Ta bedre julebilder med mobilen

DU GRØNNE GLITRENDE: Hvordan skal du få mobilbildene dine til å skinne i jula? Følg våre råd. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
DU GRØNNE GLITRENDE: Hvordan skal du få mobilbildene dine til å skinne i jula? Følg våre råd. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Her er noen enkle triks for å ta bedre bilder med mobilkameraet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jula er rett rundt hjørnet, og det betyr at mange av oss finner frem kameraet for å forevige fine stunder sammen med familien. I våre dager er dette for de fleste ensbetydende med mobilen. Smartmobilene har etter hvert fått ganske gode kameraer, men det kan fremdeles ikke erstatte et skikkelig kamera. Skal du først bruke mobilen, har vi samlet sammen en liste med tips du bør ha i bakhodet slik at du enklere kan ta det perfekte julebildet.

Les også: Slik får du mest ut av mobilkameraet

Rengjør linsa

FINGRENE AV FATET: Eller linsa. Hold den ren, så blir bildet så FINGRENE AV FATET: Eller linsa. Hold den ren, så blir bildet så "rent" som mulig. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Mobilen tilbringer mye av tiden i lomma eller veska, eller i hendene dine. Støv og fingermerker på linsa kan dessverre påvirke kvaliteten på bildene du tar, og det er fort gjort å få linsa møkkete. Tørk derfor av overflaten med en myk klut, eller bruk noe du har på deg. Unngå å bruke papir, da det kan ripe opp glasset.

La det blir lys!

Godt lys gir gode bilder. Spesielt i jula kan det være utfordrende å få gode nok lysforhold. Familien er ofte samlet på kveldstid, og siden mobilkameraer ikke er like lysfølsomme som tradisjonelle kameraer, kan bildene fort bli uskarpe og kornete. Skru derfor på flere lys om det trengs, eller trekk fra gardinene for å få inn lys utenfra. Unngå å bruke blitsen i så stor grad som mulig - resultatet blir bedre med indirekte lys. Må du bruke blits, pass på at du ikke står for nær motivet, ellers blir det fort overeksponert. Vær også obs på motlys.

Skal du ta et familiebilde, sørg for at du står plassert slik at det ikke er en sterk lampe eller masse juletrelys bak motivet. Sørg for at lyskilden befinner seg bak eller til siden for deg, ellers vil du bare fange opp silhuetter.

Les også: Hvilken mobil har det beste kameraet?

... eller lag en fin bokeh-effekt

KULT LYS: Du kan enkelt få til sånne bilder med mobilkameraet. (Foto: Colourbox)KULT LYS: Du kan enkelt få til sånne bilder med mobilkameraet. (Foto: Colourbox)

Så kan du også sprite opp bildene ved å utnytte lyskildene du allerede har. Såkalt bokeh vil gi bildene dine en ekstra wow-effekt. Still opp et motiv foran et opplyst juletre eller brennende lys.

Trykk på mobilskjermen for å låse fokus på motivet, og sørg for at lysene i bakgrunnen er ute av fokus. Juster eventuelt eksponeringen om det trengs, og trykk på utløserknappen. Blir lysene i bakgrunnen små uskarpe lyssirkler?

Hold mobilen stille

Mellom alle julelysene, barn som løper rundt og et par glass gløgg innabords, kan det være vanskelig å ta skarpe nok bilder. Og mobilkameraer kan ha lang eksponeringstid, spesielt innendørs.

Hold telefonen så stille som mulig for å få et skarpt bilde. Bruk begge hendene, og hold armene tett inntil kroppen.

På mange telefoner tas ikke bildet når du trykker på utløserknappen, men når du løfter fingeren fra den. Det fører ofte til at bildet blir tatt idet man er i ferd med å senke telefonen. Vent til du ser at bildet faktisk er tatt.

Les også: Ti smarte måter du kan bruke mobilkameraet på

Øreproppene som fjernutløser

FJERNUTLØSER: Med øreproppene koblet til iPhonen, trenger du ikke å være nær telefonen når du skal ta bilder. FJERNUTLØSER: Med øreproppene koblet til iPhonen, trenger du ikke å være nær telefonen når du skal ta bilder.

Et ekstra tips som kan gjøre det enklere å få skarpere bilder er å bruke hodetelefonene som en utløserknapp. På øreproppene som følger med for eksempel iPhone sitter det en fjernkontroll, og med proppene koblet i telefonen, kan du trykke på volum opp-knappen for å knipse et bilde. Setter du samtidig mobilen på et stativ kan du få de klare, fine bildene du ønsker deg - og kanskje du til og med kan være med på blinkskuddet?

Unngå å zoome - gå nærmere motivet

Veldig mange mobilkameraer har digital zoom. Du gjør deg selv imidlertid en stor tjeneste om du lar være å bruke den, og heller går nærmere motivet. Når du zoomer, blir bildene mer kornete. Det er bedre å beskjære de i ettertid om det absolutt er nødvendig. Personene eller gjenstandene du tar bilde av er antagelig det viktigste uansett.

Les også: Slik overfører du bilder fra mobil til PC

Ta masse bilder

De beste bildene blir ofte av de uventede øyeblikkene. Når bestefar sovner i sofaen under gaveåpningen, eller når far blir tatt på fersken ved godtebordet for femte gang. Eller når ungene gråter fordi de er livredd nissen. Ta bilder når folk ikke forventer det. Bruk seriemodus, altså at du får tatt flere bilder raskt etter hverandre, så går du ikke glipp av et eneste sekund. Du kan enkelt slette overflødige bilder igjen senere. På en del mobiler trenger du bare å holde utløserknappen inne for å ta flere bilder på rad.

Ikke film vertikalt

Men film horisontalt. Da gjør du både deg selv og videoklippet ditt en stor tjeneste. (Foto: Per Ervland)Men film horisontalt. Da gjør du både deg selv og videoklippet ditt en stor tjeneste. (Foto: Per Ervland)

Mobilkameraet er ikke bare for vanlige stillbilder, du kan også gjøre videoopptak. I så fall må du huske å filme riktig vei. Det vil si: ikke hold mobilen vertikalt, men horisontalt. Hvis du ikke gjør det, ender du opp med høydefilm. Skal du kunne se på videosnutten i ettertid, er du nødt til å snu den manuelt, og da blir resultatet digre sorte striper på hver side av filmen. Det ser dumt ut, og er dårlig utnyttelse av plassen.

Les vår guide til hvordan du filmer riktig med mobilen

Etterbehandle bildene

Hvis du ikke er helt fornøyd med bildet ditt, og øyeblikket er forbi, kan du ty til en fotoapp for å redde stumpene. Det finnes et uenselig antall apper som lar deg gjøre alt fra å justere farger og utsnitt til å legge på filtre. I den sammenheng er Instagram et populært alternativ for alle plattformer. På iPhone er Camera+ en av våre favoritter, mens på Android er Snapseed (finnes også for iPhone) eller VSCO Cam gode verktøy. Er du Windows Phone-bruker, kan Fotor og Camera360 være verdt å sjekke ut.

(Kilder: Techhive , Lifehacker , Cnet)

Personvernpolicy