Meny

Filtrene du bør vaske hver tredje måned

GOD HJELP: En ventilator på kjøkkenet er super til å få vekk matos, fett og lukt når du lager mat. Men husk at filtrene inne i ventilatoren må vaskes ofte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gi filtrene en runde i oppvaskmaskinen og få bedre luft på kjøkkenet og et tryggere hjem.

Uansett hva slags mat du lager på komfyren hjemme på kjøkkenet så skaper du matos. Damp og fett stiger opp fra stekepannen og grytene, men suges forhåpentligvis opp av ventilatoren du har montert over komfyren.

Det finnes mange kjerringråd for å bli kvitt matlukt, men en moderne ventilator er nok det mest effektive. Det gjelder derimot ikke hvis den er tett av gammelt fett. Tette ventilatorer er også skadelige for inneklimaet og ikke minst brannfarlige.

Produsentene anbefaler at du vasker filtrene så ofte som én gang i måneden. Brannvesenet mener det må gjøres hver tredje måned. Uansett hvor ofte du gjør det, så er det raskt og enkelt å få en ren ventilator og friskere luft i hjemmet ditt.

Vask filtre i oppvaskmaskinen

Alle ventilatorer har fettfilter, de er som oftest synlige og er de du ser på undersiden av ventilatoren.

Husk å alltid slå av sikringen eller trekk ut stikkontakten til ventilatoren før du begynner å løsne filtrene. På de fleste nyere ventilatorer er det enkelt å fjerne filteret eller filtrene, se etter en knapp, håndtak eller lignende. Trykk inn knappen og ta filtrene ut.

De aller fleste filtre kan settes i oppvaskmaskinen og vaskes på normalt vaskeprogram.

Hvis du har en liten oppvaskmaskin eller ønsker å vaske dem for hånd kan du selvsagt det. Vask filtrene i såpe og vann og skyld godt. Mange anbefaler en blanding av Zalo og salmiakk fordi det er godt egnet til å løse opp fett.

Pass på at filtrene er tørket godt og at de dekker hele sugeflaten på ventilatore før du setter de tilbake på plass.

Bilde

STOR FORSKJELL: En runde i oppvaskmaskinen var svært effektivt for å bli kvitt gammelt fett fra disse filtrene i en gammel kjøkkenventilator. © Foto: Gro Strømsheim

- Vask hver måned

- Ikea anbefaler at fettfiltrene vaskes hver måned slik at ventilatoren yter best mulig. Alle fettfiltrene solgt på Ikea kan vaskes i oppvaskmaskinen, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger til klikk.no.

Noen ventilatorer har avtrekksrør som sender luften ut av huset. Men i mange blokkleiligheter og bygårder har man ikke denne muligheten. Da kan man ha en kjøkkenventilator med kullfilter. I slike ventilatorer blir luft og matos fra komfyren trukket inn i vifta og sendt gjennom kullfilteret, før renset luft slippes tilbake inn i kjøkkenet.

Egger forteller at de fleste ventilatorer kan brukes enten med avtrekk eller med kullfilter. Hvis du ikke har et avtrekk og rør ut fra ventilatoren så har du et kullfilter.

Noen typer kullfilteret kan vaskes i oppvaskmaskinen, mens andre må byttes ut 1-2 ganger i året.

- Dette avhenger av typen ventilator du har og hva slags kullfilter det er. Hvor ofte det bør byttes eller vaskes vil også avhenge av hvor ofte man lager mat på kjøkkenet og hva slags mat som lages, sier Egger.

- Mye fett øker brannfaren

Kjøkkenekspert Fredrik Tønnesen hos Elkjøp understreker at man alltid bør lese bruksanvisningen for sin ventilator. Her vil det være forklart hvordan man skal demontere delene og hva slags vask filtrene tåler.

- Men generelt sett kan man si at de aller fleste fettfilter nå kan vaskes i oppvaskmaskin. De bør vaskes hver måned. Og det er viktig å huske på at hvis det samler seg mye fett i filteret så kan det øke brannfaren, sier Tønnesen til klikk.no.

Han anbefaler å bytte kullfiltere omtrent én gang i året. Kullfilter finnes i ventilatorer som ikke har mulighet til avtrekk ut av huset og er vanlig i blokker og bygårder.

- Selve ventilatoren kan vaskes med en fuktig klut i såpevann mens stålrens kan brukes på ståloverflater. Har man glassplate kan man benytte middel beregnet på glass/vinduer, sier Tønnesen.

Fett er brannfarlig

Det er ikke bare på grunn av hygiene du bør vaske filteret i ventilatoren. En tett ventilator er også mer brannfarlig, forteller Norsk Brannvernforening.

En undersøkelse utført av TNS Gallup for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka høsten 2013, viser at én av fire ikke har rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

- Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

- Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak, sier Thorsrud.

Dersom viften ikke blir rengjort, risikerer du at fett drypper ned på komfyren når du bruker den. Og fett brenner svært godt, en dråpe ned på en varm kokeplate kan fort ta fyr.

For allergikere eller personer som er plaget med astma er det spesielt viktig å rengjøre filteret i kjøkkenvifta regelmessig. Matos og damp fra matlaging kan gi plager for mange, og Norges Astma- og allergiforbund anbefaler å rengjøre ventilatoren hyppig, slik at den er mest mulig effektiv.

Les også:

Slik blir du kvitt matlukt på kjøkkenet

Hva betyr fargen på ledningene?

Én posesuppe er klart best

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus