Har snudd aldringen i cellevev
Oppsiktsvekkende forsøk på mus ved Harvard Medical School.
Forskere ved Harvard skal ha klart å reversere aldring i cellevev hos mus. Det skriver Time.
David Sinclair er professor i genetikk ved Harvard Medical School. Han og kollegene har anvendt det organiske stoffet NAD, som finnes naturlig i celler, til å gjøre gamle celler unge igjen.
Forsøkene har nylig blitt publisert i tidskriftet Cell.
Les også: Tester kunstig hjerte med norsk trykksensor
NAD
NAD er et organisk molekyl som spiller en viktig rolle i cellenes stoffskifte.
NAD finnes i to former – NAD+, som kan ta i mot elektroner fra andre molekyler, og NADH, som gir fra seg elektroner. Når andelen NAD reduseres med alderen vil cellene altså ha dårligere evne til å utnytte energien i for eksempel glukose.
Celler "skjønner" at det er på tide å dø når oksygentilførselen reduseres. Uten oksygen slår mitokondriene, cellenes forbrenningsmotor, seg av og slutter å omgjøre glukose og annet råstoff til energi som cellen trenger for å fungere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVed å tilføre NAD har man altså klart å «lure» celler hos mus til å stoppe denne prosessen..
– Når vi tilfører NAD, tror cellene at oksygennivåene er normale, og får fart på seg igjen, sier Sinclair til Time.
I eksperimentene fikk forskerne vev hos en to år gammel mus til å se ut som seks måneder gammelt vev. I menneskeår vil det tilsvare at cellene hos en 60-åring blir manipulert til å se ut som cellene hos en 20-åring, skriver Time.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Derfor blir synet dårligere etter 40
Undervurderer vanskene grovt
Torgeir Bruun Wyller er professor i geriatri ved Universitetet i Oslo. Han er skeptisk til om det er så enkelt å stoppe aldring med NAD som Sinclair påstår.
– Min umiddelbare reaksjon er at Sinclair føyer seg inn i rekken av forskere som helt sikkert er inne på noe interessant og viktig, men som grovt undervurderer vanskene forbundet med å omsette dette til praktiske tiltak.
Artikkelen fortsetter under annonsenSinclair er nemlig ikke den eneste som har hevdet å ha oppskriften på å stoppe cellealdring.
– En annen forsker som har profilert seg i dette feltet er Aubrey de Grey, som har postulert sju mekanismer for celledød som alle skulle kunne manipuleres i løpet av kort tid slik at mennesker skulle kunne bli nærmest udødelige.
Les også: Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet
Har troen
Bruun Wyller tror forskerne har rett i mye, men at en pille for evig ungdom neppe er rett rundt hjørnet.
– Jeg tror at både Sinclair og de Grey har rett i en del av sine hypoteser om hva som er viktige biologiske aldringsmekanismer, men jeg tror som sagt at de undervurderer vanskene med å manipulere med disse mekanismene.
Sinclair svarer på kritikken i en epost til Teknisk Ukeblad.
– Noen aspekter ved aldring, som stoffskifte og celleenergi er så lett å reversere som vi har vist. Andre aspekter, som Alzheimer's, er selvfølgelig mer vanskelig. Men jeg har tro på at menneskeheten kan løse store problemer man tidligere har trodd var umulige
Artikkelen fortsetter under annonsenVideo: Slik utføres en grå stær-operasjon
NAD i drikkevann
Sinclair sier til Time at han selv ikke vil gå så langt som å si at han har klart å lage udødelige celler. Men at det kan forlenge alder hos mennesker er han klar på.
– Reversering av aldring er interessant fordi det kan kjøpe mer tid enn vi klarer i dag, sier han til Time.
Neste steg er forsøk med NAD i musenes drikkevann, for å se om det hindrer at kroniske sykdommer knyttet til aldring utvikler seg, som muskelsvinn, kreft og diabetes.
Siden NAD er en naturlig ingrediens i cellene, tror han stoffet ikke har bivirkningene som fremmede stoffer kan ha. Han har høye håp for metoden sin.
– Vi kan få en kropp som sakte faller fra hverandre og mister evnen til å regulere seg selv, tilbake til det den var i 20- og 30-åra.
Les også: Norske forskere kan avsløre kreft med en blodprøve
Artikkelen fortsetter under annonsenVerdens eldste kvinne
Om metoden er så fantastisk som Sinclair gir inntrykk av gjenstår å se. Bruun Wyller sier at aldringsrekorder kan gi oss en pekepinn på hva som er menneskekroppens lengste mulige levetid.
– Den personen i verden som er rapportert å ha levd lengst (med godt dokumentert fødselsdato) døde i 1997, 122 år gammel. Det var den franske kvinnen Jeanne Calment. På de nesten 17 årene som har gått siden da, har gjennomsnittlig levealder økt med over fire år, men hennes rekord er likevel ikke slått. Jeg tror det avspeiler at vi har en "programmert" lengste levetid som for de fleste ligger rundt 100 år - men med stor individuell variasjon.
Bruun Wyller mener det er så mange faktorer involvert i «programmeringen» i levende celler at disse grunnleggende biologiske mekanismene ikke er lette å forandre.
– Takket være bedre behandling er det færre som dør av sykdom tidligere i livet og flere som lever opp til det vi kan kalle deres "biologiske potensiale", men dette "biologiske potensialet" ser ikke ut til å endres. Og det tror jeg heller ikke vil skje.
Denne saken ble først publisert på tu.no