Meny

Du trenger bare én teskje oppvaskpulver

En teskje er nok: Du trenger ikke fylle opp hele kammeret, i hvert fall ikke om du skal vaske de fineste tallerknene dine. (Foto: ELISABETH DALSEG).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styr unna det aller sterkeste vaskemiddelet når du skal vaske penserviset.

– Kutt ned på vaskepulveret når du vasker dette serviset, sa ekspeditøren på Glasmagasinet, når hun rakk meg posen med tallerkengaven. Serviset hun viste til var My Anmut fra Villeroy og Boch, med sølvkant og en farget ring helt ytterst mot kanten, men rådet gjelder for alle serviser med mønster eller kant i sølv eller gull.

– Penservisene kan fint gå i oppvaskmaskinen, du bruker det jo ikke ofte, men pass på mengden vaskemiddel, bekrefter Harald Thomsen i Agent Sorgenfri og Glass Thomsen overfor DinSide.  

Skal du bytte oppvaskmaskin? Se hvorfor du bør velge en fra Bosch, Siemens eller Miele.

Men hvorfor?

TA VARE PÅ SERVISET: Med riktig behandling holder serviset mye bedre, bekrefter Harald Thomsen i Agent Sorgenfri / Glass Thomsen, som blant annet har agentur på serviser og glass fra Royal Copenhagen, Wedgewood, Waterford og Portmeiron. (Foto: ELISABETH DALSEG).TA VARE PÅ SERVISET: Med riktig behandling holder serviset mye bedre, bekrefter Harald Thomsen i Agent Sorgenfri / Glass Thomsen, som blant annet har agentur på serviser og glass fra Royal Copenhagen, Wedgewood, Waterford og Portmeiron. (Foto: ELISABETH DALSEG).

Årsaken er at de aller fleste selskapsserviser har dekoren utenpå glasuren, og derfor er mer eksponert for slitasje.

Med dagens effektive vaskemidler risikerer du dermed å vaske bort mer enn bare matrestene.

For å unngå dette, anbefaler produsentene å kutte ned på vaskepulveret.

– Det holder med en halv tablett, eller en teskje pulver, når du skal vaske dekorert porselen, sier Thomsen. Unntaket er serviser som er dekorert med koboltblått, som for eksempel de musselmalte servisene fra Royal Copenhagen.

– Koboltblått er det eneste man kan male rett på porselenet etter første brenning, slik at dekoren ligger under glasuren, forklarer Thomsen.

– Dette er blant annet en av årsakene til at gammelt kinesisk porselen er dekorert med blått mønster.

Frister det med to års knusegaranti serviset??

Ikke glem å kokvaske en gang iblant

En gang iblant bør du ta ut spylearmene av oppvaskmaskinen, og skylle dem godt. (Illustrasjonsfoto: Berit B. Njarga)En gang iblant bør du ta ut spylearmene av oppvaskmaskinen, og skylle dem godt. (Illustrasjonsfoto: Berit B. Njarga)

Selv om du bør være litt gnien med oppvaskpulveret når du skal vaske penserviset, er det ikke alltid du trenger å holde igjen. Det finnes nemlig svært effektive tabletter på markedet, som kvitter seg med fastbrent mat fra ildfaste glassformer som om det skulle være smuler, men dette bør du begrense til servise uten mønster - eller der dekoren er under glasuren.

– Det er ikke gunstig for maskinen å bare vaske på økoprogram, så kjør en kokvask en gang iblant.  

Ikke helt ulikt rådet for hvordan du unngår sur lukt og bakterier i vaskemaskinen altså.

Og akkurat som med vaskemaskinen er det greit å gi selve oppvaskmaskinen en rens med jevne mellomrom. Det finnes egne rensemidler for oppvaskmaskinen, i tillegg bør du rense filteret ofte, og spylearmene jevnlig.  

Synes du det høres komplisert ut? Se hvordan du renser oppvaskmaskinen, trinn for trinn.

Kutt pulver til de fineste glassene

Koboltblått mønster, som dette fra Royal Copenhagen, ligger stort sett under glasuren, og tåler det meste. (Foto: Royal Copenhagen)

Rådet om å bruke mindre pulver gjelder også når du skal vaske de aller fineste glassene dine. Kutt ned på mengden oppvaskmiddel. De fleste glassprodusentene anbefaler også at du velger pulver og glansemiddel når du skal vaske glass, i stedet for tabletter.

Dette gjelder for eksempel Georg Riedel fra Riedel glass. Ifølge Agent Sorgenfri bør du også sørge for å velge pulver og glansemiddel fra samme produsent.

– Produktene er laget for å komplementere hverandre, så for best resultat bør du gå for pulver og glansemiddel fra samme produsent.  

Les også: Slik unngår du at glassene sitter fast i hverandre når du stabler dem

La det lufttørke med én gang

Servise med mønster, som her fra den norske produsenten Wik & Walsøe, kan fint vaskes i maskin, men knip litt igjen på vaskepulveret. (Foto: Per Ervland)

Selv om du bruker glansemiddel, vil du kunne få merker på glass og servise om de blir stående for lenge i maskinen etter at du har vasket (med mindre du har en av de nye, effektive maskinene som også suger til seg fuktigheten fra plast).

– Lukk opp døren med én gang maskinen er ferdig, for å unngå flekker på glass og servise, sier Thomsen.

Åpner du døren mens det fortsatt er varmt, vil vannet fordampe vekk fra glass og servise, men hvis det blir stående i maskinen vil det tørke det, og du får små runde merker etter vanndråpene.

Dette er ikke farlig, og vil gå bort om du gnir litt på dem, eller vasker dem igjen, men det er altså enkelt å unngå. Følg med på oppvaskmaskinen, og når det piper eller lyser grønt, er det bare å åpne døren med én gang.  

Blir glassene hvite i maskin? Slik forhindrer du det

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus