Skjønnhet: Triksene for deg over 35

Dette får deg til å se eldre ut

TRIKSENE FOR DEG OVER 35: Vi har samlet flere av de aller beste skjønnhetstriksene til nettopp deg - i én og samme sak! Disse tipsene vil du ikke gå glipp av. © FOTO: Thinkstock.com
TRIKSENE FOR DEG OVER 35: Vi har samlet flere av de aller beste skjønnhetstriksene til nettopp deg - i én og samme sak! Disse tipsene vil du ikke gå glipp av. © FOTO: Thinkstock.com

Mørke ringer under øynene? Rynker? De verste skjønnhetstabber du kan begå? Her er de aller beste skjønnhetstriksene - samlet på ett og samme sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som virket da du var 25, er kanskje ikke like flatterende lenger. Her får du de beste tipsene for en vellykket makeup for voksne, bra damer fra tidligere mote- og skjønnhetsansvarlig i Alt for damene, Vibeke Stiansen.

HUDEN

Etter hvert som linjer og rynker melder seg, er det smart å lære seg hvordan du kan sminke deg for å oppnå et best mulig resultat.

Fukt og peeling

Tørr hud fremhever rynker og linjer i huden. Første bud er derfor å fylle på godt med fukt. Det er flere måter å gjøre dette på. Har du tid og mulighet, anbefaler vi at du legger en god fuktmaske kvelden før du skal på fest. Rekker du ikke det, bør du bruke en god fuktighetskrem som base før du legger på sminke.

Er du ekstra plaget med tørr og flassende hud, kan det være en fordel å legge et fuktgivende serum under kremen, for virkelig å booste huden med ekstra fukt. Sett av litt tid til å la kremen eller serumet trekke inn før du legger på makeupen.

Det finnes ingen hokuspokus-maske som kan trylle bort rynkene dine. Men det finnes såkalte askepottmasker som kan ha en midlertidig, oppstrammende effekt og få huden din til å virke glattere, mykere og til en viss grad fylle ut noen av linjene.

Undervurder heller ikke effekten av en god gammeldags ansiktsskrubb eller peeling. Dette setter i gang blodomløpet og fjerner døde hudceller, noe som igjen vil få frem den naturlige gløden.

Har du en tendens til å bli rød i ansiktet, er det lurt å gjøre dette i god tid før du går ut. Aller helst dagen før. Husk dessuten å velge en peeling som er skånsom og tilpasset en sensitiv hudtype.

Regelen er at jo grovere korn, desto mer skrubber den i dybden. Har du sensitiv hud, bør du velge ansiktsskrubb med små, fine korn som ikke lager riper i huden. En grov hudtype tåler vesentlig mer.

Foundation

Er du plaget med pigmentflekker, rosacea eller sprengte blodkar, er det viktig at du velger en foundation som dekker godt, og gjerne en som inneholder grønne pigmenter dersom du har en del røde partier. Grønt er komplementærfargen til rødt, og vil derfor ha en utjevnende effekt. Flere merker fører grønne kremer som er perfekt for akkurat dette.

CC-cream er fint for en moden hud, siden det både er foundation og krem i ett. De aller beste versjonene på markedet tilfører også ekstra fukt, samtidig som de har en korrigerende effekt på fargen. Supert for deg som ikke ønsker å se altfor sminket ut. Ikke minst er det effektivt med et to-i-ett-produkt.

Dette får deg til å se eldre ut

HUDEN: Fra venstre: Såkalt filler som umiddelbart skal fylle ut linjene og gjøre huden glattere. Supreme Wrinkle Solution Filler fra Carita, kr 745. Beauty Balm kan legges som base før makeup eller som maske for ny glød. Beauty Flash Balm fra Clarins, kr 335. Serum som skal virke utglattende og oppstrammende. Intense Firming Serum Eve Lom, kr 925. Maske for ny glød. Forever Youth Liberator Intensive Mask fra YSL, kr 455. Primer som legges før makeup skjuler røde partier. Superprimer Colour Corrects fra Clinique, kr 230. Grønn krem som skal roe ned og skjule røde partier. Redness Relief fra Dermalogica, kr 630. © FOTO: Produsentene

Styr unna

Pudder og pudderfoundationer er ikke tingen om du plages med tørr hud og rynker, da dette bare vil gjøre situasjonen verre. Velg derfor en god, flytende found­ation tilpasset din hudtype, som også tilfører ekstra fukt. Pudder er rynkers verste fiende, da alle linjer bare blir enda tydeligere.

Ikke overdriv

Godta at huden har fått flere linjer, ikke prøv å skjule det med et ekstra tykt lag foundation. Det ender bare opp med motsatt resultat, at du ser eldre ut enn du er. Enhver form for overdreven sminke er for øvrig aldri vellykket, uansett alder. Husk å velge en foundation som er så tilnærmet lik din naturlige hudfarge som mulig. Velger du en som er for mørk, vil resultatet bare se kunstig ut.

Ny glød

Et annet velkjent problem er at huden kan bli grå og gusten med årene, noe som kan skyldes forurensing, livsstil, feil kosthold, stress, røyking med mer. Uansett årsak er det et faktum at moden hud gradvis mister både volum og glød.

Velg derfor en krem eller foundation med lysreflekterende effekt. Stadig flere produkter inneholder nettopp dette, siden en frisk glød er noe de fleste ønsker seg. Lysreflekterende betyr ikke det samme som skimmer, da dette kun skal reflektere lyset bedre og ikke gjøre huden glitrende. Foundation eller solpudder med skimmer ser som regel ikke like bra ut på en markert og voksen hud. Poenget er jo å skjule og tone ned rynkene, ikke fremheve dem.

Primer

En slags basekrem som legges etter dagkrem og før foundation. Den skal lage et bedre grunnlag for makeupen, og få den til å sitte bedre og lengre. Det finnes forskjellige primere med forskjellige funksjoner. Noen har mest fokus på å gi ekstra fukt, noen skal skjule rødligheter i huden, mens andre igjen skal jevne ut huden og gi ekstra glød. Finn en som dekker ditt behov best mulig.

Concealer

Dette er en dekkrem som legges direkte på partiene du ønsker å skjule. Enten det er pigmentflekker, arr, sprengte blodkar, uren hud eller røde/mørke partier. Kan legges over eller under foundation, eller begge deler for maks dekkevne. Erstatter det vi tidligere pleide å kalle dekkstift. Det er viktig å finne den varianten som er mest mulig lik din naturlige hudfarge.

Highlighter

Highlighter skal lysne opp det området hvor det påføres. Du skal altså ikke legge produktet i hele ansiktet, men på utvalgte steder som øverst langs kinnbena, rett under brynene, langs neseryggen og eventuelt litt på hakepartiet. En highlighter kommer enten i kremaktig konsistens, i form av en penn med pensel ytterst, eller i løsere pudder som påføres med kost. Hensikten er å gi ansiktet et lite løft eller skjule mørke områder.

Solpudder

En annen super måte for å tilføre huden ekstra glød. Husk bare å ikke ta på for mye. Styr unna de mest skimrende variantene dersom du har en del markerte partier. Solpudder skal bare gi deg et lite hint av farge og bør helst påføres lett med store sirkelbevegelser med en stor kost. Har du veldig tørr hud, gjelder regelen om å unngå det meste i pudderform.

Dette får deg til å se eldre ut

HUDEN: Øverst fra venstre: Den legendariske tryllepennen som fungerer både som concealer og highlighter. Touche Éclat fra YSL, kr 310. Krem som skal gi ekstra fukt og glød. Génifique Youth Activating Cream fra Lancôme. Foundation som skal jevne ut fargeforskjellene. Intelligent Colour fra No7, kr 159. Flytende foundation med lysreflekterende pigmenter for ekstra glød. Le Teint Touche Éclat, kr 410. © FOTO: Produsentene

KINNENE

Rouge eller blush kommer enten i pudder- eller kremform, og er definitivt den raskeste veien til ny, frisk glød dersom du har dårlig tid. Igjen gjelder regelen om at har du tørr hud eller en del linjer, styr unna puddervarianten og velg en god kremblush.

Sørg for å finne den rette fargen, enten det er en rosa, fersken eller en bærfarget variant. Har du en kald, blek hudtone, er det ofte rosa og bærtoner som passer best.

Er hudtonen varm, er trolig fersken eller en gyllen farge det riktige for deg. Prøv deg litt frem, eller spør om hjelp i et parfymeri om du er usikker. Det viktigste er at resultatet ser mest mulig naturlig ut.

Et annet tips er å lære seg hvordan du skal legge rougen riktig. Har du et smalt og langt ansikt, kan rougen med fordel legges som runde eplekinn der hvor kinnet stikker mest ut når du smiler, for å gi følelsen av mer volum. Har du et rundt ansikt, bør rougen helst legges på skrå langs kinnbena for å strekke ansiktet litt ut og få det til å virke smalere.

Husk alltid å jobbe rougen godt inn, enten du bruker kost eller påfører med fingrene. Det er viktig at alle overganger viskes godt ut. Jo eldre du er, desto vik­tigere kan det være å legge rougen litt høyere opp for å gi illusjonen av et lite løft.

Bruk heller litt for lite rouge enn for mye. Du ønsker ikke å se ut som en klovn heller.

Dette får deg til å se eldre ut

KINNENE: Kremblush passer perfekt til en moden hud. Natural Blush Cream fra No7, kr 129. In Touche Cream Blush fra Jane Iredale, kr 345. © FOTO: Produsentene

LEPPENE

Skrubb og fukt

Å skrubbe leppene jevnlig er viktig for å unngå flassete og tørre lepper. Og har du problemer med dette, bør du lete etter leppestifter med fuktgivende ingredienser.

Det er dessverre slik at røykere er ekstra utsatt når det kommer til tydelige rynker og linjer, spesielt rundt overleppen. Andre årsaker kan være overdreven soling eller at du bare er arvelig, genetisk belastet. Uansett årsak bør du alltid sørge for at området rundt leppene får nok fukt. Et triks er å bruke øyekremen din også her hver kveld, siden dette partiet er mer sensitivt og har tynnere hud, akkurat som rundt øynene. Start derfor sminkepro­sessen med å fylle på godt med fukt.

Velg en foundation som er kremaktig med ekstra fukt, så den ikke tørker ut området ytterligere. Bruk alltid en god leppe­pomade under leppestiften.

Lipliner

Legg gjerne en concealer eller tryllepenn for å fylle ut litt rundt leppepartiet, slik at leppestiften eller glossen ikke så lett sklir ut. Tegn deretter opp leppekonturen med en lipliner. Denne bør være så lik fargen på leppestiften som mulig og aldri være mørkere, heller en tanke lysere om det er vanskelig å finne helt lik. Dette vil ramme inn leppene dine på

en fin måte, og samtidig hindre at leppestiften sklir ut og legger seg i linjene rundt leppene.

Leppestift eller gloss

Er du plaget med rynker og linjer rundt munnen, kan det være en fordel å styre unna sterke farger og leppestift med mye skimmer. Sats heller på en mer diskret og naturlig fargetone og legg fokus et annet sted, som for eksempel øynene. Men en frisk gloss kan absolutt være et godt alternativ. Du får litt farge og fukt på leppene. Mange foretrekker en «nude» eller nøytral fargetone, for et mer naturlig og nedtonet uttrykk.

Dette får deg til å se eldre ut

LEPPENE: Fra venstre: Gi leppene nok fukt med en god leppepomade. Beeswax Lip Balm fra Burt's Bees, kr 59. Gloss med en frisk naturlig farge. Lip Gloss fra Bobbi Brown, kr 225. Leppestift og lipliner som skal gi ekstra fukt. Beautiful Color Moisturizing Lipstick og Precision Glide Lip fra Elizabeth Arden, kr 215 og 260. © FOTO: Produsentene

BRYNENE

tter hvert som vi blir eldre, lysnes ofte øyenbrynene. Til festbruk, men også gjerne til hverdags, kan det være en fordel å bruke en øyebrynsskygge med litt farge. Det er utrolig hvor mye brynene har å si for hvordan vi ser ut. Trenden er for tiden brede, naturlige bryn, fremfor de helt smale.

Men å nappe dem for å rydde opp og få en fin fasong, er helt på sin plass. Bare ikke gjør det rett før den store festen, siden du lett kan bli rød og hoven av dette. Har du mulighet, så gjør unna den biten dagen i forveien. Og husk alltid å nappe brynene i underkant, aldri over.

Dette får deg til å se eldre ut

BRYNENE: Øyenbrynsgelé for å holde brynene på plass. Eyebrow Gel fra Helena Rubinstein, kr 295. Øyenbryns-kit for å definere og markere formen. Light Brown Kit fra Bobbi Brown, kr 420. En god pinsett er et must når du skal nappe brynene. Pinsett fra Tweezerman, kr 199. © FOTO: Produsentene

Finn ut hva du er mest fornøyd med, og fremhev dette!

Vakre øyne kan med fordel rammes inn eller åpnes opp, slik at de synes ekstra godt. Har du fin fasong på leppene, bør den understrekes og munnen markeres.

Men ikke alt på en gang! Sotede øyne og røde lepper kan bli i meste laget, uansett alder, med mindre du er av den svært dramatiske typen. Har du valgt å markere øyepartiet, bør leppene holdes i en mer diskret fargetone.

Og med fokus på leppene i en sterk farge, bør øyepartiet holdes rent og ikke være for tungt sminket.

ØYNENE

Mørke ringer

Er du plaget med mørke ringer eller poser under øynene, kan du forsøke å legge en avkjølende øyemaske som demper hevelsen noen timer før du skal på fest.

De mørke ringene skjules best med en god concealer eller en tryllepenn som inneholder lysreflekterende partikler, slik at området under øynene lysnes og du vil se friskere og mer opplagt ut.

Øyenskygge

Mange tror at du ikke kan bruke noe særlig sminke på øyelokkene når du blir eldre, men det er ikke nødvendigvis slik. Sannheten er at du bør være litt mer moderat og sørge for at at alle harde linjer mykes opp.

Det kan også være en fordel å ikke dra på med altfor mørk og intens makeup, men heller bytte den svartaktige øyenskyggen ut med en mørk brun eller grå nyanse for et litt mildere uttrykk.

Legg gjerne en primer først. Den sørger for at skyggen sitter bedre og holder seg fin lenger.

Liner

Øynene kan med fordel fortsatt rammes inn, men det trenger ikke være med en kullsvart liner. En myk blyantstrek som kan gnis ut er ofte et smart valg om du ønsker et mindre markert og hardt uttrykk.

Dersom du likevel foretrekker våtliner, kan du med fordel bytte denne ut med en vannfast variant med årene. Dette for­minsker nemlig sjansen for at streken sklir ut i løpet av dagen/kvelden og legger seg i linjene rundt øyene, eller blir til uønskede striper over øyelokket.

Dette får deg til å se eldre ut

ØYNENE: Fra venstre: Førstehjelp for slitne øyne. Prodigy Powercell Eye Urgency Eye Patches fra Helena Rubinstein, kr 170. Maskara for ekstra svung og volum. Diorshow Extase fra Dior, kr 290. Mørk skygge mot tunge øyelokk. Pure Pressed Eyeshadow fra Jane Iredale, kr 235. Vippetangen Eyelash Curler fra Shu Uemura, kr 190. Askepottmaske for øynene som skal dempe og berolige hovne øyne. Supreme Wrinkle Solution Eye Patch fra Carita, kr 559/10 stykk. Base som skal legges på øyelokket for at sminken skal sitte bedre. Eye-Fix Primer fra Elizabeth Arden, kr 250. Maskara som løser seg opp i vann ved 38 grader. 38 'C fra Sensai, kr 215. Vannfast våtliner som ikke sklir ut så lett. Stylo Yeux Waterproof fra Chanel, kr 230. © FOTO: Produsentene

Tunge øyelokk

Er du plaget med tunge øyelokk, er det smart å lære seg hvordan disse skal sminkes. Hovedregelen er at lyse farger fremhever, mørke trekker tilbake.

Velg derfor en heller mørk skyggetone. Men styr unna skygger med skimmer og glitter, da disse bare vil trekke til seg fokus, og det er nettopp det du ikke ønsker. Det samme gjelder om du har tydelige og markerte linjer rundt øynene.

Maskara

Er du lys eller grå i håret, vær oppmerksom på at det kanskje ikke er svart maskara som passer best til deg, da dette kan se hardt og kunstig ut. Vit at det finnes andre alternativer, som for eksempel nyanser av brunt eller grått.

Synes du at vippene er blitt færre og litt pjuskete med tiden, bør du velge en maskara som først og fremst har fokus på å gi vippene ekstra volum, slik at de ser fyldigere ut. Bygg gjerne på med lag på lag. Og er du ute etter litt ekstra svung, bør du benytte en vippetang før du legger på maskara. Mange liker å «jukse» og bruker vippetangen etter å ha påført maskara, men resultatet kan bli at vippene brekker.

Bruk gjerne en maskara som løser seg opp i vann, slik at du slipper å gni og gnukke så mye på dem med makeup­fjerner når du skal ta bort sminken igjen. Jo mer du gnir, desto større risiko for å miste vipper.

Denne saken er hentet fra Alt for damene utgave nummer 15.

Les også:

Trikset som får deg til å se flere år yngre ut

Vakker uansett alder

Dette ordet skaper stor forvirring hos kundene

Personvernpolicy