Meny

– Snusbruk i ungdommen beskytter ikke mot røyking

MER POPULÆRT: Snus har blitt langt mer populært blant norske ungdommer de senere årene. Men tidlig snusbruk beskytter ikke mot røyking senere, ifølge ny studie. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som begynner å snuse før 16-årsalder har like stor risiko for å begynne å røyke som ikke-snusere, ifølge norsk forskning.

– Hvorvidt snus fungerer som en inngangsport til røyking, eller tvert imot kan virke immuniserende mot røyking, er et tema som har opptatt forskere, særlig etter hvert som snusbruk har blitt mer utbredt blant ungdom, sier Ingeborg Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) i en pressemelding.

Lund står sammen med forskerkollega Janne Scheffels bak en ny studie som har sett på nettopp betydningen av snusdebutalder for senere røyking.

Hovedkonklusjonen er at de som begynte å bruke snus før fylte 16 år, hadde like stor risiko for å bli røykere som dem som aldri begynte med snus.

Samtidig viser undersøkelsen at risikoen for å bli røyker var svært lav blant dem som begynte med snus etter 16-årsalderen.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research tidligere denne måneden.

Les også: Helseeksperter vil forby snus og pappvin

– Snusbruk rekrutterer ikke til røyking

De to forskerne undersøkte en gruppe med 409 mennesker mellom 15 og 74 år. Disse hadde enten begynt med snus før sigaretter, eller de hadde bare brukt snus uten å bli røykere.

Sammenhengen mellom tidlig snusdebut og senere røyking ble undersøkt, og var statistisk signifikant.

– Relativt sett var det hele 3,1 ganger større risiko for å begynne å røyke blant de som begynte å bruke snus før de var 16, sammenliknet med de som begynte å bruke snus senere, sier Lund i meldingen.

SIRUS har kartlagt både snusing og røyking i en årrekke og har derfor gode date til en slik undersøkelse, forklarer forskeren.

Lund understreker at undersøkelsen ikke viser at det å begynne med snus tidlig rekrutterer til røyking, bare at det ikke gir noen beskyttelse mot senere røyking.

Dersom snus har en slik beskyttende effekt, slår den ikke inn før etter fylte 16 år, forklarer hun.

Les også: Forsker: – Må informere om fordelene med snus

Snusbruken øker

Siden 1990-tallet har snusbruken økt kraftig her til lands, fra 2005 har man også sett at stadig flere kvinner snuser.

Statistikk fra 2011 viste at 36 prosent av unge menn i alderen 16 til 24 år brukte snus, mens 20 prosent røykte. Blant kvinner i alderen 16–24 år var det 22 prosent snusbrukere og 19 prosent røykere, mens det blant menn i alderen 25–34 år var 31 prosent snusbrukere og 30 prosent røykere.

SIRUS-forskeren tror utviklingen vekk fra røyking og over til snusing henger sammen med røykeloven og at unge mennesker vet at det er mindre helseskadelig å snuse enn å røyke.

– Du risikerer for eksempel ikke lungekreft eller kols. Snuserne plager heller ikke omgivelsene: Det er jo ikke noe som heter «passiv snusing», sier Lund.

Les også: 150.000 kroner rikere med tobakkskutt

– Grunn til å merke seg farene

Men ikke alle jubler over at stadig flere unge snuser. Denne utviklingen gir grunn til å rope varsku, mener overlege Tom Grimsrud i Kreftregisteret. For selv om det er positivt at flere stumper røyken, frykter han at folk, særlig unge, ikke har fått med seg at snus også øker risikoen for flere kreftformer.

– Jeg synes det er åpenbart at man ikke har klart å få frem de skadevirkningene som er knyttet til snusbruk, har Grimsrud tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Han viser til at snus inneholder kreftfremkallende stoffer, som gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen.

Snus inneholder også fosterskadelige stoffer, som gjør at snusbruk under svangerskap kan gi alvorlige følger, som dødfødsel, lav fødselsvekt og pustestans etter fødsel.

– Selv om snus ikke er like farlig som røyking på alle måter, er det grunn til å merke seg de farene som vi faktisk vet noe om, mener Grimsrud.

Les mer: – Snus kan føre til alvorlig sykdom

Forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS har ved flere anledninger tatt til orde for at myndighetene bør informere om fordelene ved snus, sammenlignet med røyk.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus