Vi oppfører oss som struts i desember

Britiske forskere mener vi er svært motiverte til å gjøre som strutsen i desember - stikke hodet i sanden. Foto: NTB scanpix
Britiske forskere mener vi er svært motiverte til å gjøre som strutsen i desember - stikke hodet i sanden. Foto: NTB scanpix

I desember stikker vi hodet i sanden og følger verken med på pengebruk eller matinntak. Det kaller britiske forskere «Strutse-problemet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember er en måned mange forbinder med hygge. Rundt jul er det et stort matinntak og høyt pengebruk som gjelder, og de færreste bryr seg om de spiser eller bruker mer enn de burde.

Et team av psykologer ved Universitetet i Sheffield har sett nærmere på dette fenomenet og beskriver det som «Strutse-problemet», melder forskning.no.

Deres forskning viser at selv om vi ønsker å nå spesifikke mål, er vi svært motiverte til å opptre som struts i desember.

– I desember vil flere av oss bevisst la vær å sjekke bankkontoen eller kaloriinnholdet i mat, sier briten Thomas Webb som leder forskergruppen i en pressemelding.

Paradoksalt nok sier flere som deltar i forskningsgruppen at de ønsker å få bedre kontroll på pengebruken og kaloriinntaket.

Les også: Thomas (34) trente bort 60 kilo fett

Psykologene ved Universitetet i Sheffield tror at dersom vi velger å ikke følge med, slipper vi også negative følelser knyttet til handlingene våre.

– Vår hypotese er at mennesker har en tendens til å opptre som struts og begrave hodet i sanden for å slippe unna ubehagelig informasjon og fakta, sier Webb.

Studien ved Universitet i Sheffield startet i november 2011 og avsluttes i oktober 2015. Den har som mål å avdekke hva som skal til for sikre varig måloppnåelse, og hva som skal til for å bryte negative mønstre som hindrer nettopp dette.

Personvernpolicy