her må det til og med sterkere skyts til, enn strykejern og skokrem.

Så få for all del med deg Forsvarets egne tips, hvis det nærmeste du kommer militære mål er når toppen din innimellom er såpass sølete, at den minner om kamuflasje.

Saken fortsetter under bildetFØR OG ETTER: En herreskjorte i 100 prosent bomull, før og etter ti minutter i dusjen. Suksess! © FOTO: Anne Aasgard FØR OG ETTER: En herreskjorte i 100 prosent bomull, før og etter ti minutter i dusjen. Suksess! © FOTO: Anne Aasgard

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Orden i rekkene

Her er militærets beste tips til garderoben - mesteparten såpass enkle, at du kan ta armhevinger imens.

1. Heng skjorta i dusjen

Heng skjorta eller blusa på en kleshenger i dusjen for å fjerne skrukker og rynker, helt uten å finne fram strykejernet. Mens du dusjer i varmtvann, retter skjorta seg ut på grunn av den varme dampen! Det er med andre ord ikke bare sliten sveis og stram svettelukt som kan fikses i dusjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. En papplate for fine brettekanter

Brett t-skjortene dine rundt en papplate for å få fine brettekanter og gjøre så alle t-skjortene blir foldet likt. Endelig perfekte tellekanter i skapet!

3. Treningsbag; så god som ny

Legg en papplate i endene av treningsbagen for at den skal se ny ut - også når den er godt brukt.

4. Fiskesnøre i buksa

Legg et fiskesnøre på innsiden av buksa, der pressen skal være, før du stryker den. Da blir pressen ekstra stiv, siden varmen gjør at snøret smelter i bretten.

5. Gelatin i skjortelomma

Legg gelatin i skjortelommene, før du stryker den. På denne måten får du ekstra stive og fine klaffer eller lommer.

6. En tom brusflaske til skjorteermene

For å få lik opprett på skjorteermene om sommeren, kutter du av bunnen på en 1.5 liters flaske med brus, trer den på armen og bretter rundt.

7. Blanke sko

For ekstra blanke sko, gnir du inn skoene med et godt lag skokrem og pusser det av dagen etter.

8. Unngå en krøllete regnfrakk

For å bli kvitt krøllene i en regnfrakk, kan man dusje med den på eller tre den på en kleshenger og henge den opp i dusjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: Forsvaret

Saken fortsetter under bildetBRETTEKANTER: Brett t-skjortene dine rundt en papplate for å få fine brettekanter og gjøre så alle t-skjortene blir foldet likt. Endelig perfekte tellekanter i skapet! © FOTO: Anne Margrete Aasgaard BRETTEKANTER: Brett t-skjortene dine rundt en papplate for å få fine brettekanter og gjøre så alle t-skjortene blir foldet likt. Endelig perfekte tellekanter i skapet! © FOTO: Anne Margrete Aasgaard

Artikkelen fortsetter under annonsen


Evigaktuelle plagg som forplikter

Det er altså ikke bare når du snur spagettitallerkenen opp ned i fanget at det kan være nyttig med en plan b, men også når du skal kle deg opp i det fineste du eier - ja, det som Forsvaret kaller paradeantrekk.

Både blazer, skjorte, bluse, dressbukse og pensko vil fortsette å være noen av de viktigste plaggene i skapet utover våren og sommeren, noe som jo innebærer flere utfordringer.

Ifølge Haakon Forren hos Filippa K, det svenske klesmerket som er kjent for sitt klassiske design, er disse klærne evigaktuelle plagg som forplikter.

- Hos oss har dressen alltid vært en sentral part av våre kolleksjoner, da den er en del av den gode basisgarderoben for begge kjønn, sier sier Forren og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De siste sesongene ser vi likevel at gutta har blitt mer åpne for å bruke dress oftere og kanskje også på en litt mer uformell måte enn tidligere. Dressen kombineres for eksempel med en t-skjorte og fine sneakers til, i stedet for med skjorte og pensko. Og for jentenes del, har jo spesielt blazeren blitt mer hverdagslig de siste sesongene.

Men, selv om dressen stadig blir til en del av flere garderober, også de mer ukonvensjonelle, betyr det ikke at det er lov med skrukker og rynker.

Ifølge Forren skal dressen sitte riktig, skjorta være strøket og skoene være pusset. Han tipser om at det kan være lurt å ta frem dressen en dag i forveien, så du slipper overraskelser på vei ut av døren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær imidlertid litt obs

- Mitt beste tips er at du kan vaske ullplagg langt sjeldnere enn plagg i andre materialer. For svettelukt er lufting mer effektivt. Men husk å fjerne flekkene med en gang de kommer, da er de lettere å få bort og det blir heller ikke blir nødvendig med en skikkelig vask, sier Ingun Grimstad Klepp, ved Statens institutt for forbruksforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For svettelukt er lufting mer effektivt. Men husk å fjerne flekkene med en gang de kommer, da er de lettere å få bort og det blir heller ikke blir nødvendig med en skikkelig vask.

Hun presiserer at dette tipset kun gjelder ull, da vasking, pressing og stryking fungerer forskjellig for plagg i ulike materialer. Militærdresser er eksempelvis sydd i ull eller en i ullblanding, som oppfører seg annerledes enn det kunststoffer gjør.

Så vær obs på dette når du tester knepene, som du mest sannsynlig kommer til å få bruk for en gang. De fungerer kanskje ikke like godt hvis dressen din er av polyester.

Les også:

Det hotteste plagget kan du få helt gratis

Oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

Slik ble Kenza (22) en av verdens mest leste motebloggere