Vasker du klærne riktig?

60 GRADER: Du bør ikke slurve med temperaturen, ikke minst ved vask av undertøy og håndklær. (Foto: PANTERMEDIA)
60 GRADER: Du bør ikke slurve med temperaturen, ikke minst ved vask av undertøy og håndklær. (Foto: PANTERMEDIA)

Se nordmenns vanligste skittentøysslurv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Cint på vegne av Samsung, viser at mange nordmenn vasker undertøyet for dårlig.

Dessuten er det slett ikke alle som vasker det ofte nok.

Nærmere 30 prosent av norske menn bruker nemlig underbuksa to til tre ganger før den havner i skittentøyskurven.

Les også: Aldri mer enslige sokker?

Må vaskes på 60 grader

I tillegg til at mange tar på seg den samme underbuksa flere ganger, svarer også én av fire at de pleier å vaske undertøyet sitt på kun 40 grader. Samtidig er de svært usikre på om klærne faktisk blir rene på denne temperaturen.

Og det er med god grunn.

— Vi har sett at å vaske undertøy på 40 grader ikke har gjort at tøyet har blitt fritt for bakterier. Derfor må man velge høyere temperaturer på tøy som sitter tett på kroppen, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) i en pressemelding.

Husk også å sjekke vaskelappen på plagget før du vasker det, for valg av riktig temperatur og program.

Les også: Derfor skal du vaske føttene i dusjen

Bytt oftere, luft mer

Undersøkelsen viser og at vi er slappe når det kommer til å vaske håndklær og sengetøy. Det gjør de fleste av oss bare annenhver uke, mens hele én av fire sier de vasker laken og håndklær kun én gang i måneden.

— Håndklær bør byttes jevnlig, gjerne en gang i uken dersom du dusjer mye. Det samme gjelder for sengetøy, spesielt hvis du er varm om natten. I tillegg bør dyner og puter henges til lufting innimellom, og vaskes i maskin én gang i året, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Lilleborg.

Og nå bør du benytte kuldegradene til å kaste ut puter, tepper og andre tekstiler og plagg som kan ha godt av litt naturlig rens.

Les også: Slik vasker du dyna riktig

Maskinen kan være skitten også

Selv om du er påpasselig med å velge 60-gradersprogrammet for den skitneste klesvasken, er det ikke alltid dette er nok.

Råd&Rön har tidligere testet temperatur på vaskevannet, og den gangen viste deg seg at hele fem av 11 vaskemaskiner ikke klarte å varme opp vannet godt nok ved bruk av 60-gradersprogrammet.

Er man redd for at klærne skal lukte vondt, slik tilfellet er for en del nordmenn ifølge Cint-undersøkelsen, er det et par tips man bør ta til seg. Lukten kan blant annet komme av at det bygger seg opp rester av såpe, tøymykner, fett og skitt i maskinen.

Sur lukt fra vaskemaskinen? Slik kan du fikse problemet

Hvilke tekstiler det er snakk om, kan og spille inn. Ifølge Sifo-forsker Ingunn Grimstad er det ull som lukter minst, mens antilukt- tekstiler lukter mindre enn tekstiler av polyester, men mer enn bomull og ull.

Les også: Flere gode vaskeråd for rene og luktfrie klær

Personvernpolicy