Meny

Hete skudd

FRUKTIG: Hvis du sår chili og paprika nå, bærer plantene frukt til sommeren. (FOTO: Strauss/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vinterkulda biter ute, spirer de hotteste plantene inne.
Fakta:

Frø på nett:

www.chilifroe.dk

www.solhatt.no

www.zimtrade.no

www.impecta.se

www.chilitaarn.dk

www.pepperseeds.eu


Capiscum-planter

* Capiscum er en planteslekt i søtvierfamilien. Fruktene omfatter både chili og paprika.

* Blant chilifruktene finner vi blant annet chili, habanero, jalapeño og tabasco. Planten kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa. Chilifrukten er gjerne spiss og lang, men kan variere i både størrelse, farge og styrke. I umoden tilstand er chilien grønn, men noen skifter farge til rødt eller gult når de modner. Chili kan spises fersk, tørket eller røykt.

* Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, og navnet paprika er en fellesbetegnelse for alle de store, milde capsicum-artene. Det finnes mange forskjellige sorter paprika med varierende form, farge, størrelse og smak. Alle typer paprika er grønne i starten, men noen skifter farge til rød, gul, oransje, hvit eller mørk fiolett.

(Kilder: Frukt.no, Wikipedia)


Scovilleskalaen

Scovilleskalaen viser innholdet av stoffet capsaicin. Scovillegradene måles i antall «Scoville Heat Units» (SHU):

* Ren capsaicin: 15.000.000– 16.000.000

* Nordihydrocapsaicin: 9.100.000

* Pepperspray: 2.000.000– 5.300.000

* Naga Morich, Naga Jolokia, Bhot Jolokia: 855.000– 1.041.427

* Red Savina Habanero: 350.000– 577.000

* Habanero: 100.000– 350.000

* Rocotopepper 100.000– 200.000

* Thaipepper, malagueta, chiltepin: 50.000– 100.000

* Kajenne, cayennepepper, tabasco (chilifrukt): 30.000– 50.000

* Aji, serrano (chilifrukt): 10.000– 23.000

* Tabascosaus (habanero): 7.000– 8.000

* Hungarian Wax Pepper: 5.000– 10.000

* Jalapeño: 2.500– 8.000

* Chipotle, tabascosaus (vanlig): 2.500– 5.000

* Rocotillo: 1.500– 2.500

* Poblano, Texas Pete: 1.000– 1.500

* Tabascosaus (grønn): 600– 800

* Anaheim: 500– 1.000

* Allehånde, pimento, feferoni: 100– 500

* Paprika: 0-100

Kilde: Wikipedia

– Du bør så chili og paprika nå, da vil de bære frukt til sommeren, oppfordrer Frode Jarnes, gartner og kokk ved Hesnes Gartneri & Kjøkken i Stavanger.

– Og når spirene får litt størrelse, i mars en gang, kan du plassere dem i et oppvarmet drivhus. Eller du kan sette plantene rett ut i hagen når det blir skikkelig sommervarmt, tipser han.

Både chili og paprika sår du enkelt i stua om vinteren, men pass på at plantene står både lunt og lyst.

– Disse hete vekstene trenger god varme for å spire, og de bør helst ha rundt 25 grader døgnet rundt, opplyser Jarnes, og anviser:

– Så frøene i en potte med vekstjord, og dekk dem med et tynt jordlag. Det kan dessuten være lurt å legge plast over potta, så skuddene ikke tørker ut. Frøene begynner å spire etter en ukes tid, og da trenger plantene mye lys – aller helst 18 timer i døgnet under plantebelysning.

Når ynglingene har vokst noen centimeter, kan du fordele dem i flere potter. Og du må vanne godt – chili og paprika skal nemlig ikke tørke ut.

– Plantene må imidlertid ikke bli stående i vann heller, så du må følge litt med. Og syng gjerne for dem, humrer Jarnes.

– Pass like godt på chiliplantene dine som du tar var på kona!

Les også: Hvilken melk drikker du?

Sterke saker

Chili- og paprikafrø kan kjøpes hos planteforretninger eller på nettet. Og skal vi tro Jytte Doll Nielsen, som driver den nettbaserte frøbutikken www.chilifroe.dk, er det unge menn som er de ivrigste chilidyrkerne.

– De bestiller gjerne frø av den sterkeste chilisorten vi har – «Naga Morich», og den er nok litt av en manndomsprøve å tygge i seg, ler hun.

– Disse sterke chilitypene er gjerne de minste i størrelse, og de passer dermed godt i vinduskarmen. Men skal du spise dem må du være veldig forsiktig – de er meget sterke. Du må faktisk bruke hansker når du håndterer dem, råder Nielsen og tilføyer:

– Både chili og paprika tilhører plantearten Capiscum, som inneholder stoffet capsaicin. Og det er mengden av dette stoffet som gir chilien den karakteristiske sterke smaken.

Les også: Ta vanntesten på jerngryten

Scovilles skala

Basert på innholdet av capsaicin i chili, utviklet den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville, i 1912, den såkalte scovilleskalaen. Skalaen viser smaksstyrke i mat.

– Scovillegrader, eller SHU – Scoville Heat Units – sier noe om hvor sterk chili oppleves, sier Jytte Doll Nielsen, og utdyper:

– Capsaicin stimulerer nemlig de nervene i huden og tunga som vanligvis reagerer på smerte. Hjernen lures av capsaicinet til å til å tro at det «brenner» på tunga, selv om det ikke gjør det.

I paprika kjenner man godt at det er lite capsaicin – den smaker bare mildt og søtt. Chili inneholder derimot mye av stoffet, og de forskjellige chilitypene kommer i alle styrker.

– De sterkeste variantene, som «Naga Morich», ligger på mer enn én million scovillegrader, mens habanero-sortene er satt til 200.000– 350.000 SHU, og jalapeño ligger på rundt 3.500-8.000. Paprika inneholder derimot nesten ingenting – helt ned mot null grader, forteller Nielsen.

De forskjellige chilitypene smaker alt fra litt hot til veldig smertefullt, og Jytte Doll Nielsen anbefaler at alle finner sin egen grense:

– Chili skal gi en varm smak, men den bør jo ikke gjøre vondt!

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus