Meny

– Fosterhjem ga meg et nytt liv

NYTT LIV I FOSTERHJEM: Franz-Alexander Engedalen (23) er stolt over å være fosterhjemsbarn. FOTO: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordmange barn bor i dag i fosterjem, og behovet øker med ti prosent årlig, viser en ny rapport. Franz-Alexander mener fosterforeldrene reddet ham.

- Jeg fikk møte fostermoren min én gang før jeg fikk flytte hjem til den nye familien min. Jeg var redd, sint og lei av å flytte, forteller Franz-Alexander Engedalen (23) fra Kongsberg.

10 000 barn og unge bor i fosterhjem i Norge i dag. En splitter ny forskningsrapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) viser at fosterhjem er det viktigste plasseringsalternativet i barnevernet.

I rapporten vurderer både saksbehandlere og fosterforeldre at fosterbarna har til dels store problemer når de kommer i fosterhjem, men at barna raskt blir bedre allerede det første året i fosterhjem.

BEHOVET FOR FOSTERHJEM ØKER: Siden behovet øker sterkt trengs det flere fosterhjem nå enn noensinne. FOTO: PrivatBEHOVET FOR FOSTERHJEM ØKER: Siden behovet øker sterkt trengs det flere fosterhjem nå enn noensinne. FOTO: Privat

Forskningen stemmer godt med Franz-Alexanders erfaring. Etter at han kom i forsterhjem sier han at han fikk et nytt liv. Han fullførte skolen, og har i dag fast jobb og egen leilighet.

- Det finnes mange solskinnshistorier bak gardinene til barnevernet. Takket være fosterfamilien min fikk jeg orden og struktur på livet mitt.

I 1987 var det nærmere 3200 barn og unge i fosterhjem. I dag er antallet ifølge NOVA tredoblet og 9 av 10 barn som ikke kan bo hjemme hos foreldrene sine bor i dag fosterhjem.

- At flere barn i dag er plassert i fosterhjem enn på institusjon sier noe om hvor langt den offentlige omsorgen av barn er kommet, sier Stine Machlar, talsperson for Landsforeningen for barnevernsbarn.

Machlar mener det er bra at barnevernstjenesten klarer å finne passende fosterhjem til så mange barn og unge. Samtidig presiserer hun at fosterhjem ikke er et tiltak som passer alle.

- Noen barn ønsker selv heller å bo på institusjon enn å knytte seg til en ny familie. Det vitner om at vi må høre på barnets egne ønsker, og vurdere hvert enkelt barns behov. Vedtaket må fattes ut fra det enkeltes barns beste, enten det være seg fosterhjem, familiehjem eller plassering på institusjon, sier Machlar.

Ifølge rapporten, som er et fireårig prosjekt NOVA har gjort i samarbeid med Fafo og Regionalt Kunnskapssenter for barn og unge, skyldes økningen både flere barnevernssaker og en bevisst vridning bort fra bruk av barnevernsinstitusjon.

- Siden behovet øker sterkt trenger vi flere fosterhjem nå enn noensinne for at alle barn og unge som trenger det skal få et godt fosterhjem til riktig tid, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir).

Franz-Alexander bodde på barnevernets korttidsinstitusjon før han fikk fosterhjem som 15-åring.

Han mener at å være fosterhjemsbarn har gjort han sterk.

- Jeg er stolt av å være fosterhjemsbarn. Jeg kunne ikke fått en bedre oppvekst og oppdragelse av fosterfamilien min. Nå står jeg på egne bein.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus