Fem ting du kan gjøre med vinrestene
Orker du ikke drikke dem i dag? Slik kan du bruke dem igjen, selv når du har glemt å korke flasken.
For knappe ti år siden verserte ryktet om en rød og en hvit bøtte på kjøkkenet på en eksklusiv restaurant på Frogner i Oslo. Etter sigende fungerte det slik: Sto det vin igjen på bordet, skulle den røde vinen i den røde bøtten, og den hvite vinen i den hvite bøtten. Fin gjenbruk av god drikke, tenker kanskje du. Det tenkte vi også, til vi hørte at det ikke bare var slumpen i flasken som ble helt ut, men det som sto igjen i gjestenes glass. Enten denne historien er sann (vræl) eller ikke, er det ett poeng man burde ta med seg: Vinen må ikke kasseres selv om flasken har vært åpnet.
Selv ikke om du lot den stå igjen på middagsbordet, uten å ha satt korken i eller brukt en smart vakuumpumpe.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHer er fem smarte tips til hva du kan gjøre med vinrestene.
Sjekk matredderne: Alle burde ha slike i kjøkkenskapet
Saus:
Det finnes en million måter å lage saus på, og med vin har du et godt utgangspunkt for enkle varianter. Og både rødvin og hvitvin fungerer fint. Du har kanskje en variant du liker, her er to kjappe du kan lage på slump. Enkel hvitvinsaus til fisk: Surr en finhakket sjalottløk (og evt urter, hvitløk, etc), hell på et glass eller to med hvitvin, la det koke inn til det får tykk konsistens, og rør inn (mykt) smør i terninger.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHar du litt lodderogn på lur, er det supergodt å røre inn før sausen serveres. Enkel rødvinsaus som smaker til det aller meste: finhakk en "tommel" ingefær, og et fedd hvitløk, hell på rødvin og la det koke inn til det halve. Tilsett stekesjy fra kjøttet, eventuelt litt kraft.
Artikkelen fortsetter under annonsenHvor mye er et glass vin? Sjenker du for mye i glasset, kan du ødelegge smaksopplevelsen
Risotto:
Risotto er god og rimelig hverdagsmat, som blir festklar med litt vin (og en god neve årgangslagret parmesan). Og hvem er det egentlig som har bestemt at man ikke skal ha god mat bare fordi det er tirsdag?
Bytt ut litt av væsken i oppskriften med vin - og begynn gjerne med denne. Det er vanligst å bruke hvitvin, men det er også godt med rødvin i risottoen. Kombiner gjerne med litt rød endivesalat eller rødkål, og sprøstekt bacon i terninger for en variasjon av en gammel klassiker. Fantastisk godt til blant annet torsk.
NB! Når du lager mat med vin, lønner det seg å koke ut alkoholen om du vil ha vinsmaken, ikke alkoholsmaken i maten.
Artikkelen fortsetter under annonsenRisotto er godt, men innebærer endel røring for at det ikke skal svi seg. Vi har testet maskinen som rører for deg
Kok inn frukt
Artikkelen fortsetter under annonsenPærer kokt i rødvin er en klassisk fransk dessert. Det serveres gjerne med krem til, men vi kan også anbefale blåmuggost om du er glad i det. Tradisjonelt kokes pærene hele i rødvin, men kutter du den i mindre biter og bruker en liten gryte, trenger du ikke åpne en flaske til om resten ikke er så stor. Eksperimenter også gjerne med annen frukt, annet krydder - og hvitvin.
Lag vintertoddy
Du er kanskje lei av gløgg allerede, men hva med litt toddy? Hvitvinsrestene smaker fantastisk med honning, sitron, kardemomme - og en liten splash cognac. Og for en fin varm rødvinstoddy etter skituren kan vi anbefale å tilsette appelsinjuice, kanel og muskat.
Artikkelen fortsetter under annonsenSpis skjell i sesongen
Mange forbinder sjømat med sommersesongen, men det er i vinterhalvåret det smaker best. Blåskjellvarselet forteller deg hvor det er trygt å hente skjellene selv, men det er også helt streite priser i butikk. Det er rett og slett noe av det rimeligste du kan spise til middag.
Damp skjellene i hvitvin (gjerne med litt surret løk, hvitløk, chili persille, gulrot og selleri i pannen), og servér naturell med litt godt brød til, eller med pasta (da kan du med fordel rense noen av skjellene). For ekstra fyldig smak kan du tilsette fløte.
Hvordan lagre?
Er du av dem som bruker mye vin i matlagingen, og får brukt opp en halvflaske på en uke, går det greit å sette vinen både på benken og i kjøleskapet. Vår erfaring tilsier at den holder seg best om du setter den i kjøleskapet, og den vil få et mer eddikaktig preg om den står på benken. For noen matretter kan dette være et poeng - for eksempel ble chilien løftet til nye høyder av en gjenglemt halvpart av en rødvinsflaske som hadde stått i over to uker blant tomme flasker som ventet på å bli levert i glassretur.
Artikkelen fortsetter under annonsenLager du lite mat, eller sjelden mat med vin i, anbefaler vi å fryse ned restene. Vi er stor fan av isterningposer, så popper du bare ut et par terninger når du trenger dem, men du kan også fryse dem i bokser i passe størrelser, eller hva med å bruke muffinsbrettet for litt større porsjoner?
Les også: Derfor bør du flatpakke maten i fryseren