– Magert kosthold forebygger ikke hjerteproblemer
Det hjelper ikke å bare kutte ned på fettet, man bør heller satse på middelhavsdietten, mener amerikanske forskere som har gått gjennom forskning fra de siste 50 årene.
På slutten av 50-tallet kom de første anbefalingene som gikk på å redusere mengden fett i kostholdet for å forebygge hjertesykdom og –død.
Og helsemyndigheter i mange land har i flere tiår anbefalt et magert kosthold for hjertehelsens skyld.
Nå har to amerikanske forskere gjort en gjennomgang av store studier på feltet fra 1957 til 2013. I en artikkel som er publisert i tidsskriftet The American Journal of Medicine konkluderer de med at magert kosthold alene ikke gir bedre hjertehelse.
– Middelhavsdietten, med fokus på grønnsaker, frukt, fisk, fullkorn og olivenolje, har vist seg å reduseres hjerte- og karsykdom i større grad enn fettfattige dietter, skriver forskerne James E. Dalen og Stephen Devries, ved henholdsvis University of Arizona og Northwestern University.
Les også: Forskere ber alle over 50 år om å spise ett eple om dagen - for hjertets skyld
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Redusert kolesterol, men ikke mindre hjerteproblemer
På 1950-tallet kom flere studier som så en sammenheng mellom høyt kolesterol og risikoen for hjertesykdom.
I 1957 startet den såkalte Seven Countries-studien, der forskerne sammenlignet kosthold og hjertesykdom i syv forskjellige land. Studien viste at de folkeslagene som hadde mest mettet fett i kosten, også hadde det høyeste kolesterolnivået og størst forekomst av hjertesykdom, skriver forskerne.
Det var i kjølvannet av dette at det kom anbefalinger om å redusere andelen fett i kosten. Bare 25 til 30 prosent av det daglige energiinntaket burde komme fra fett. Man skulle også erstatte mettet fett fra kjøtt og melkeprodukter med flerumettet fett fra planteriket, skriver Forskning.no.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBare 10 prosent daglige kalorier skulle komme fra mettet fett og man skulle ikke få i seg mer enn 300 milligram kolesterol gjennom kostholdet.
Artikkelen fortsetter under annonsenUndersøkelser viste at denne kostholdsendringen førte til redusert kolesterol i blodet, men den fettfattige kosten så ikke ut til å redusere risikoen for hjertesykdom.
Les også: – Salt er verre enn røyking
– Senker ikke kolesterol, men gir bedre hjertehelse
Redusert risiko kan man derimot se ved en mer omfattende omlegging av kosten, der fokuset er på grupper av matvarer heller enn innhold av fett, skriver forskerne.
Flere av de store undersøkelsene som de refererer til, viser at et kosthold med mye grønnsaker, frukt, fisk, fullkorn og olivenolje, og mindre kjøtt og delikatessevarer, ser ut til å ha god effekt på hjertehelsen.
– Middelhavsdietten er effektiv for å forebygge hjertesykdom, til tross for at denne kosten ikke ser ut til å senke nivåene av kolesterol i blodet, skriver forskerne.