– Nattarbeid skaper kaos i kroppen

SKADELIG NATTARBEID: Å snu døgnet for å jobbe skift forstyrrer genene og skaper akutt kaos i kroppen, ifølge ny forskning. Sykepleiere er en yrkesgruppe som jobber natteskift. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
SKADELIG NATTARBEID: Å snu døgnet for å jobbe skift forstyrrer genene og skaper akutt kaos i kroppen, ifølge ny forskning. Sykepleiere er en yrkesgruppe som jobber natteskift. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Forskere er overrasket over hvor fort det å være våken om natten påvirker kroppen og hvor omfattende endringene er. – Nattskift skaper kaos i kroppen som kan gi skader på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskekroppen har sin egen naturlige rytme, eller kroppsklokke, som er innstilt på å være aktiv om dagen og å sove om natten. Døgnrytmen påvirker alt fra kroppstemperatur, til hormoner og læringsevne.

Skiftarbeid tukler med denne rytmen og det er dokumentert gjennom en rekke studier at nattarbeid gir høyerer risiko for blant annet diabetes type 2, hjertesykdom , psykiske plager og kreft.

Nå har har forskere ved Sleep Research Centre i Surrey i England avdekket at det å jobbe på natten skaper en skadelig forstyrrelse helt ned på DNA-nivå, melder BBC.

Forskjøv søvnen fire timer hver natt

I studien fulgte forskerne 22 mennesker i det kroppene deres gikk fra en normal døgnrytme over til en nattskiftarbeiders døgnrytme.

11 kvinner og 11 menn, med medianalder 26,3 år, deltok frivillig. Alle var friske og hadde ifølge dem selv ingen søvnproblemer. Deltagerne pleide normalt å sove rett under åtte timer per natt. Mens studien pågikk bodde de på et søvntestsenter, og søvnen deres ble forskjøvet med fire timer tre dager på rad, skriver forskerne i studien som er publisert i Proceednings of the National Academy of Sciences.

Les også: – Skiftarbeid gir søvnproblemer

Forstyrret genene

Genuttrykk er prosessen hvor informasjonen i et gens DNA-sekvens overføres til cellens strukturer og funksjoner. Nattevåking viste seg å forstyrre genuttrykkenes rytme.

Blodprøver viste at normalt var seks prosent av genene var innstilt på å være mer eller mindre aktive på spesifikke tider av døgnet. Men da deltagerne jobbet gjennom natten, forsvant denne genetiske fininnstillingen.

Forsker Simon Archer forklarer at mer enn 97 prosent av denne gruppen gener kommer ut av rytmen sin når søvnen ikke skjer på riktig tid av døgnet.

– Dette forklarer virkelig hvorfor vi føler oss så dårlige når vi har jetlag eller må jobbe uregelmessige skift, sier han ifølge BBC.

Les også: - Skiftarbeid gir flere psykiske plager

– Kaos når klokkene ikke viser det samme

Hans forskerkollega professor Derk-Jan Dijk sier at hvert vev i kroppen har sin egen daglige rytme, men ved skiftarbeid blir «klokkene» til for eksempel hjertet, hjernen og nyrene usynkrone.

– Det er som om man bor i et hus der det er en klokke i hvert rom. Ved skiftarbeid blir alle klokkene forstyrret, noe som selvfølgelig fører til kaos i hjemmet, sier han til BBC.

Han tror disse endringene i geneuttrykkenes rytme kan bidra til å forklare de negative helseeffektene som man har vist at skiftarbeid og jetlag har.

Les også: Riktig kosthold for skiftarbeid

– Alvorlig akutt effekt

Professor Hugh Piggins ved University of Manchester, som forsker på kroppsklokken, men som ikke har vært involvert i denne studien, mener forskningen antyder at den negative effekten av å jobbe om natten er akutt og alvorlig.

Han understreker overfor BBC at denne studien er kortvarig, så man kan ikke si noe sikkert om langtidseffekten.

– Men man kan forestille seg at dette vil føre til en rekke helserelaterte problemer, sier han til BBC.

Både internasjonal og norsk forskning har vist at nattarbeid gir betydelig økt risiko for brystkreft. Les mer: – Nattarbeid gir økt kreftrisiko

Likevel ble ikke brystkreft med på den reviderte lista over yrkessykdommer, som var ute på høring i 2009. Les mer: – Jeg sloss for brystkreft

Personvernpolicy