Meny

Slik holder du varmen i kulda – trygt og rimelig

AUTOMATISK: Den helautomatiske parafinkaminen «Wallas», med drivstofftank, pipemonteringssett og fjernstarter, koster cirka 26.000 kroner hos Sunwind. Veggjennomføring kommer i tillegg. Foto: Produsenten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømløs på hytta? Sjekk hvilke oppvarmingsmetoder som lønner seg.
Prisforskjeller:

* Ved: Prisen varierer fra gratis i skogen til rundt to kroner literen på bensinstasjon. Virkningsgraden varierer med fyringsvaner og ovnstype. Effektiv pris: 54-229 øre/kWh

* Parafin: Cirka 5,10 kroner per liter (prisen varierer veldig med markedet) Virkningsgraden er variabel. Effektiv pris: 57-85 øre per kilowattime.

* Gass: 6-8 kroner per kilo. Effektiv pris: 49 – 69 øre/kWh

* Til sammenligning koster strøm i skrivende stund cirka 90 øre/kWh, men dette inkluderer nettleie, kraftpris og avgifter.

Kilde: ENØK

 

Kilowatt

* Kilowattime (kWh) er en enhet for måling av energi.

* En kilowattime er den energien som leveres i løpet av en time, når effekten er en kilowatt (1 kW)

* Kilowattime er den vanligste enheten for strømforbruk og kostnaden oppgis i kroner per kilowattime (kr/kWh).

* En vanlig norsk enebolig bruker fra 16.000 kWh til 25.000 kWh i året.

Kilder: SNL og Wikipedia

Det finnes drøyt 400.000 hytter i Norge, og rundt en tredel av dem er uten tilgang til strømnett. Mangel på innlagt elektrisitet er imidlertid ingen grunn til å fryse, og gode råd trenger ikke være dyre.

– Hytter uten elektrisk strøm varmes delvis opp av vedovner og delvis ved hjelp av parafinkaminer, opplyser Geir Larsen hos Hyttetorget AS.

– Og den tryggeste og rimeligste oppvarmingsmetoden er å benytte vedovn, sier han.

Ifølge beregninger fra informasjons- og rådgivningstjenesten ENØK i Norge, varierer vedprisene fra «gratis i skogen» til rundt to kroner literen på bensinstasjon. Virkningsgraden, eller nytteeffekten, av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Til sammenligning koster strøm cirka 90 øre per kWh – inkludert nettleie, kraftpris og avgifter.

Oppvarming med ved fordrer imidlertid at noen både hogger eller kjøper veden, frakter den til hytta og fyrer – lenge – før det blir skikkelig varmt. Vil du ha det lunt og godt litt kjappere, er det parafinovner som gjelder.

Les også: Slik unngår du råte i gulvet

Pålitelig parafin

Ved hjelp av et batteri, ladet av solcellepanel, og en frittstående pipeløs parafinovn, kan du få jevn og lun temperatur i fritidsboligen. Du kan dessuten sørge for at hytta er ferdig oppvarmet når du kommer.

– På samme måte som elektriske panelovner aktiveres ved hjelp av et «ring-hytta-varm»-systemer finnes det lignende opplegg for strømløse hytter, forteller Geir Larsen.

– Disse innebærer at du kan aktivere parafinovnen fra mobiltelefon din før du selv kommer til hytta.

Mange parafinovner er termostatstyrte, og det gjør at du kan holde en jevn temperatur gjennom hele hytteturen, for mellom 57 og 85 øre per kWh. Flyttbare parafinovner må imidlertid fyres på lampeolje eller renset parafin i stedet for vanlig fyringsparafin, noe som gjør at driftskostnadene er høyere enn ved bruk av vanlig parafin.

– Hva som er mest prisgunstig, avhenger også av hvordan du regner på det, påpeker Aleksander Haug, hos utstyrsleverandøren Sunwind, og utdyper:

– For strømløse hytter er det å kunne komme til varm hytte et stort fortrinn. Det gir nemlig høyere komfort, flere bruksdøgn og dermed høyere bruksverdi på hytta.

Les også: Ikke alle tjener på varmepumpe

Renslig produkt

Bruker du hytta mye, kan du vurdere å installere en helautomatisk parafinkamin som er koblet til pipeløpet.

– Denne oppvarmingsmetoden har en noe høyere investeringskostnad, men kaminene har høy virkningsgrad, bruker vanlig parafin og er svært trygge, sier Haug.

Med disse kaminene ledes nemlig all avgass ut av hytta, enten gjennom pipa eller ut gjennom ytterveggen, og du har ingen utslipp av kullos eller andre gasser til oppholdsrommet.

– Du kan dessuten ha drivstofftanken utenfor, slik at all påfylling av skjer utvendig – noe som gjør det til et veldig renslig produkt, legger Haug til.

Les også: Dette er de vanligste strømtabbene

Kjapp gass

I tillegg til fastmonterte vedovner og parafinkaminer er det populært å bruke flyttbare gass- og parafinovner som tilleggsvarme eller hurtigoppvarming når man ankommer hytta.

FJERNSTYRT: Pipeløs og frittstående parafinovn, «Zibro», med 12V GSM-opplegg og inverter for å ringe hytta varm (koster rundt 7.990 kroner hos Hyttetorget). FOTO: ProdusentenFJERNSTYRT: Pipeløs og frittstående parafinovn, «Zibro», med 12V GSM-opplegg og inverter for å ringe hytta varm (koster rundt 7.990 kroner hos Hyttetorget). FOTO: Produsenten

Dette gjelder særlig på hytter som ikke forvarmes før ankomst, og med gass går oppvarmingen fort.

– Propan på flaske er generelt dyrere enn de fleste andre varmekilder, men det er en svært effektiv energikilde til for eksempel oppvarming av vann og til matlaging, påpeker Alexander Haug.

Propan koster cirka 6-8 kroner per kilo og har en effektiv pris på om lag 49– 69 øre per kWh.

Det er tillatt å oppbevare 25 kilo propan innendørs, og den største tillatte flaskestørrelse er på 11 kilo.

Når bruksanvisningen følges, regnes propan en driftssikker og trygg energikilde, og det er først og fremst ved feilmontering, bruk av ikke-godkjent utstyr eller mangelfullt vedlikehold det kan oppstå risiko.

Propangass er imidlertid tilsatt et luktstoff, sånn at du kan oppdage en eventuell lekkasje i tide.

Les også: Slik lufter du radiatoren

Fyringstips

* Bruk tørr ved! For at veden skal være tørr nok, bør den ha vært lagret i minst ett år under dekke.

* Følg ovnens bruksanvisning for riktig vedmengde og tilførsel av forbrenningsluft (trekk).

* La gjerne et lag med aske ligge i bunnen av brennkammeret. Dette isolerer og gjør neste opptenning lettere.

* Du kan godt bruke opptenningsbriketter. Da får du raskere fyr og mindre sot.

PEISKOS: De fleste strømløse hytter varmes delvis opp av vedovner og delvis av parafinovner. Foto: Tore Wuttudal/NTB scanpixPEISKOS: De fleste strømløse hytter varmes delvis opp av vedovner og delvis av parafinovner. Foto: Tore Wuttudal/NTB scanpix

* Ikke bruk parafin, bensin eller annen brannfarlig væske til opptenning i vedovn.

* Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. Da utnyttes brennverdien bedre.

* Fyr med god trekk i ovnen, særlig under opptenning og påfylling av ved.

* Pass på at spjeldet er åpent, og at ovnen får nok forbrenningsluft. Et vindu på gløtt kan få fart på trekken.

* Når det er god varme i ovnen, kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer.

* La veden brenne helt ut til det bare er en haug med glør igjen før du legger i ny ved. Husk å regulere opp trekken igjen så veden tar godt fyr.

* Ikke fyll ovnen om kvelden og sett ned trekken. Det øker faren for pipebrann og utslipp av partikler.

* Brenn aldri trykkimpregnerte materialer, plast eller sponplater. De avgir giftige gasser.

* Ovnen må ikke tømmes for aske mindre enn 24 timer etter at den har vært i bruk.

Kilder: Norsk brannvernforening og Norsk Ved A/S

Les også: Husk å sjekke at ovnen er rentbrennende

Saken fortsetter under bildetRIMELIG: Virkningsgraden av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Foto: Grethe BrandsøRIMELIG: Virkningsgraden av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Foto: Grethe Brandsø

KJAPP: Gassovner er svært effektive og gir hurtig oppvarming. Vera infrarød gassovn koster cirka 990 kroner hos www.gustavsenas.no. Foto: ProdusentenKJAPP: Gassovner er svært effektive og gir hurtig oppvarming. Vera infrarød gassovn koster cirka 990 kroner hos www.gustavsenas.no. Foto: Produsenten

Gass

* Det er tillatt å oppbevare maksimum 25 kilo propan i bolig eller garasje, og største tillatte flaskestørrelse er 11 kilo.

* På grunn av trykkregulator og ventil er det viktig at flasken alltid står oppreist.

* Propanflasker må ikke oppbevares på loft, i kjeller, i rom under bakkenivå eller i badstue.

* Oppbevaringsplassen for propan må være forskriftsmessig ventilert.

* Propan må ikke oppbevares i rom hvor det overnatter mennesker.

* Oppbevar flasken på et sted hvor den ikke varmes opp eller kan utsettes for mekanisk skade. Temperaturen på overflaten av gassflasken må ikke overstige 40 grader.

* Flasken må stå minst en meter fra stekeovn, vedkomfyr eller andre ildsteder. Flasken må også stå minst 20 centimeter fra varme overflater som komfyr og varmeovn.

* Når flasken kobles fra gassapparatet for lengre tid, må trykkregulatoen tas løs og beskyttelseshetten på ventilen settes tilbake på plass.

* Kontroller propanapparater og -utstyr minst én gang i året.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus