– Tre glass vin er nok

– Det er ikke kjekt å ha fjollete foreldre rundt bordet, sier rusekspert Kari Lossius om juletiden. Ill.foto: NTB scanpix
– Det er ikke kjekt å ha fjollete foreldre rundt bordet, sier rusekspert Kari Lossius om juletiden. Ill.foto: NTB scanpix

Vi tåler mindre alkohol enn vi tror. Ifølge rusekspert Kari Lossius går grensen for hva som er greit å drikke med barn til stede ved tre glass vin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil si to til tre glass for en kvinne og tre til fire glass for menn. Husk at når du selv merker at du er beruset, har andre merket det for lenge siden. Også barna, sier rusekspert Kari Lossius, som er psykolog og klinikkdirektør ved Bergensklinikkene.

Hun mener foreldre må huske på hvor viktig julen er for barna.

– Julehøytiden er spesiell for ungene. Er det en dag du skal sette en promillegrense, så velg julaften. Det er ikke kjekt å ha fjollete foreldre rundt bordet, sier hun.

Les også: Vinmonopolet nektet Parkinson-rammet å handle

Ifølge Verdens helseorganisasjon har kvinner en økt risiko for alkoholrelaterte problemer og helseskader hvis de drikker mer enn sju enheter alkohol i uken eller tre enheter per dag. For menn går grensen ved fire alkoholenheter på en dag eller mer enn 14 enheter per uke.

– Høye inntak av alkohol på en enkelt dag eller to dager i julehelgen kan føre til at du krysser disse grensene, sier overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri på Blakstad sykehus.

En utredning fra Rokkansenteret i 2004 viste at i en av fem familier er drikkingen et problem. Belastningen er særlig stor for barna.

– Mange drikker for mye alkohol gjennom julehøytiden. Konsekvensene kan være vonde når det er barn til stede. Hvis de voksne holder seg under grensene for det som er anbefalt å drikke, skjer det sjeldent noe galt, sier overlege Johnsen. (©NTB)

Personvernpolicy