Avdekker mutasjoner bak livmorhalskreft

HPV-vaksinen er et viktig forebyggende tiltak mot livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox
HPV-vaksinen er et viktig forebyggende tiltak mot livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kan gi håp om nye behandlingsformer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerer i Norge, Mexico, USA og Kina har kartlagt genetiske endringer som oppstår ved livmorhalskreft. De har gjort viktige funn om hvordan sykdommen oppstår, skriver forskning.no.

De har gjennomgått data fra 115 pasienter, hvorav 100 er norske, og forskere ved Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen har hatt sentrale roller i studien som nå er publisert i tidsskriftet Nature.

Les også: - Ingen alvorlige bivirkninger av HPV-vaksinen

Gir håp

Ved hjelp av genetisk kartlegging har forskere funnet mutasjoner som ikke tidligere er påvist. Enkelte av disse variantene er tidligere funnet i andre kreftformer. Det kan gi håp om nye behandlingsformer mot livmorhalskreft, skriver forskning.no.

På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftformen blant kvinner, og den vanligste blant kvinner under 30 år.

I Norge er forekomsten av denne kreftformen redusert med 40 prosent siden 1950-tallet, takket være et effektivt screeningtilbud. Kvinner anbefales å ta celleprøve hvert tredje år.

Les også: Flere unge kvinner får livmorhalskreft

Internasjonalt samarbeid

Professor Helga B. Salvesen ved Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen, er en av to forskere som har ledet arbeidet med studien.

Hun legger vekt på det internasjonale samarbeidet i studien.

- Ved å analysere data fra ulike befolkningsgrupper, kan vi oppdage mønster i sykdomsutviklingen i hele spekteret av menneskelig genetisk variasjon, sier Salvesen i en pressemelding fra Broad Institute.

HPV-infeksjon

Denne studien kaster også nytt lys over HPV-viruset (humant papillomavirus), som er den viktigste årsaken til livmorhalskreft.

- Våre funn tydeliggjør HPVs viktige rolle i utviklingen av livmorhalskreft, noe som igjen understreker betydningen av å bekjempe sykdommen ved å vaksinere mot HPV, sier professor Matthew Meyerson i pressemeldingen fra Broad Institute.

Han har ledet den nye studien sammen med professor Salvesen.

Personvernpolicy