Kanskje det sunneste du spiser i dag

NÆRINGSRIKT: Nøtter metter godt fordi de inneholder mye protein, men felles for alle nøttene er at de er kaloririke fordi de også er fulle av fett. Stort sett er det snakk om sunt fett, men det blir fort mange kalorier. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
NÆRINGSRIKT: Nøtter metter godt fordi de inneholder mye protein, men felles for alle nøttene er at de er kaloririke fordi de også er fulle av fett. Stort sett er det snakk om sunt fett, men det blir fort mange kalorier. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Derfor er nøtter sunt for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utseendemessig ser valnøtten ut som en bitte liten hjerne. Kanskje dette er naturens måte å fortelle oss hva den nøtten kan gjøre for kroppen vår?

Nøtter er en viktig del av kostholdet vårt, og det er ikke lenger slik at vi kun henter dem fram til jul. Valnøtter, og andre nøtter, bør nytes hver eneste dag. Synes du det er kjedelig å spise nøttene naturell, kan du gjerne bruke dem i middagsretter, salaten til lunsj eller i en saftig kake når du skal kose deg litt ekstra.

Bra hvis du spiser lite fisk

- Valnøttene inneholder mange fine fettsyrer som er bra for nervesystemet, hjernen og kolesterolet, sier ernæringsfysiolog Ann-Christin Hansen i Tromsø til Bedre Helse.

- Nøtter er noe av det mest næringsrike vi har. I tillegg til å være proppfulle av gunstige fettsyrer, inneholder de både proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter i rikelige mengder. Dette gjør at de egner seg ypperlig som et lite mellommåltid, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius til Klikk.no.

Den todelte kjernen til valnøtten er rynkete og omgitt av en tynn, lys hinne. Bak denne hinnen skjuler det seg masse god næring til kroppen din. I likhet med andre nøtter, er nemlig valnøtter blant de mest næringsrike matvarene som finnes i naturen. Den er for eksempel en ypperlig kilde til flerumettet fett i form av omega-3. Spiser du lite fisk, vil du ha nytte av å inkludere valnøtter i kostholdet.

- En del av nøttene, ikke minst valnøtter, er blant de beste plantekildene til de gunstige omega-3 fettsyrene. Undersøkelser tyder på at de som spiser nøtter jevnlig, gjerne hver dag, holder seg friskere enn de som bare spiser nøtter en gang i blant, sier Borchsenius.

Bilde

SUNT: Nøtter er for lengst friskmeldt av kostholdseksperter og -myndigheter. Kos deg med god samvittighet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Rike på gode næringsstoffer

Nøtter er for lengst friskmeldt av kostholdseksperter og -myndigheter, og det går fint an å få i seg nøtteprovianten som pålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky ifølge Bedre Helse.

Peanøttene er spesielt rike på flere B-vitaminer, mangan og kobber, men du kan velge andre nøtteslag også ut fra smak, behov og eventuelle allergier, opplyser Arsky.

Mandler er fulle av kalsium og et utmerket valg for deg som for eksempel ikke drikker melk. I tillegg finner du mangan, magnesium og vitamin E.

Cashewnøttene er rike på sporstoffene kobber og mangan og mineralet magnesium som er nyttig dersom du har mye leggkramper.

Pekannøtter er blant annet rike på jern, sink og kalium, opplyser Arsky.

Bra for fosteret

I tillegg finner man det vannløselige B-vitaminet folat i nøtten. Dette vitaminet er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt arvestoff. Nok folat er for øvrig spesielt viktig når du er eller planlegger å bli gravid. Vitaminet forebygger nemlig fosterskader.

De positive sidene ved nøtten stopper imidlertid ikke der. Valnøtten inneholder også mye kostfibre som hjelper tarmene dine med å gjøre jobben sin og beskytter mot utposninger, hemoroider og kreft i tarmen. Kostfibrene kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen.

Videre er valnøtten en god kilde til jern som særlig barn og kvinner i fertil alder lett kan få for lite av.

Stabilt blodsukker

– En neve nøtter som mellommåltid er altså bra for deg. Det hjelper deg også å holde stabilt blodsukker hele dagen, sier Hansen. Hun legger til at man likevel ikke kan spise ubegrenset av nøttene, da de er svært energirike.

– Pass derfor på mengden dersom du skal holde vekten under kontroll. Gjør du det, er det imidlertid supert å berike hverdagskosten med valnøtter og andre nøtter, sier Ann-Christin Hansen.

Bilde

JULEKOS: Ikke la nøttene forbli pynt i julen. Spis dem opp! © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Det er med andre ord ingen grunn til å sette bort nøtteskålen selv om det ikke er jul. Forskning antyder at valnøtten påvirker blodtrykket og kan hjelpe oss å takle stress bedre, og dette er egenskaper som kommer godt med i en travel hverdag.

- Nøtter metter godt fordi de inneholder mye protein, mer enn i tradisjonelle proteinbomber som fisk, kjøtt, og kylling. De som spiser nøtter har derfor en tendens til å spise mindre annen mat, sier Borchsenius.

Kaloribomber

Felles for alle nøttene er at de er kaloririke fordi de er fulle av fett. Stort sett er det snakk om sunt fett, men det blir fort mange kalorier.

HUSK: Valnøtter er svært kaloririke. 100 gram nøtter inneholder hele 700 kcal.

Næringstabellen under viser at det er store forskjeller i hva nøttene inneholder av fett, proteiner og fiber. I tillegg har de forskjellige nøttene ulikt innhold av antioksidanter og vitaminer. Tabellen viser tall per 100 gram nøtter.

Nøtt

Fett (g)

Mettet fett (g)

Enumettet fett (g)

Flerumettet fett(g)

Omega-3 (mg)

Karbohydrat (g)

Fiber (g)

Protein (g)

Kcal

Valnøtt

65,2

6,1

8,9

47,2

9079

13,7

6,7

15,2

654

Mandel

49,4

3,7

30,9

12,1

6

21,7

12,2

21,2

575

Hasselnøtt

60,7

4,5

45,7

7,9

87

16,7

9,7

15

628

Pistasj

46

5,6

24,2

13,9

262

27,7

10,3

21,3

571

Cashew

46,3

9,2

27,3

7,8

161

32,7

3

15,3

574

Peanøtt

49,7

6,9

24,6

15,7

3

21,5

8

23,7

585

Paranøtt

66,4

15,1

24,6

20,6

18

12,3

7,5

14,3

656

Kokos

64,5

57,2

2,7

0,7

23,7

16,3

6,9

660

Pekan

74,3

6,3

44

20,6

994

13,7

9,4

9,5

710

Macadamia

75,8

12,1

58,9

1,5

206

14,2

8,6

7,9

718

Ernæringsfysiologens tips til mellommåltid:

- En liten skål med yoghurt naturell, fem–seks knuste valnøtter, litt kanel og litt flytende honning.

- En frukt og fem valnøtter.

Les også:

Sjekk om du trenger kosttilskudd

Er du bare kraftig forkjølet, eller har du fått influensa?

Hjerteinfarkt kan ligne på influensa

Personvernpolicy