Austmann slår alle rekorder!Tre gamle damer reddet øl-drømmen

Tre gamle damer reddet øl-drømmen
Tre gamle damer reddet øl-drømmen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når et nystartet mikrobryggeri ender opp med 13 sorter på Vinmonopolet etter knappe 7 måneders drift, og tre av disse er fast hyllevare, så er det et tegn på at det er noe nytt og spennende på gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ABC Nyheters øl-kjenner

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter

Det er faktisk rekord for et nyoppstartet bryggeri! Det Trondheimsbaserte bryggeriet Austmann har riktignok hatt en lang og arbeidskrevende vei frem til den positive oppmerksomheten de nå opplever.

Når tre unge menn tropper opp i banken, kledd opp i finklær og legger frem en plan om å starte med ølbrygging, uten betydelig egenkapital, så går det som det vanligvis går. De fikk et klart og tydelig nei!

Etter flere års planlegging og forberedelser så det mørkt ut for drømmen om egne lokaler fylt med øltanker.

Les også: Derfor blir folk rundt deg vakrere etter et par øl

Kastet ut av banken – reddet av tre gamle damer

Saken fortsetter under bildetSjefsbrygger Anders Cooper inspiserer vørteren under koking Sjefsbrygger Anders Cooper inspiserer vørteren under koking

Redningen ble tre gamle damer som våget å gå inn med kausjonering for å få drømmen realisert. Med to mødre og en tante på laget fikk de endelig et ja fra banken og kunne gå i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takknemligheten viste de med å kalle sitt første brygg for «3 gamle damer» - en belgisk pale ale som inngår i grunnsortimentet til Austmann.

I dag holder de til i et 450 m2 stort lokale hvor oljeselskapet Shell tidligere tappet helt andre væsker. Gjennom mange arbeidstimer har de pusset opp lokalene på egen hånd, med unntak av installasjoner som krever fagfolk.

– Å starte et bryggeri er 100 ganger mer arbeid enn man tror på forhånd. Med arbeidsdager som ofte går fra 5 om morgenen til 23 om kvelden så har det tæret på både krefter og familiene. Vi var kanskje litt naive i starten, men møtte raskt realitetene. Lokalet var som et blankt ark, det var bare å starte fra grunnen. Vi har støpt, muret, malt, laget våtrom fra morgen til kveld. Det har vært helt vilt, men også veldig moro, sier Thomas Sjue fra Austmann til ABCnyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Piff opp pølsene med pils

- Håndverk og lidenskap

Austmann bryggeri ble startet sommeren 2013 av Anders Cooper, Vinko Lien Sindelar og Thomas Sjue. De tre hadde lenge pratet om å starte eget bryggeri, Anders jobbet som brygger på Kinn Bryggeri i Florø og Thomas var bryggeassisten på Trondheim Mikrobryggeri. Vinko var kjøkkensjef på Trondheim Mikrobrygger. Bakgrunnen for at de ønsket seg et eget bryggeri var et behov for å få brygge mer kreative øl.

- Det er kjærligheten til det å skape gode øl som driver oss. For oss dreier brygging seg om håndverk og lidenskap, og gode smaksopplevelser, sier Thomas.

Det nye lokalet er spesialoppbygget for å brygge øl i åpne tanker. Selve gjæringsrommet er bygget opp som et lukket rom med overtrykk, og filtrering av friskluften som kommer inn. Dette sikrer brygget mot infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Måten vi gjør det på er gammeldags og det er tungvint, men vi gjør det fordi ølet blir bedre av det. Med vår måte å gjære på blir ølet ”bløtere” og rundere på ganen, og vi kan hente frem de beste egenskapene i våre to gjærstammer uten å stresse dem. I tillegg høster vi av vår gjær. Under åpen gjæring vil gjærstammen vår flyte til toppen av ølet og der kan vi høste av det til neste bryggedag, sier Thomas Sjuve.

Les også: IPA - himmelsk humlesnurr

Blåbærsjokk

Vinko Sindelar, Thomas Sjue, Magnus Bru og Anders Cooper fra Austmann bryggeri.Vinko Sindelar, Thomas Sjue, Magnus Bru og Anders Cooper fra Austmann bryggeri.

Bryggeriet legger vekt på å bruke kvalitetsråvarer i bryggingen. Maltet får de fra Thomas Fawcett i England. Dette er et av verdens siste gulvmalterier hvor kornet maltes for hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har de egne gjærstammer, og ikke minst legger de vekt på at det ikke skal tas snarveier i prosessen. Når de brygget sin Blåbærstout så var bare ekte blåbær godt nok. De aller fleste benytter blåbærsirup, men Austmann ville ha ekte nordiske blåbær i brygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på 50 kilo blåbær ble et sjokk for bryggerne, men etter å ha smakt på ølet var det liten tvil om at det var verdt det. Ekte bær gir en helt egen smak på brygget!

En lettere stresset Thomas lover mye nytt og spennende i de kommende månedene:

- Snart kommer Polaris Singel Hop IPA, som er en Ale brygget med den spennende Polarishumlen. Vi har et påskeøl på tur, en Besserweissen med einebær og rug, en Saison med lime, ingefær og sitrongress og en Porter som skal tilsettes kaffe fra kaffebrenneren Tony Jacobsen. Vi har 4 øl i grunnsortimentet; Humledugg, Tre Gamle Damer, Northumberland og Blåbærstout som inngår i hovedsortimentet, resten vil hovedsakelig bli spesialøl som kun brygges en gang, avslutter Thomas Sjue før han skynder seg tilbake til bryggeriet hvor 25.000 flasker skal fylles med øl i løpet av et par korte uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gjenoppliver verdens eldste øl

Spennende og variert

Grunnsortimentet til Austmann bryggeri er spennende og variert.

Austmann Northumberland Brown Ale er ikke en ordinær Brown Ale. Den er tøffere i smaken, noe mer kompleks og maltig med en litt tørr avslutning. Ølet er mørkt rødbrunt, med et fint brunlig skum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duften er preget av fruktighet, kaffe, lakris, og karamell. Smaken er myk og balansert med karamelltoner, hint av nøtter, en del kaffe og et forsiktig røstig preg. Ølet har en rund og tørr finish. Ølet er lett å like og komplekst nok til å nytes.

Northumberland går godt til vilt- og storferetter, men fungerer utmerket på egen hånd.

Austmann Northumberland Brown Ale – alkohol 5,5% - 33 cl - Kr. 44,90

Austmann Tre Gamle Damer Belgisk Pale Ale Ølets navn er en heder til de tre damene som hjalp med å finansiere bryggerioppstarten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet er lyst gyllent og har et medium hvit skum. Duften er preget av appelsiner, fersken, litt banan og et hint av pepper.

Smaken er lett fruktig, noe sitruspreg, et hint av krydder og har en del sødme samtidig som det er en anelse tørt. Tre Gamle Damer er et lettdrikkelig, men smakskomplekst øl.

Austmann Tre Gamle Damer – alkohol 5,5 % - 33 cl - Kr. 49,90


Austmann Blåbærstout er en smaksintens, men lettdrikkelig stout tilsatt store mengder nordisk blåbær. Fargen er dyp sort med et brunlig skum.

Den er tungt maltig, med komplekse toner av røstet kaffe, mørk sjokolade og milde hint av lakris. Austmann tilsetter svært mye blåbær som avrunder ølet og dette gir den en lett aroma av høstbær.

Blåbæren vever smakene sammen, til en ny og spennende smaksopplevelse.

Austmann Blåbærstout – alkohol 6 % - 33 cl - Kr. 54,90

Artikkelen fortsetter under annonsen


Austmann Humledugg IPA Humledugg er en tørr amerikansk IPA, med milde malttoner og svært mye humle. Med humler fra Amerika og New Zealand blir det et øl som både har sitrus og grapefruktpreget fra USA og de mer tropiske tonene som kommer fra New Zealand.

Fargen er lys rødbrun og ølet har et fint hvitt skum. Duft av tropiske frukter, ananas, sitrus, rosin og malt. Smaken er sterkt preget av humlene. En fin, men ikke for aggressiv bitterhet. Noe maltsødme, men ikke så mye at det tar over for humlen. Tørr finish.

Austmann Humledugg IPA – alkohol 6,5 % - 33 cl - Kr. 54,90

Austmann bryggeri er et av de mest spennende bryggeriene som har blitt startet opp i løpet av de siste årene. Jeg har stor tro på at Austmann vil bli et av de store norske mikrobryggeriene i fremtiden.