Dette koster ferdighuset egentlig

FIKS FERDIG: Prisforskjellen mellom et malingsklart hus og et nøkkelferdig hus er stor. Her er ferdighuset Skartind fra Idéhus. (Foto: Idéhus)
FIKS FERDIG: Prisforskjellen mellom et malingsklart hus og et nøkkelferdig hus er stor. Her er ferdighuset Skartind fra Idéhus. (Foto: Idéhus)

Sjekk hva du må undersøke før du hopper på et godt tilbud på ferdighus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferdighus er for lengst blitt moderne og de kan tilpasses etter ønske. De kan være både helt enkle og veldig individuelle, alt avhengig av hvor mye du legger til standardpakken. Derfor kan de også ende opp som både relativt rimelige og temmelig kostbare.

Hva må du egentlig regne med inngår i prisen som oppgis i prislisten?

Det korte svaret er: Det er ingen fasit.

Et litt lengre svar er:

- I de fleste prislister er tak, takstein, vinduer, dører, isolasjon, balansert ventilasjon, innvendige trapper, innvendige rør- og elektrikerarbeid og alt annet som gjør at huset oppfyller kravene i byggforskriften TEK10, inkludert, sier Anders Øie, gründer og medeier i Ferdighus.com, en uavhengig forbrukerportal for nordmenn som vil bygge bolig.

- Kjøkken, skap, toalett og servant er ofte også inkludert. Husene leveres som regel grunnet, og forsikring av huset i byggeperioden bør være inkludert, mener Øie.

Siden det ikke finnes noen felles standard på hva som skal følge med et ferdighus, vil hva som inngår i prislistene variere.

- Det kan være forskjell mellom prisen i prislistene og endelig pris på hele prosjektet. Men alt spesifiseres i kontrakten/leveransebeskrivelse, så det er viktig å lese denne nøye.

De fleste leverandørene lar deg legge til og trekke fra produkter og tjenester, så den endelige prisen vet man bare etter at husleverandøren har regnet eksakt på ditt hus.

Malingsklare hus mindre ferdige enn nøkkelferdige hus

Noen selskaper opererer med begrepene "malingsklart" og "nøkkelferdig hus".

Et malingsklart hus inneholder mindre enn et nøkkelferdig hus, og prisen er derfor også deretter.

For et malingsklart hus kan du måtte betale ekstra for noen eller flere av følgende: innvendig og utvendig maling/sparkling, parkett/gulvbord/gulvbelegg, fliser/belegg på bad, badekar/dusjhjørne/dusjkabinett, lamper, peis/ovner og hvitevarer, forteller Øie. Utvendige trapper, rekkverk og overbygg er heller ikke nødvendigvis inkludert i standardleveransen, med mindre dette er spesifisert.

Er huset "nøkkelferdig" kan du forvente at alt av innvendig arbeid følger med, slik at huset kan flyttes rett inn i. Som regel følger også en del fastmontert inventar med, men også her kan du legge til og trekke fra produkter og tjenester.

- Prisene er ofte basert på enkle standardløsninger. Vårt inntrykk er at så godt som alle gjør noen oppgraderinger, sier Øie.

=

FERDIGHYTTE: Prisen for denne hytta "ferdig oppsatt" er 1.540.000, mens nøkkelferdig pris er 2.140.000 - 600.000 kroner i forskjell. © Foto: Kim Erik Sundal

Prislister på ferdighus

Det bekrefter Pål Østby, daglig leder i Idéhus Romerike. Prislisten deres er "klar til maling"-priser.

- Alle husene vi bygger for kunder tilpasses på en eller annen måte, vi krymper og strekker hele hus, flytter vegger, endrer romløsninger til vi har en løsning kunden er fornøyd med, sier han.

Kim Erik Sundal, daglig leder i Skarhus Produksjon AS peker på forskjellen mellom en nylig bygget hytte på Firifjell. Prisen for "ferdig oppsatt" hytte er 1.540.000, mens nøkkelferdig pris er 2.140.000 - 600.000 kroner i forskjell.

Imidlertid vil det også være mulig å spare penger ved å gå for den "ferdig oppsatt"-prisen og ta seg av administreringen av byggingen selv.

- På denne hytten ville man da kunne spare 100-150-000 under, sier Sundal.

Det er selvfølgelig uten oppgraderinger.

Morten Helland i Hetlandshus på sin side trekker frem et eksempel på et såkalt "Lønneberget"-hus, der prisen er oppgitt for nøkkelferdig hus.

- Det eneste du trenger å gjøre for å flytte inn er å legge parkett, sparkle og male, sier han.

Å få 1.etasje innflyttingsklart vil da koste omtrent 65.000-75.000, avhengig av egeninnsats. Kostnader til å innrede 2.etasje må også påregnes.

=

NØKKELFERDIG: Hvis huset leveres nøkkelferdig, er det eneste du trenger å gjøre for å flytte inn å legge parkett, sparkle og male. Dette "Lønneberget"-huset vil koste omtrent 2.100.000,-, avhengig av egeninnsats på gulv og sparkling/maling. © Illustrasjon: Hetlandhus

Hvilke ekstrautgifter bør du regne med?

Hvis ikke annet er spesifisert, må du regne med ekstrautgifter til graving/grunnarbeider, og tilkoblingsavgifter til kommunen for vann/kloakk. Hvis ikke grunnmur/plate på mark er inkludert, kan det koste fra 100 000 kr til 300 000 kr ut fra størrelse/omfang/terreng.

- Prisene på grunnarbeider varierer ut i fra grunnforholdene, og kan ligge på alt fra 150 000 kr på enkle tomter til 600-700 000 kr på vanskelige tomter hvor man må sprenge eller kjøre masser til eller fra, opplyser Øie.

For ikke å gjøre det lettere å få oversikt, vil dessuten prisene variere betydelig ut fra hvor i Norge du befinner deg. Tilkoblingsavgifter til kommunen varierer også fra kommune til kommune. Ofte er prisen satt per m2, så store hus får større tilkoblingsavgift enn små.

- Som et eksempel er avgiften i Bærum kommune på ca. 141,25 kr per m2 (140 kr/m2 for vann og 140 kr/m2 for avløp), så et hus på 200 m2 vil koste 56 500 kr å koble på kommunalt vann/avløp, sier Øie.

Uavhengig kontroll, utstikking, prosjektering, byggestrøm og byggesak kan også komme som tilleggskostnader med mindre annet er spesifisert.

- Dette kan fort koste 50 000 kr til sammen, sier han.

=

NESTEN 1 MILL FORSKJELL: Dette "Høgeloft"-huset fra Idéhus koster klart til maling 2.585.000,- og kommer nøkkelferdig på ca 3.500.000,- © Illustrasjon: Idéhus

Gjør arbeidet selv

Er det i det hele tatt mulig å holde seg innenfor prisen i prislisten? Ja, mener Øie, og understreker at prislisten er basert på en del standardløsninger og at forskjellen ligger i hvor mye som følger med og hvor mye som må gjøres i tillegg.

- Gjør man en del egeninnsats og klarer seg med standardløsninger, er det mulig å komme i mål med hele husprosjektet til priser ned mot de man finner som utgangspris i prislistene, sier han.

Les også

- Endret ferdighuset både utvendig og innvendig

- Dette er viktig når du skal kjøpe ferdighus

- Fra rusten container til lekkert hjem

Personvernpolicy