Derfor bør du ha saksen klar på kjøkkenet

Klipp av stilken på aspargesbønnene, eller finklipp vårløken og chilien. Vi klipper ofte maten direkte i gryten, og sparer både tid og oppvask. Illustrasjonsfoto: PantherMedia
Klipp av stilken på aspargesbønnene, eller finklipp vårløken og chilien. Vi klipper ofte maten direkte i gryten, og sparer både tid og oppvask. Illustrasjonsfoto: PantherMedia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, nei, nei, vi snakker ikke om posesuppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi i DinSides boligredaksjon har testet en lang rekke mer og mindre smarte kjøkkenredskaper. Vi digger det som gjør oss til bedre kokker enn det vi egentlig er, og det som letter de vanskelige jobbene. Det som får oss til å tenke kan det virkelig være så enkelt!.

Heldigvis er det ikke alltid man trenger fancy duppeditter for å få seg en a-ha-opplevelse. Det kan godt hende du har det du trenger i skuffen allerede, du har bare ikke tenkt over det.

Bruk gamle ting på nye måter: Se alt du kan bruke muffinsbrettet til

Derfor elsker vi saksen

Saksen er en slik ting, som har uante muligheter. Og når man først begynner å bruke saks på kjøkkenet, åpner det seg stadig nye bruksområder. Her er noen av dem:

  • Klippe opp kjøtt- eller kyllingstykker - rett i pannen. Du har enkelt kontroll på størrelsen på bitene, og du slipper å vaske/bytte både kniv og skjærebrett før du skal kutte grønnsaker. Dette egner seg også godt til bacon, om du ønsker små baconbiter.
  • Grovrensing av fisk: Åpne buk og klippe av finner og hale
  • Grovrensing av kjøtt: klipp av fett og sener
  • Klippe krydderurter, både fra potte, og finklipping rett i maten. Du slipper at det klistrer seg og at halvparten henger igjen på kniv og skjærebrett
  • Dele opp pizzaen - i stedet for pizzahjul
  • Deig: Vi klipper deigen opp i stykker til rundtstykker, og klipper opp mønster i brød eller kringler
  • Kutte tuppen eller stilken av grønnsakene: Perfekt til for eksempel å få stilken av grønne bønner eller spinatblader, eller tuppen av små asparges (de store knekker vi av) eller dele opp for eksempel vårløk
  • Klippe buketter av blomkål eller brokkoli
  • Tilpasse «ferdigark» til former, for eksempel filodeig, marsipanlokk, nori, et cetera.
  • Klippe opp brødskiver til krutonger
  • Kutte opp hermetiske tomater mens de ennå er i boksen, om vi har kjøpt hele og vil ha hakkete
  • Klippe opp drueklaser i porsjoner, så vi slipper de triste stumpene (Ja det finnes egne druesakser, men vi klarer oss helt fint med en ordinær kjøkkensaks.
  • Kutte blomsterstilker (men husk å vaske saksen ekstra godt, da disse kan ha stått i vann med giftig blomstergjødning)
  • Rense ferske artisjokker (vi klipper av evt brune tupper på bladene før vi damper dem)

Bruker du kjøkkensaksen din til andre smarte ting? Del gjerne i debatten.

I tillegg til en vanlig saks, har vi også en fuglesaks på kjøkkenet. Denne er litt kraftigere og lar oss for eksempel klippe over fuglebein (derav navnet) dersom vi ønsker å tilberede hel fugl flatt, enten ved å fjerne ryggbeinet, eller ved å åpne dem i buken, og den tar også hodet av små og mellomstore fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er saksen sløv? Smart saksesliper fikser biffen

Dette virker ikke:

I serien ting vi har prøvd å bruke saksen til, uten særlig hell, topper kutting av tørket fiken listen. Det er søtt og klissete - og de henger seg fast på saksen. Det gjør det forsåvidt når vi kutter med kniv også, men det er faktisk enklere å ta denne kuttejobben med kniv. Det er heller ikke spesielt bra på sopp med tykk stilk, da disse gjerne knekker andre steder.

Se også: Smarte ting du kan bruke hårføneren til