Slik oppdaterer du Java

FRUSTRERENDE: BankID og Java kan gi deg et vrimmel av meldinger på PC-en. Ettersom Java ikke forsvinner med det første, er det noen enkle grep du bør lære deg. Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke (All Over Press)
FRUSTRERENDE: BankID og Java kan gi deg et vrimmel av meldinger på PC-en. Ettersom Java ikke forsvinner med det første, er det noen enkle grep du bør lære deg. Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke (All Over Press)

Eller kanskje det er en bedre idé å bare bruke nettbanken helt uten Java?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BankID er Norges fellesløsning for innlogging på nettbank, og er avhengig av at Java er installert på PC-en din. For ett år siden meldte DinSide at BankID håpet å vrake Java , og i vår kunne tjenesten endelig vise frem hvordan Java-fri BankID kommer til å bli.

Få med deg: Slik ser fremtidens BankID uten Java ut på PC, nettbrett og PC

Men ting tar tid, og Java vil i lang tid fremover fortsatt være en del av hverdagen for mange. En tidvis forvirrende og irriterende del.

Her får du svar på noe av det mange lurer på når det gjelder Java-bruk i Windows.

1. Må jeg ha Java installert?

Mange kan helt fint klare seg uten Java, og for eksempel kan DNB og Skandiabanken-kunder logge seg på nettbanken uten. En effektiv måte å unngå Java på er derfor å sjekke om nettbanken din støtter Java-fri innlogging, og om så er kan du rett og slett unngå hele greia, og til og med avinstallere Java én gang for alle (se punkt 5).

NETTBANK UTEN JAVA: Slik ser DNBs nettbank ut om du prøver å logge deg inn uten å ha Java installert. Det går helt fint. Skjermdump: Ole Petter Baugerød StokkeNETTBANK UTEN JAVA: Slik ser DNBs nettbank ut om du prøver å logge deg inn uten å ha Java installert. Det går helt fint. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke

For å sjekke om du kan bruke nettbanken uten Java kan du for eksempel prøve å logge deg inn i nettleseren på nettbrettet ditt (det har ikke Java-støtte), eller avinstallere Java på PC-en og se hva som skjer (se punkt 5). Fungerer nettbanken uten Java, trenger du mest sannsynlig ikke Java i livet ditt. Et annet alternativ er BankID på mobil. I tillegg til å få "kodebrikke" på mobilen, skal du da ikke trenge å ha Java installert for å bruke nettbanken. Men løsningen støttes foreløpig bare av enkelte banker og mobiloperatører.

Les også: Nå får disse bankene og mobiloperatørene BankID på mobil

2. Hvordan installerer jeg Java?

Å installere Java er enkelt: Gå inn på java.com/download og følg instruksjonene. Men husk én ting: Ikke svar ja til å installere Ask-verktøylinjen i nettleseren. Java hevder de anbefaler den, men det ligger økonomiske interesser bak denne «anbefalingen».

3. Hvordan oppdaterer jeg Java?

SVAR JA: Om Java vil kjøre sin automatiske oppdateringsprogram, bør du svare ja. Skjermdump: Ole Petter Baugerød StokkeSVAR JA: Om Java vil kjøre sin automatiske oppdateringsprogram, bør du svare ja. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke

Java er et sikkerhetsmareritt, da det stadig oppdages hull som hackere utnytter for å misbruke PC-en. Dette fører til stadige advarsler fra sikkerhetsbransjen og nettleseren om at du må oppdatere til siste Java-versjon.

BankIDs råd for å oppdatere Java er å avinstallere og installere det på nytt. Men å oppdatere Java skal i prinsippet være såre enkelt, om du lar Java gjøre jobben for deg.

Les også: NorCERT anbefaler nordmenn å slå av Java i nettleseren

Mange får stadig opp Windows-meldinger om et program som heter «jucheck.exe» eller «Java Auto Updater». Dette er Javas automatiske oppdateringsprogram, så si ja når disse ber om å bli kjørt. Om en ny Java-versjon er tilgjengelig, skal du få en melding nederst til høyre i startmenyen. Trykk på denne og følg instruksjonene for å oppdatere. Fungerer ikke dette, kan du følge BankIDs tips om å avinstallere og installere på nytt (se punkt 2 og 5).

4. Hva skal jeg svare på alle Java-spørsmålene?

Java peprer deg med advarsler og spørsmål. Dette gjør mange usikre, men så lenge disse spørsmålene kommer når du bruker nettbanken, er det ingen grunn til bekymring, og du må svare ja for å få kjørt BankID-applikasjonen.

IKKE VIS IGJEN: Slike meldinger er de fleste kjent med. Ved å huke av for at meldingene ikke skal vises igjen, kan hverdagen bli lettere. Skjermdump: Ole Petter Baugerød StokkeIKKE VIS IGJEN: Slike meldinger er de fleste kjent med. Ved å huke av for at meldingene ikke skal vises igjen, kan hverdagen bli lettere. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke

For å unngå at disse spørsmålene kommer oftere enn nødvendig, kan du huke av i bokser som «Do not show again for this app» og «Do not show again for apps from this publisher and location above». Det samme gjelder i nettleseren. Chrome spør deg for eksempel om tillatelse til å kjøre Java hver gang du bruker nettbanken, om du ikke velger «Kjør alltid på dette nettstedet». Det generelle tipset er å faktisk lese alle meldingene. Er det nettbanken din som spør, kan du stole på at det som skal kjøre er trygt, og altså svare ja og be Java aldri spørre deg igjen.

Les også: – BankID er en forferdelig løsning! Derfor byttet Jørgen bank

5. Hvordan fjerner jeg Java?

Under punkt 1 skrev vi at mange kan klare seg uten Java. Og kan du det, er det et godt tips å bare blåse i hele greia. For Java er en sikkerhetsrisiko, og i beste fall kilde til frustrasjon for mange. Så har du allerede har Java installert, men kan klare deg uten, bør du avinstallere det. Med mindre du bruker Java til noe annet, for eksempel spillet Minecraft.

PROBLEM LØST: Har du trøbbel med Java, kan det være en løsning å bare avinstallere det. Skjermdump: Ole Petter Baugerød StokkePROBLEM LØST: Har du trøbbel med Java, kan det være en løsning å bare avinstallere det. Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke

Å avinstallere Java gjør du på samme måte som du avinstallerer alle andre Windows-programmer:

  1. 1. Gå inn i kontrollpanelet og trykk på «Programmer og funksjoner».
  2. Finn oppføringen «Java» (med påfølgende versjonsnummer, for eksempel «Java 7 Update 21») og dobbelttrykk på den.
  3. Velg «Ja» når du blir spurt om du er sikker.

Les også: Problemer med BankID og Java på Mac? Dette kan være løsningen

Denne saken ble først publisert på dinside.no.

Personvernpolicy