Kast fettrestene i søpla

Fettrester fra julematen skal ikke i do. Foto: Berit B. Njarga
Fettrester fra julematen skal ikke i do. Foto: Berit B. Njarga

Fett fra pinnekjøtt og ribbe skal ikke tømmes i toalettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vet at det å vaske opp langpanner og større kasseroller etter julemiddagen er en møkkajobb, som hvert år byr på samme problem: Hvor gjør man av fettet fra ribba eller pinnekjøttet?

Svaret er enkelt: Det skal verken i do eller i kjøkkenvasken, men i søpla.

Les også: Reise bort i romjulen? Husk dette før du drar!

Blir rottemat i avløpet

Det er flere gode grunner til at fett fra julemiddagen ikke skal ut i avløpet. Ifølge Fettvett.no fører matfett hvert år til tette avløp, siden fett tross alt stivner. Og er det kaldt i været, går dette ekstra raskt.

Slik ser fettansamlingene ut, her fra et avløpsrør i Oslo. Foto: Vann- og avløpsetaten i Oslo kommuneSlik ser fettansamlingene ut, her fra et avløpsrør i Oslo. Foto: Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune

I tillegg er rottene som lever i kloakken svært glad i fett. Kaster du fettrester i toalettet eller vasken, er du dermed med på å opprettholde rottebestanden.

Etter vel endte julemiddager, bør du derfor notere deg følgende råd for å kvitte deg med fettrestene.

Les også: Unngå tynn kålrabistappe til pinnekjøttet, prøv dette trikset!

Slik kvitter du deg med fettrestene

Har du stekt ribbe eller kokt pinnekjøtt til jul, lar du stekebrettet eller kasserollen stå og avkjøle seg. Da stivner fettet, og du kan skrape det av og kaste det direkte i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet eller kasserollen. Også en feit stekepanne bør tørkes med tørkepapir før den vaskes. Papiret kan også i matavfallet.

Foto: Berit B. NjargaFoto: Berit B. Njarga

Er det snakk om flytende fettrester kan disse helles i en tom melkekartong, som du teiper igjen og legger i restavfallet.

Et annet tips er å bruke stekepose når du steker ribba. Da vil alt fettet samle seg i stekeposen, og hele posen med fettrestene kan kastes i restavfallet når fettet har stivnet.

Les også: Derfor bør du tømme cola i do!

Gjør dette om rørene går tett

Om vasken begynner å lage rare klukkelyder, er dette et tegn på at den holder på å gå tett . Skulle uhellet være ute hjemme hos deg, og du får stopp i avløpet midt i julefeiringen, lønner det seg å ha avløpsrens tilgjengelig, som Plumbo eller liknende. Slike midler var også langt mer effektive en kjerringrådene DinSide har testet tidligere.

Disse væskene inneholder kraftige kjemikalier som er tyngre enn vann, som gjør at virkestoffene synker ned og leter seg fram til proppen, hvor de effektivt løser opp fett, slam, hår og såperester i alle typer rør, ifølge Ifi.

Dessuten skal de heller ikke skade materialene de normalt kommer i kontakt med. Man bør likevel være forsiktig med å søle på aluminium, glass og marmor. Midlene må heller ikke tørke på finere porselen og glass.

Personvernpolicy